"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. november 4., hétfő

Tata, halak, hallé...

Épp azon a hétvégén jártam odahaza, amikor a tatai lehalászás volt a tavon, és azon a csodás őszi napon ott volt a helyünk!
Már korán reggel nagy volt a tó körüli serteperte, igyekeztünk, hogy a halászatról le ne maradjunk.
Távolról úgy tűnt, csekély lesz a napi fogás a nagy hálóban, aztán közelebb menve nyugtáztuk, lesz itt halászlé és egyéb halétel bőven.

Tatai vár


LehalászásVan akinek ekkorka jutottVan akinek ekkora


Szép színű és jó illatú


Készül a harcsapaprikás

Paprika nélkül nincs halászlé

Ebéd előtt bejártuk a zsibvásárt, a kézművesek, árusok standjait. Mindent megkóstoltunk, amit a kedves és készséges árusok kínáltak. Már tudom, hogy milyen íze van a fenyő-, a repce-, a medvehegyma-, a gesztenye-, a bálványfa-, az erdei gyümölcsméznek és amikre már talán nem is emlékszem. Minek milyen jó hatása van. A hölgy készségesen beavatott bennünket a “mézség” ízvilágába. Az édes nektáron túl talán még különlegesebb íze a szarvasgombából készült pástétomoknak volt! Mennyei, különösen az olaj! De a csabai szalámi, a kecsketejből készült sajtok, a lekvárok, a tiszta mentaolaj, a gyümölcskenyerek, a “csodamixerrel” előállított fagyi, kávé ízeit még most is érzem. Már csak azért is, mert némelyekből vásároltunk is. Egyetlen csalódást számomra a várva-várt hal okozta. Bajai hallét ebédeltünk, amiből csak a hal húsa volt finom. Azt hiszem tudom már, mi a különbség a hallé és a halászlé között…:-SKésőbb a vár körül kószáltunk és anyum ismét megmutatta az egykori kórház épületének azon ablakát, ahol születtem. (Ezt mindig megteszi, ha itt járunk, és nagyon jó érzés!)
Tatai várA Tatai vár visszavár!

6 megjegyzés:

 1. Nagyon szuperek ezek a halászos képek. Én is mindig remélem ilyen pillanatokat elkapni, de még sosem sikerült. Nagyon tetszenek. üdv

  VálaszTörlés
 2. no még itt sem jártam, de erről legalább már hallottam:)

  és szép! nagyon! :)

  VálaszTörlés
 3. Még több ok, hogy erre is utazzatok...:-)

  VálaszTörlés
 4. na ez az a hely, ahol majdnem találkoztunk-)))vagyis lehet, h találkoztunk is:D

  VálaszTörlés
 5. Igen, hogy örültem volna.... :-)
  De majd legközelebb!

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.