"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. március 24., péntek

Várpark - Dinnyés

Egy blog írásának vagy olvasásának örömét itt nem kell említenem. Többek között azért is szeretem még, mert összehoz olyan embereket akikben van valami közös. Így ismertem meg többeteket, ha még személyesen nem is, de itt a portáljainkon "találkozunk". Emailcímet cseréltünk vagy a közösségi oldalon tartjuk a kapcsolatot. 
Egy régi olvasóm Lobelin pár hónappal ezelőtti ajánlására terveztem a múlt hétvégét a Velencei-tóhoz, a nem oly régóta megnyílt mini várparkba, Dinnyésre. Ez a várpark a maga nemében egyedülálló. Tulajdonosa és megálmodója Alekszi Zoltán - aki kertépítő - anyaghűen építette fel azt.
A Nagy-Magyarországot formázó területen több mint 30 vármakett eredeti anyagokból, a tájolásnak megfelelően helyezkednek el.

A bejárat a kezdetekhez hűen Emese álmával kezdődik, majd a sétányt faragott faoszlopok kísérnek, rajta időrendben az egykori uralkodóink, fejedelmeink rövid bemutatásával. Egy mini történelem-kert!
Önmagunk, saját tempóban járhatjuk körbe a 2014-ben nyílt parkot, amely gyereknek, felnőttnek élményt és ismeretet nyújt. Iskolák és óvodák rendezik meg itt történelem óráikat olykor játékos formában. Egy fantasztikus kezdeményezés!


Egy Nagy-Magyarország térkép segít az eligazodásban.


Váraink, erődítményeink nagy része romjaival bizonyítja egykori jelenlétét, egy fotó mellettük segít beazonosítani azoknak, akik mai arcukat ismerik.

Sebestorony a mai RomániábanI. István királyunk fehérvári vára- sajnos mára semmi sem maradt belőle

Vitányvár, Vértessomló
László vára, Erdély
Szervezett programokkal várják egész évben az idelátogatókat. Nézzetek be a weboldalukra.(varpark.hu)
Lobelin, itt is köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem! :-)

A parktól két utcányira található a Madárdal tanösvény 3 km-es körsétája. 9 állomást foglal magába. Azt követi a második túra, a Szikes túra 4 km-el és a harmadik, a Tóparti túra a 8 km-ével a Velencei-tónál ér véget. Időnk sem volt elég mindezt bejárni, öltözetünk sem volt ennek megfelelő. Ehhez a kalandhoz egy más alkalommal egy teljes napra lesz szükségünk.


Épp csak bekukkantottunk az első ösvény lakóihoz. Elkerített részen békésen legelt egy magyar szürke szarvasmarha gulya. Hamarosan fogadóbizottság jött elénk...
“Minden év április végén (Szent György nap 24.környékén) rendezik meg a Kihajtás napját, mely emléket állít a magyar szabad tartású állattenyésztésnek és hagyományőrzésnek. A nap nyitánya a szürke marha gulya kihajtása, a Dinnyés-Elzai Szerecseny Nádas tóhoz.” Wikipédia

A fogadóbizottság egy szelíd szökött kecske :-)

Egy újabb szökevény - odaát mindig zöldebbA szürkékkel elkerített résszel szemben kecskék, magyar racka és baromfi látható a falusi gazdaságokban. Közöttük vezet a tanösvény útja tovább. A kerítésen túlról egy barátságos kislány mesélt nekem az állatokról, szokásaikról. Szemmel láthatóan örült a röpke emberi társaságnak.Távolabb a Dinnyési Fertő Természetvédelmi területének nádasa. De ez majd egy újabb túránk célpontja lesz!
Dinnyés Szent György temploma