"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. november 19., kedd

Titkos kastély az erdőben, és az őszi főn

Már reggelente a völgyekben egyre gyakrabban ül meg a pára. Ez a különös jelenség csak akkor látszik igazán, ha a hegyekben a Föhn kitisztítja a levegőt. 

A völgyekben megülő pára

A Föhn egy meleg légáramlat neve, ami itt az Alpok környékén használatos. (Egyéb jelentése még: hajszárító - logikus:) 
Előnye fotós szemmel, a kitisztult a levegőben messze el lehet látni, ergo csodaszép képeket lehet készíteni. Kirándulós szemmel, őszi nyirkos napokon kifejezetten kellemes a hegyekben a langymeleg szellő. Pilóta szemmel, jól ki lehet használni a meleg légáramlatot vitorlázásra, ahogy a madarak is teszik. Hátránya mindazoknak, akik szervezete reagál erre a természeti jelenségre migrénes fejfájás, ami hányinger érzésig fokozódhat, fáradtság, levertség.

Brannenburg környékén kedvelt kirándulóhelyünk egyike a St. Margarethen kápolna és környéke. Írtam róla már többször is különböző évszakokban. Ezennel a települést egy másik oldaláról közelítettünk meg és legnagyobb meglepetésünkre egy erdei kastélyt fedeztünk fel a távolból egy dombon magaslani.

Brannenburgi kastély

A csipkés épület a napsütésben aranylóan csillogott a fák között megbújva. A titok a kastély milétéről egész nap tartott (Magán terület, belépni tilos) és persze nagyon foglalkoztatott.
Az egyetlen nyom, amit akkor ott találtam egy kőtábla a borostyánok rejtekében.
Miszerint a brannenburgi kastély ura Caspar Winzerer lovag lándzsájával egy hadvezért Georg von Fundsberget halálra szúrt, év 1534

Kaspar Winzerer III. felelőssége a Bad Tölz-i vidéktől egészen Tirolig tartozott az 1400-1500-as években. Hosszabb ideig élt Budán is az “arany lovag”, mivel diplomatai szolgálatokkal is megbízták. Ígéretet tett, egy “nemesi”, ütőképes csapatot küld a magyaroknak a török ellen, amit végül is a mohácsi vereség tett okafogyottá.
Az egykori vár írásos nyomai a 12. századig vezethetők vissza. Az 1500-as években a Winzererek után, új tulajdonosa a reneszánsz stílusában építtette újjá, majd 300 évvel később angol új gótikus ruhát kapott, romantikus kerttel, szökőkúttal. A ma többszáz éves fák is e régi korokról mesélnek. Nagyon sajnálom, hogy nem állt módunkban közelebbről mindezt megtekinteni. Az 1950-es évektől a kastély és annak további épületei egy magán internátusként működik, nem látogatható.
A bástya, még renoválás alatt

Az erdő a vár körülA vár alatt szabadtéri pódium

Zenei címer  (?)

A környék szépsége már a 19. században is ide vonzotta a különböző művészeket. Az itt álló fogadó volt találkahelyük központja. Ennek emlékére állítottak a ma művészei egy emlékkövet.A szemközti hegyen Neubeuern vára

A völgyben elszórtak lakóházak
Körbejártuk a vár környékét, majd a házak között indultunk fel a hegyekbe, oda, ahol aranylóan pompáztak a fák...

Csipkebogyós ablak


Már fakuló hortenziákOda, az aranyló fák közé..


Odafenn zöldebbnél zöldebb legelőkInfotáblák a könnyebb eligazodáshoz a kirándulóknak

Ház a hegyoldalban kilátással...

Ettől a magasságtól értük el a simogató langyos Föhn-t. Az érzés lágy és kellemes, már-már varázslatos! Aznap addig mentünk, amíg a Föhn kísért bennünket, majd amikor visszahűlt a levegő, mi is visszafordultunk a faluba egy kávéra, sütire.
A hegyekből lecsorgó erek patakká érnek össze, nedves, mohaszagú a levegő. A langyos meleg szellő oxigéndús levegőt hoz és visz. Kitörölhetetlenül belém égett érzetek.A flintsbachi Falkenstein vára és a Petersberg, (tavaly májusban írtam róla.)

Falkenstein

PetersbergHa valaki bajor kis falvakban, hegyekben jár, ki ne hagyja az itteni falusi kávézókat, pékségeket, fogadókat! A legtöbbször idős emberek működtetik saját sütésű házi süteményekkel, pékárúval, helyi étkekkel. Az adag kétszer-háromszor akkora, mint a városokban, a turistáktól forgalmas helyeken és az ár is kedvezőbb, arról nem is beszélve, hogy a házias ízek mellett egy-egy kedves személyes beszélgetésre is van idejük.:-) Szeretem ezekkel az idős falusi emberekkel a társalgást.

A kávézó egy dekorációja az ablakban


10 megjegyzés:

 1. igaz milyen érdekes? ahová nem tud bemenni az ember (mint Ti a várba) annál inkább birizgálja a fantáziánkat, hogy mi lehet odabent:) néztem az ablakokat és megindult a fantáziám, hogy mi lehet az üvegek mögött.

  Ilyen vakító napsütésben vég nélkül tudnék mászkálni...oda, én is, az aranyló fák közé:)))

  A "fön" érzetet annyira jól leírtad, hogy szinte éreztem:))

  VálaszTörlés
 2. Nahát! Ámulok-bámulok! Néhány helyen olyan érzése támad az embernek, mintha a mesék világába tévedt volna! Gyönyörű! Köszönöm!

  VálaszTörlés
 3. Szép őszi képek, jók ezek a várak, kastélyok. Én nem vagyok érzékeny a Föhnre (h-val írják ;-) ), de a legtöbb idősebb ember Föhnkor szédeleg és fejfájást kap. üdv

  VálaszTörlés
 4. Orsi, most már tudom, hogy tanítás folyik a falak között(üvegek mögött). Mégis kiváncsi lennék a kertre, a parkra, nagy területen van, lenne mit nézelődni!
  Tímea, köszönöm, valóban olyan mesés és titikzatos volt ott.. :-)
  Flögi, köszi!

  VálaszTörlés
 5. Jókora utat jártatok be és csodás helyeken! Imádok veled barangolni, teljesen átélem a látottakat (sajnos csak képek formájában). Többször visszatérek egy-egy képhez, gyönyörködöm bennük. Igazán köszönöm neked az élményt.

  VálaszTörlés
 6. Mancoka, a korai pacsirtám (úgy tűnt reggelente olvasol:-)) én is újra és újra átélem az élményeinket, amikor válogatom a képeket, míg írom a blogot, vagy ha később újraolvasom.. én köszönöm Neked :-)

  VálaszTörlés
 7. That looks like such a gorgeous place to visit! I especially love your photo of the castle on the hill, and the distant home at the base of the mountains.

  VálaszTörlés
 8. Thank you very much Connie! :-)

  VálaszTörlés
 9. ÓÓÓ, megint szép helyen kirándultunk!-))

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.