"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. szeptember 15., hétfő

Gunther von Hagens - Plasztinációk

Gunther von Hagens (GvH) plasztináció kiállítása (Körperwelten) nem volt újdonság, - de várva várt! - tudtam mire számíthatok, 8-9 éve láttam először Münchenben a különleges preparációval készített emberi testek, szervek gyűjteményét. Először negyedmagammal láttam ezt a világon egyedülálló kiállítást, ezennel szerettem volna csak az anatómiára koncentrálni és annyi időt szentelni egyes dolgokra, amennyire nekem van szükségem. Csak én voltam és a plasztinációk, megszűnt az idő, a világ körülöttem.Kezdetben a kiállítás sok felháborodást és vitát keltett világszerte, mára cenzuráltabb módon járja a patológus-művész egyedi múzeuma a városokat, országokat.
Aki nem tud túllépni azon, hogy a kiállított alkotások egykor olyan emberek voltak, mint bármelyikőnk, az jobb, ha nem nézi meg az egyébként igen érdekes és tanulságos kiállítást élőben. A plasztinációk önkéntes felajánlásból kerültek az anatómushoz és manapság egyre többen ajánlják fel testüket e célból a patológusnak.

“Fiatal korból nézve az élet még egy végtelen hosszú jövő, idős korból nézve egy rövid múlt. Meg kell öregedni, sok évet megélni ahhoz, hogy felismerjük, milyen rövid is az élet.” Arthur Schopenauer

A müncheni kiállítás “Der Zyklus des Lebens” - “Az élet ciklusa” tanító, felvilágosító célú anatómiai kiállítás az élet kezdetétől a különböző beteg szervek, műtétes korrekciók bemutatásán keresztül ösztönöz bennünket az egészséges életmód fenntartásához. 

“A dolgokat nem annak látjuk amik, hanem annak, amik vagyunk.” Thalmund
 
A többnyire férfi plasztinációk különböző tevékenységi pózban(pl. sakkozó, kosárlabdázó, korcsolyázó, gyűrűn tornázó) szemléletesen mutatják az izomzat, csontozat, idegek, erek felépítését testünkben. A különleges eljárással készült hosszanti és harántmetszeti szeletek a testről, szervekről megvilágítva szintén jól vizualizálják az emberi szervezet felépítését. 

“Testetek a lelketek hárfája” Khall Gibran

Az emberi embriók életszakaszai egymás után felsorakoztatva, növekedésüket mutatva az egyik leggyakrabban körbeállt szemléltető.
Az első kiállításon többeket sokkolt a terhes nő hasában a magzattal. Ez a plasztináció már nem volt része az idei kiállításnak. GvH-hez hűen mégis az első fotók polarizáló (már-már sokkoló) művészi felvételekkel indították az anatómiai múzeumot. GvH fekete kalapban mezítelen testtel fekszik az anatómiai asztalon körülötte hét csontváz, az egyik GvH felé hajol és egy szivet tart a kezében. A második fotón (fekete-fehér) keresztre feszítve egy plasztina felette papnak öltözve GvH. Van, aki értékeli ezt a humort, művészetet, van aki tovább lép.
Az anatómiai múzeum a müncheni Olimpiai park egy sötét termében, fekete falak között, mesterséges megvilágítással ellátott labirintusos helységekben lett kialakítva. Gyenge fény, árnyak, célirányos megvilágítások tették misztikusabbá az élményt.

“A test - egy életfogytiglani kihívás és véges életóránk látható tükre.” GvH
 
Az emberek után az anatómus jóvoltából már állatok plasztinációját is láthatjuk egyes városokban. Remélem annak is hamarosan a látogatója lehetek, ott biztos más élményeket kapok.
A weboldal legalább két órát ajánl a kiállítás megtekintésére. Két és fél órát töltöttem el, volt olyan plasztináció ahová visszatértem, újra olvastam a mellette álló információkat, elgondolkodtató idézeteket, volt ahol leültem és elméláztam.

Amikor jó pár éve alkalmam adódott egy patológián boncolás után részt venni információkat gyűjteni, akkor az egyéb szagok egy idő után a helység elhagyására késztettek.
Ellenben a plasztinációk semilyen szaggal nem rendelkeznek. A látogatók közül volt aki nem hitte el, hogy egykor élő emberek vannak kiállítva. Annak ellenére sem, hogy egyik-másik szemgolyóval rendelkezik és a “tekintet” élethű.

“ A dolgok mélysége is csak a felszínt mutatja” Gunther von Hagens

 

16 megjegyzés:

 1. Hú,ezt én nem bírnám,mert még egy boncolást se bírok ki. Tudom,hogy ez más,de azt is tudom,hogy nem nekem való.Aztán ki tudja majd?
  " öregek szemszögéből nézve az élet egy rövid múlt." Mostanában sokat gondolok erre ,hogy a fiatal-akkor én sem- nem is jut az eszébe,hogy vége lesz az életnek és ez így van jól, korosodva már egyre gyakrabban gondolok rá.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vannak akik ezt nem bírják Mamka, nincs ezzel semmi gond, különbözőek vagyunk.
   Engem mindig is érdekelt, várom mit nyújt még GvH.

   Törlés
 2. Én még nem láttam élőben. Nem lenne problém megnézni, hiszen egészségügyis vagyok.
  Van egy német thriller filmtrilógia, "Anatomie" címmel. Én ebnek két részét láttam. Arról szól, hogy egy ilyen művész, mint GvH még élve kell, hgy preparálja az áldozatait, mert akkor jobban megmunkálható az izom. Valami injekciót ad nekik, amitől megbénulnak, nem bírnak mozdulni és beszélni sem és élve kezdi el őket szétszedni, míg bele nem halnak. Rémes volt. Ezóta a film óta vannak némi ellenérzéseim. üdv

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ilyen típusú filmeket nem nézek, nincs benne számomra semmi "építő" és természetesen semmi köze a valósághoz, ezért meg sem fordul a fejemben ellenérzés.
   Rengeteg információval lettem gazdagabb, megértettem dolgokat, elgondolkodtam/elgondolkodom dolgokon, az összefüggések képet nyernek.
   Az ember fizikailag és lelkileg is egy igen érdekes téma számomra.

   Törlés
 3. Én bizony megnézném. A TV-ben már többször láttam kiállításaiból részleteket. Szerintem igen érdekes, izgalmas dolog lehet olyasmit látni/megismerni, ami egyébként bennünk van - de jól elrejtve....

  VálaszTörlés
 4. Nagyon megosztó volt mindig is a vélemény róla.
  Nem tudom hogy bírnám a kiállítást megnézni. A kíváncsiság behajtana, lehet végig nézném, lehet nem.

  Mondjuk most így belegondolva: ha egyszer itt lenne, tuti megnézném...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizonyára :-) első alkalommal nálam is a legnagyobb hajtóerő a kíváncsiság volt.

   Törlés
 5. Volt Budapesten egy ilyen kiállítás - bosszant, de nem emlékszem a címére, ... body, az biztos - amit bizony én meg is néztem és rendkívül érdekes, tanulságos volt!!! Nagy botrányt kavart és úgy tudom, hogy Franciaországnál el is akadt, mert betiltották, nagy felháborodást keltett. Kicsit izgultam előtte, de nagyon igényes, méltóságteljes volt a rendezés, semmi rossz érzés nem maradt bennem, viszont annál több rácsodálkozás, hogy bennem is ott vannak ezek és milyen szép, micsoda mester munka! Én is többször visszatértem egy-egy témához. Akkor az jutott eszembe, hogy azoknak, akik orvosnak készülnek, kötelezővé tenném, hogy ne csak az egyetemen találkozzanak először ennél durvább dolgokkal... Egyébként csak egy pillanat, míg "megszokod" a látványt, aztán annyira természetessé vált nekem, hogy elvittem volna az egész családomat! :D Érdemes megnézni, látni, tudni, mi hol van és hogy funkcionál!
  Köszönöm a beszámolód!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem GvH kiállítása volt. tudtommal ő az egyedüli a világon ezzel a módszerrel preparálni.
   Most, hogy ott jártam elcsíptem két orvostanhallgató beszélgetését a légcső, garat vizsgálatokról. Érdekes volt, ahogy az egyik a másiknak ecsetelte a megfelelő szemléltetőeszközök előtt hol kell a műszereket használni.
   Sokan elhozták gyerekeiket is. Hallottam ahogy egy apa mesélte a lányának(7-8 éves) a gerinc funkcióját, betegségeit.
   Összességében csak pozitívumot tapasztaltam ott. Mindenkinek ajánlani tudom.

   Törlés
 6. Megtaláltam! BODIES volt a címe és 2008-ban láttam. Itt beleshettek ti is! http://mixonline.hu/Cikk.aspx?id=65562

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! Igen, ez Gunther von Hagens kiállítása. Nagyon elszomorít, hogy a nevét sem említik a cikkben!

   Törlés
 7. Azt gondolom, hogy én végignézném, hisz sokat láttam, hallottam már róla. A lányom is évekig tanult anatómiát, nekem mondta fel a tanultakat.Felszínesen én is tanultam a főiskolán, engem nagyon érdekelne. Aztán, hogy mit váltana ki belőle, azt nem tudom .

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amikor boncoláson voltam, akkor a szagok, egy kollégám rosszulléte és a cédula névvel az egykori elhunytról egy idő után sok volt. A kíváncsiság és a tudásszomj átment lelki dologba.
   Itt nem éreztem egyszer sem semmi hasonlót sem. Tudom, hogy emberek voltak, mégis tárgynak kezelem.

   Törlés
 8. Érdekes beszámoló volt, azt hiszem, én is megnéznék egy ilyen kiállítást. Valószínűleg igazán elmélyedni benne úgy lehet, ahogyan most Te tetted.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Jenever :-) Biztos megy Budapestre is.

   Törlés