"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. augusztus 3., vasárnap

Jane Goodall - Életutazás

Talán, ha nem is a név ismerős mindenkinek elsőre, de egy fotó, amin egy nő ül a dzsungelben a csimpánzok között, a National Geographic címoldalán, akkor már biztos többen felkapják a fejüket.

Jane's Journey - Die Lebensreise der Jane Goodall

 


A 80 éves angol nő amatőr természetbúvárként vágott neki a 60-as években Tanzániában a dzsungel lakóit, a csimpánzokat megfigyelni. Tette ezt éveken át. 1986 óta járja a világot, szeretne az állatoknak abból valamit visszaadni, amit ő kapott tőlük. Szeretne az emberek humánus (?) együttélő gondolkodásán javítani. Az év 365 napjából 300 napot úton van, interjúk, előadások és projektjei életbentartásáról gondoskodik.
Missziója az embereknek reményt adni, a fiatalokban tudatosítani - mert tudja, hogy nélkülük a misszónak nincs jövője - a nem csak egymással, hanem a természettel való harmóniában élést. 

Az ő misszója a mi jövőnk.

Egy-egy gondolat, kérdés a 107 perces filmből:
“Amennyiben, mi emberek vagyunk a leginteligensebb lények e Földön, hogy lehetséges, hogy mi azt tönkretesszük?” Jane Goodall

Bizonyára sokunk ismeri már az idézetet “ Földünket nem a szüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsönbe” Az idézetet Jane továbbgondolja és tapasztalatai alapján keményen kiegészíti “Nem vettük kölcsönbe, mert amit kölcsönbe veszünk azt vissza is adjuk. Elloptuk, tesszük most is. Ezen változtatnunk kell.” Jane Goodall

Mindemellett mesél a privát életéről is, fia is megszólal a filmben. Megismerhetünk egy szerény, tudatos és kitartó gondolkodó nőt. Akit én egy lapon említek Mahatma Ghandival, Nelson Mandelaval. Szerényen és kitartóan teszik/tették a dolgukat, nem motiválja/motiválta őket sem pénz sem politikai hatalomvágy sem vallási pompa. Méltó emberei e Földnek, példaképek.

Jane végszava a filmben:
“Soha ne feledd, minden nap elérhetünk valamit, befolyással lehetünk Földünkre.”

10 megjegyzés:

 1. Csodálom ezeket az embereket nagyon! (kicsit irigylem is)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyra tartom őket és próbálok tanulni tőlük.

   Törlés
 2. Te is láttad a napokban a filmet az életéről ? Nem is tudom melyik adón ment, este 10-től éjfélig. Én végignéztem. Csodálni való ember ! Itt járt nálunk is és mi sem természetesebb, mint hogy én is ott ültem a hallgatók sorában. Ha valamilyen, ilyen szerettem volna lenni. Neki sikerült...
  A 3SAT-on ismétlik: Sehen Sie am Sonntag, 6. April 2014, 21.55 Uhr den Dokumentarfilm "Jane's Journey" olvasom a program előrejelzésben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, ezért is írtam róla. :-)
   Voltál személyesen az előadásán? Erről szeretnék Veled részletesebben is beszélni!
   Picit mérges vagyok magamra, mert most júniusban járt nálunk Münchenben és én lemaradtam róla, pedig micsoda programok voltak azokon a napokon... nagyon sajnálom, hogy nem lehettem részese.
   A 2014. április 6. ismétlés már múltidő, de majd még ismétlik később is.

   Törlés
  2. No a lelkesedéstől én se voltam egészen magamnál, amikor ilyen csacsiságot írtam - de hát megesik... :-)
   Igen, voltam személyesen az előadásán, Pécsett a POTE (Orvosi Egyetem) nagyterme zsúfolásig tele volt, sőt, kint a folyosón is álltak az őt szerető, tisztelő hallgatók, érdeklődők. Valójában olyan "különös" újdonságokat nem mondott, többször láttam/hallottam már tévében nyilatkozni. Van ebben az asszonyban valami varázslat - halk szavú és mégis süt belőle az elkötelezettség, a lelkesedés...Mesélt az életéről, a majom-mentés fontosságáról és arról, hogy milyen nehéz ezt mindenhol és mindenkivel megértetni.
   Azóta többször is volt Pécsett, de én csak ezen az egy előadáson voltam.
   Hír a pécsi előadásról itt
   2005-ben az Egyetem díszdoktorrá avatta, és 2010-ben is volt itt.

   Törlés
 3. Én is láttam egy műsort róla a közelmúltban, teljesen véletlenül.
  Csodálatos teremtés!

  VálaszTörlés
 4. sok ilyen ember kellene a Földre...lehet nem itt tartanánk.

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.