"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. augusztus 22., péntek

Bajor gombócfesztivál és egyebek

A hegyi emberek tudnak valamit, amit a városi emberek nem. Például, hogy az időjárás mikor, hogy változik… 
Az elnapolt 8. Gombócfesztivált Fischbachauban vasárnapra tették a jó idő reményében és ez teljesen be is jött nekik.


Mi elég korán érkeztünk, még csak lézengtek az emberek, de a parkolók egymás után telítődtek, délután 2 órára már tetőfokára hágott a zenés hangulatú eszem-iszom. Újdonságként megkóstoltam a sárgabarackos fagylaltgombócot. Az összes többit már ismerem az éves tiroli gombócfesztiválokról, ahova minden év szeptemberében ellátogatunk. Be kell valljam, aki ezen tiroli gombócfesztiválokon “nő fel”, némi csalódottságot fog érezni e bajor fesztivál átélte után. Nem szabad összehasonlítani, más.
* Sankt Johannban a 300 m hosszú open-air asztal már-már világra szóló. Buszokkal jönnek évről-évre többen a látogatók. A gombócok sokfélesége (ismét találtam újat, amit még nem ismerek), sós és édes változatainak sokszínűségét még nálam sehol sem tudták überelni. A tiroliak kitesznek magukért minden évben, a hangulat fergeteges, az utcán, az asztalokon is táncolnak.
 
Gombócfesztivál Fischbachau

Aki részletekre kíváncsi a bajor ünnepről, a különböző gombócokról itt megtalálhatja. (Nem szeretek sem a magam, sem más tányérjába fényképezni ünnepekkor.)
A tirolival szemben erre az ünnepre nincs belépő, itt az árakba építik be a belépő árát. A sós gombócok ára 8.90 Euro körüli az édeseké 5,90 Euro.
A zene nagyon kellemes volt, szépen játszottak, noha nem az amit szabadidőmben hallgatok, de itt illett a hely szelleméhez. Majd felkerekedtünk és bejártuk a kis települést, a hegyoldalt, egy erdőt, egy tavat.
A ca. 6.000 fős lakosú falu a Leitzach-völgyben a Birkenstein hegyoldalban húzódik meg. Tiszta időben a kilátás mesés a hegyekre. A bajor hagyomány e községben is nagy betűkkel van jegyezve. Négy templomot számláltam meg körútunkon, sok ház falát díszíti a Lüftlmalerei. Bajor népviselet kötelező.

Maria-Schutz-Kirche 1087-ből


A templom mögött jobbra (ill. balra) látható a kráter hegyünk, melynek öblében már jártunk. Egy felhő sem takarta el, ritka pillanatok egyike.

Községháza épülete és udvara


készülődés...


Bencés rendi kolostor templom

"Hűséggel a régi szokásokhoz"


“Hagyd az irigyeket irigykedni
A gyűlölködőket gyűlölködni
Ami Istentől megadatott
rám tartozik” (hagyják meg az emberek nekem)


Egy lakóház, alul pékség

A pékség bejárata mellett

Odébb egy ötletes virágtartó fakéregből, zuzmóval.

Tündéri virágtartók


A harmadik templom

A falu közepén keresztül indultunk fel a Birkenstein hegyre. Egy kálvárián át vezet a gyalogút a negyedik templomhoz, a zarándoktemplomhoz. Lépten-nyomon hegyi patakok csörgedeznek alá a házak között. Igen idilli!

Frissen kaszált szénaTermészetes fűnyírók

patak 1.

patak 2.

patak 3.

Egy patak pisztrángos tóvá duzzasztva


Egy lankán virágzott a földi szamóca, közte az ibolya..! Nem tudom, hogy kései vagy másodvirágzás lehet, de augusztusban ibolyát most láttam először.

virágzó szamóca

és virágzó ibolya

Pihenőnek betértünk egy frissítőre az egyik fogadó kellemes kerthelységébe. Teraszosan beültetve mindenféle virággal. Épp nyílott a havasi gyopár egy lila hortenzia társaságában. 

Ami vicces volt, egy táblán pár étel neve közül a mi debreceni kolbászunk… olvassátok csak, hogy is hívják errefelé a mi debreceni kolbászunkat :-)

hortenzia

havasi gyopár
A kálváriától a zarándoktemplomhoz

A templom oldalában festmények

A templom előtti díszes térIgyekeztünk tovább a gyalogúton, be az erdő tiszta levegőjére, tábla jelezte merre van a Wolfsee, patak kísért bennünket. Farkas-tó… jól hangzik, megnézzük.
Magas páratartalom, mindent vastagon belepő moha, erdei virágok, gombák illata - itt már ismét elememben voltam, ez az én világom! 
Gombaszakértők előnyben!


Ez lenne a fülgomba? Olyan kis fülecskékre hasonlít

Amikor először itt Bajorországban megláttam ezt a növényt, teljesen odáig voltam tőle. Odahaza nem találkoztam vele, számomra ismeretlen volt. Nem tudtam mi a neve, szedtem egy csokorral belőle (rengeteg van, kaszálni lehet a bokrokat) és hamar láttam, hogy kár volt.
Azóta tudom, hogy a bíbor nebáncsvirágot ne bántsam :-)
Lágy szára víz nélkül percek alatt lekornyad és vázába téve sem éled már fel. Csak a természetben szabad benne gyönyörködni. Többnyire rózsaszínű, de van fehér és egész sötét lilás változata is. Itt ebben a párás közegben annyira jól érzi magát ez a Himalájából származó növény, hogy több mint 2 m-re is megnőtt.
 

Bíbor nebáncsvirág

fehér

halvány rózsaszín

és sötét rózsaszín
 
A védett farkasölő sisakvirágKutyabenge


Kiérve az erdőből egy tisztásról szép kilátás nyílik a Wendelstein körüli hegyekre. Innen már nincs messze a Wolfsee.
Egy kocsikerék nyomában az elalgásodott pocsolyában láttam valami szépségeset...
Zöldre festett buborékláncok

Ó...

Már messziről felvillant a tó tükre egy elkerített részen egy kempingben, reméltük közelebbről is megnézhetjük, de csak kempingezőknek van fenntartva. Alig voltak kempingező nyaralók, pedig itt még javában szünidő van.
A kemping közelében a “dzsungelben” egy érdekességre bukkantunk. Már-már azt hittem régi korok nyomai… de nem, inkább vicces, talán a kempingezők építették maguknak.

Wolfsee, a bal oldali hegyek jobb csücske a Wendelstein
Egy kerülővel visszaérve a faluba egy háznál a kertben alpakákat láttam, frissen nyírva legelésztek.  :-)
Már várom a tiroli gombócfesztivált, szeptember 20-án lesz!

15 megjegyzés:

 1. Tudom, hogy nem valami szép dolog, de megírom: irigyellek… Valószínű akármerre mentek, mindenhol hasonló szépségeket láttok, akármilyen kicsi településről is legyen szó. Tiszta, ápolt falvak, házak, utak, erdők….Most ugyan nincs fényképezőgépem, de ha lesz, el fogok menni néhány faluba és – amennyiben nem hajtanak el – majd én is csinálok fényképeket. Aztán akkor lehet hasonlítgatni. Ámbár nem tudom, van-e értelme….

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. AF, ne irigykedj, odahaza is vannak szép falvak, pl. a Balaton felvidéken csak ámulok bámulok, az Örségben szintén.
   Ha "meggyógyult" a kamerád, akkor Te is járd be a környező falvakat, ha nem is összehasonlítás végett, hanem, hogy megismerhessük az ottani érdekes és szép helyeket, dolgokat. :-)

   Törlés
 2. A debrecenit talán a depresszió ellenszereként értelmezik :-) A kempingben talált izé, az mi? Kőből van, azt jól láttam? Nagy kaland lehetett a gombócfesztivál, főleg egy ilyen jó kis kirándulással :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :-) olyan édes, ha arra gondolok, hogy mondják deprecziener... picit "osztrák grófos kiejtés" :-D
   Vár, vártorony féleség volt az a kőrakás, de nem tudom, hogy konkrétan mi lehet.

   Törlés
  2. Bármi is volt, én is biztos vérszemet kapok, hogy mi az :-)

   Törlés
  3. :-) igen, tudom.
   Először én is fürkésztem a címert, meg a falakat, de aztán láttam, hogy mai ember keze nyoma a torony/vár (?) a totem szerű figura is olyan "mais". De azért még bogarászok, hátha találok valami részletesebb feljegyzést róla.

   Törlés
 3. az a virágtartó :O aztaaaa, de lekapnám onnan :))

  a zöld buboréklánc...világszép! mondom én, hogy a természet produkálja a legszebb színeket! :)

  de édesek az alpakák :) állítólag köpködnek, nem tudom igaz-e?:)

  én még nem láttam élőben havasi gyopárt...képekről megítélve: egyszerűségében is gyönyörű.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A virágtartót megmutatom szülöknek, szerintem nekik is nagyon fog tetszeni.
   A zöld buboréklánc a kedvencem :-)
   Az alpakák, a lámák és a tevék is képesek a köpködésre, de csak veszély esetén. Egyébként vicces állatok.
   Egyszer vettem egy bolhapiacon cserépben havasi gyopárt, azt mondta az eladó, hogy cserépben kibírja a télen odakinn is (mert ugye a természetben is odakinn vann) na, az enyém nem élte túl...:-( pedig olyan szép volt!

   Törlés
 4. Most, hogy olvastam ezt a gombóc fesztivált, kicsit utánanéztem, hány féle-fajta gombóc is lehet, mert én alapvetően megálltam ott gombóc-ügyileg, hogy szilvás, meg túrógombóc... de megnézegettem a képeket a fesztiválról, és most kicsit bele fogok én merülni ebbe a gombóc-témába azt hiszem :))
  A festett házak nagyon mesések, az erdei képeid pedig most is magukkal ragadtak teljesen! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jenever, én is csak azóta ismerem a gombócok világát jobban, amióta itt élek. Itt hétköznapi a zsemlegombóc, a krumplisgombóc csülökhöz, sült sertéshez ez a leggyakoribb. De van rengeteg más és különlegsebb gombóc is. Picit más a bajoroknál, más az osztrákoknál, más a dél-tiroliaknál.
   Itt ajánlok pár receptet: http://www.chefkoch.de/rs/s0/kn%F6del/Rezepte.html
   http://www.ichkoche.at/knoedel-rezepte/
   Érdemes őket kipróbálni!

   Törlés
  2. Fordítóval átböngésztem, van választék bőven, köszönöm! :)

   Törlés
  3. Jenever, ha valami nem egyértelmű szívesen segítek!

   Törlés
 5. Csodás képek....Imádom azokat a festett házakat, annyira szépek! :-)

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.