"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. október 4., kedd

Ebéd után Regensburg óvárosában

Érdekes, a német egység évfordulójának (október 3.) hosszú hétvégéjén a bajor - türingiai - szász tartományok háromszögében jártunk. Semmi szándékos nem volt a dologban, privát voltunk úton. “Ugráltunk” kelet és nyugat között. 26 év telt el azóta, különbség még most is van.
Áthaladtunk a német egység egyik hídján, ami a Saale-folyó felett ível, Bajorországot Türingiával összekötve.
Az én fotóm nem sikerült, de a wikipédián az időszaknak és az időjárásnak is pontosan megfelelő képet találtam.
Átutazóban Regensburgban álltunk meg és egy belvárosi ebéd után nézelődtünk, míg az eső engedte. Természetkedvelők vagyunk, de egy bajor belváros mindig tartogat annyi szépséget - mégha az időjárás ellenünk is dolgozik - hogy érdemes megállni, figyelni. Az óváros már 10 éve az UNESCO világörökség része, számomra pont az i-re.

A város történelme a keltai, római időkből köszön először. Részletesebben erről akkor írok, amikor a várost is részletesebben mutatom be.
Most egy könnyű sétára invitállak!

Haidplatz a Justitia kúttal


Ebben a házban is megfordult a spanyol király, német-római császár, V. Károly, szerelme a szépséges Barbara és említésre került a falon törvénytelen gyermekük Don Juan de Austria (Ausztriai János) is.


Thon-Dittmer palotaRégi városháza erkélye

Lépcsőzetes oromfala

Góliátház, Dávid és Góliát freskójával 1570-ből


1573


Németország ma is működő legrégebbi kávéháza 1686-ból a Café Prinzess. (A párizsi Café Procope szintén ebben az évben nyílt és azóta is működik, ezt nevezik a világ legrégebbi és ma is működő kávézójának.)
Ki nem hagyhatjuk - gondoltuk -, de épp teltház volt, várni kellett volna. Ezért inkább a saját készítésű töltött bonbonokból vettünk jó pár félét és séta közben elmajszoltuk. Ti se hagyjátok ki!
 

Café Prinzess

A hagyomány él és éltetik.

150 éve népviselet

Kalapkészítő üzlet

A regensburgi Szent-Péter dóm

Bajorosságok és porzelán babák

Különleges és szép kút áll a Kohlenmarkt-on. Természetes formája az őszi levelektől narancs díszes.Regensburg több testvérvárosa közül a magyar, Budavár. Ebbe a városba is vissza kell még térnem!

Jó volt hazaérni, a hegyek ugyan felhőkkel, de közbe-közbe napos idővel vártak.


  

14 megjegyzés:

 1. Legjobban talán a régi városháza erkélye tetszett, de jópofa a Góliát ház is.
  A dirndl - naponta látom a tévémben - kifejezetten divattá vált, habár a németek sosem vetették le igazán. Mostanában már modernebb, fiatalosabb változatok is készülnek, a fantáziának nincs határa ezen a téren sem. Nekem mellesleg tetszik.
  Egy ideje a fonott haj is mindennapos lett, de a népviseletes ruhákhoz szinte "kötelező".

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sok itt még a felfedeznivaló!
   A mai dirndl-k már igen megváltoztak az eredetiekhez képest. Nagyon szépek, sokfélék lettek, de a régiek közt is találok nekem tetszőt. Egy modern nekem is van.

   Törlés
 2. Megfigyeltem már, hogy a régi városházák mindenütt olyan szépek! Ez is, amit most mutatsz meg nekünk.

  Csodajó az a kút, csupa lyuk :)

  A lányom ott örülgetett, hogy nem kellett dolgozni tegnap, az ünnep miatt :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vajon így gondolják pár száz év múlva a mostani városházákról az utódaink is?

   Jó a lyukas kút! :-D

   Törlés
 3. Szerettem a németeknél a cégtáblákat, épületdíszeket. Majd, ha alkalmad adódik egy-két porcelánbabát fotózol nekem? Szeretem őket, gyűjtöttem is. Nem is értem, de a legkedvesebbek onnan kerültek hozzám. Akár bolhapiacról is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A napórák után a cégtáblák a kedvenceim.
   Legközelebb gondolok rád porcelán baba ügyben és készítek közeli fotókat. Itt a bolha-/antikvitáspiacokon gyakran látni.

   Törlés
 4. Gyönyörű épületek!
  Az utolsó kút a kedvencem, tényleg különleges.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Neked is? Egyszerű és különleges!

   Törlés
 5. Nagyon szeretem ezeket a régi főterek épületeit, a cégtáblás üzleteket. A dóm csodálatos, és gondolom hogy arról is lesznek még fotók a következő bejegyzésben.
  Olyan jó volt sétálni veled és csodálni azt a nálunk még ritkaság számba menő kirakatokat és a patyolat tiszta környezetüket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is Mancoka, ha lehetőségem nyílik rá ki nem hagyom! Lesz részletesebb séta Regensburgról is, de nem mostanában. Ma egész más irányba vetjük ki a vitorlákat... :-)

   Törlés
 6. A Góliátos képre emlékszem, amúgy semmire másra, több, mint 10 éve voltam ott, egy nagyon hideg téli napon. Ideje lenne ismét ellátogatni. üdv

  VálaszTörlés
 7. Szép kirándulást teljesítettetek ismét. Remek fotók születtek. Nekem a cégéres, muskátlis képek különösen bejönnek (általánosan is, nem csak itt). Nem tudom miért, csak úgy.... :D

  VálaszTörlés
 8. Köszönöm. Többen vagyunk "cegeresek" ahogy latom. 😊

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.