"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. augusztus 17., vasárnap

Toszkána az utolsó Medici szemén keresztül

Toszkána a reneszánsz szülőhelye, lágy lankás formák, égbe nyúló cédrusok, oliva, citrom, Cianti.

 
Lorenzo De Medici az utolsó nemesi utód az egykori híres Medici családból egy 5 részes filmen keresztül elvisz bennünket Európa egyik legszebb csücskébe.
Utazásának elsődleges célja az olasz festői környék Toszkána megismerése. Másodlagosan az ősei nyomának Toszkánához viszonyuló kapcsolatának még meglévő maradványainak felkutatása. Nem utolsó sorban a szóbeszéd, hogy a Medicik már kihaltak "helyreigazítása", mit adott több generáción kersztül a család az utókornak, ősei mozgatórugóinak megértése és ezáltal önmaga megtalálása.
Állomásai során felkeresi a 15. században épült kastélyokat, villákat az abban a korban élő más nemesek - olykor riválisok - ma élő leszármazottait. Valamilyen formában mindenütt rábukkan a Mediciek nyomára.
A légifelvételekkel bemutatott kies táj mellett megcsodálhatunk gyönyörű kidolgozású szobrokat, festményeket, fali freskókat, szökőkutakat, álomszép toszkánai kerteket. 
Családnevek, hozzá városnevek hangzanak el, mint Oppenheim (Firenze), Corsini (Mezzomonte), Antinori (Firenze). Torrigiani Malaspina (Firenze) Pazzi (Firenze) Buonvisi (Lucca) Santini (Lucca) Burlamaqui (Lucca) Chigi (Siena) Antinori Chianti (Siena) D Èlci (Siena) Ricasoli (Siena) Ferragamo (Arezzo+Montalcino)
A sorozat német nyelvű címe: Zu Gast in den adligen Landvillen der Toskana (1/5) 2013

“ Az irígység egy olyan növény, amit nem kellene öntözni.” Cosimo de Medici
 
A villák nagy része látogatható, gyakran rendeznek meg itt családi eseményeket tehetősebb európaiak, némelyike hotel/panzióként működik.

Történelem, csodás kertek és tájak a szerző gondolataival és érzéseivel teszik emberivé és különlegessé az 5 részből álló sorozatot, melyet a különböző adók ismét műsorukra tűzik.
A Mediciek villái az UNESCO világörökség részei. A sorozat dvd-n is megvehető. 

Még egy érdekesség, amire felfigyeltem. A film végén szerepelnek a sorozat készítői, közöttük rendezőként Barbara Fally-Puskás. Aki nem más, mint Puskás Tivadar magyar feltaláló leszármazottja.

Az egyik - különösen pompázatos kertű villa a Villa Gamberaia Fiesole, Firenze külvárosában.
Egy angol kertszakértő Monty Don sorozatában a világ 80 legszebb kertjét mutatja be. Közte szerepel a Mediciek firenzei Villa Gamberaia reneszánsz kertje is.

Akinek még mindig nem elég Toszkána szépségeiből, annak harmadikként ajánlom ezt a gyönyörű természetfilmet Az Alpoktól Toszkánáig Von den Alpen zu Toskana HD minőségben (német nyelvű). Fantasztikus légi felvételek, az itt élő flóra és fauna bemutatásáról. 2014

10 megjegyzés:

 1. Úgy látom, a Mediciekről lemaradtam...Egyrészt csak ORF2E-m van, másrészt a programban úgy látom, már nem ismétlik a teljes 5 részes sorozatot.
  Viszont !!! Az Alpoktól Toszkánáig-ot láttam ! :-) Tényleg csodaszép volt !!!
  Most megpróbálom a Servus-on a 80 kerteset.Nem tudom, hogy mindegyiket meg lehet-e nézni, de a programból már a következőket (08.24,31, és 09.7) előjegyeztem magamnak. Köszönet a tippért !! :-) Nagyon szeretem az ilyen filmeket !!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szíṿesen AF, és ha Te látsz ehhez hasonló érdekeset én is örömmel fogadom! :-)
   Talán felveszi az ORF2 is műsorára a sorozatot, még csak tavaly készült, még 100 x ismétlik. 3sat-od van?

   Törlés
 2. Eszembe jutott a bejegyzésedről, hogy van egy könyvem, Alexandra Ripley: A mi időnk visszatér címmel.

  Ebből a könyvből többet tudtam meg a Mediciekről meg arról a korról, mint addigi életemben összesen. Maradandó élmény volt.

  Képeken, írásokon keresztül kedvelem nagyon Toszkánát, remélem eljutok egyszer én is arra :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Orsi, köszi a könyvajánlót, majd utánanézek! Még mi sem jártunk, de ami késik nem múlik. :-)

   Törlés
 3. Válaszok
  1. :-) ó, ezt nagyon szeretem, már többször láttam és a zene hozzá felemelő, mint a képek!!! Köszi!

   Törlés
  2. Majd megírom milyen csatornáim vannak....

   Törlés
 4. Toszkána gyönyörű, nekem is kedvencem.:-) Egy napot voltunk Firenzében, úgyhogy Urbinóból arra jöttünk haza, sajnos több időre nem maradhattunk. Tervezzük mi is, hogy majd hosszabb időre elmegyünk még erre a szép vidékre.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy legyen, örülnék, ha majd írnál róla. :-)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.