"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. június 14., kedd

Egy csepp Andalúzia 2.

Szállásunk Huelva tartomány azonos nevű városától nyugatra a tengerparton volt, Isla Canela üdülüfaluban. Ezen a részen az itt élők elsősorban a turizmusból élnek és ezért mindent meg is tesznek. Rend és tisztaság fogadott bennünket bármerre jártunk. Sem a kieső utcákban, az utakon vagy az árokpartokon nem fogadott szemét, ahogy azt több déli országban/szigeten már “megszokhattuk”. Lenyűgözött bennünket ez a rendezettség! (Ez fogadott akkor is, amikor a különböző mosdóhelységeket használtuk. Le a kalappal előttük!)

A hotel az óceán és egy lápos-bozótos-folyó között fekszik, ami sok vízi élőlénynek ad otthont.
Megérkeztünkkor az első utunk természetesen az óceán partjára vezetett.


 A szállodasorokat km hosszan promenád kíséri, pálmasorok fogják meg az Atlanti-óceán erős szelét. Azt mondják itt mindig fúj a szél. A pálmákat magamban csak szakállas/bundás pálmáknak hívtam. Itt nem vágták le az elszáradt leveleket, azok szépen simultak a törzsre és a szélben hangosan zizegtek.Sűrű bozótosok, sások után következett a finom homokos tengerpart, melyet minden nap tisztítottak, simítottak. A bozótoson keresztül deszka hidak, trepnik mutatták az utat a vízparthoz, megannyi forróságot és homokot tűrő szépséggel. Érdeklődve néztem szét.
A leggyakoribb növény egy sás szerű bokor volt, mára lassan beérő termésekkel.Kopárnak tűnt a távol, de alaposabban körülnézve megmutatta szépségeit.
Virágzó és termő kaktuszokMi minden megél a homokon, olykor a forróságban.

Km hosszan finom homokos partszakaszok

Sok-sok kagyló

Három hónappal ezelőtt az Atlanti-óceán nyugati partjain Dominikán hallgattuk a víz morajlását, a hullámok csapódását, ezennel a keleti oldalon. Ugyanaz és mégis más. Megelevenedtek az emlékek, az illat ugyanaz, az érzés mégis más. Ha az Alpok lábainál vagy az óceán partján állok az érzések hasonlóak. Milyen kicsi az ember. Hatalmas úr ereje a tenger/óceán hangja, látványa, a hullámok. Minél erősebb, vadabb annál fehérebbek és habosabbak a hullámok a parton.

A szálloda kertje - nekünk fontos - minimalisztikus, de jellegzetes és tetszetős volt. Nyíltak a leanderek és egyéb délszaki növények. Május-június talán a legszebb időszak a botanikai kalandokra.

 
Virágzó aloe

Illatos rózsák

Hamvaska

A pálmafélékkel a karibi szigeten kicsit közelebbről is megismerkedtem, örömmel fedeztem fel a hasonlóságokat. Egy legyezőpálma féle éles tüskékkel védekeznek. Mint cápafogak sorakoznak a zöld és a már elszáradt levelek nyelén.

 Cápafogas pálmák
 
Haragos zöld cikászok

Az utazók pálmájához hasonló pálma ezennel megmutatta virágát. Kísértetiesen emlékeztet a papagájvirágra. 
13 megjegyzés:

 1. Kíváncsian vártam, hogy hol töltöd a szabadságodat, ami miatt "szüneteltetted" a blog írását.
  Megint csodás helyen pihentetek! Itt aztán fel lehetett töltődni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sikerült a feltöltődés, de egy hét kevésnek bizonyult mindarra, amit elterveztem. Ergo vissza kell menni. :-D

   Törlés
 2. Érdekes - bár talán nem meglepő, hogy a relatív kopárnak tűnő partszakaszon is hányféle gyönyörű virág(ocska) él. Nekem talán ezek tetszettek a legjobban. Dacolnak a nem túl barátságos környezettel és milyen szépek !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Engem a különlegességek fognak meg, az amit még korábban nem láttam, ami (az) újdonság (ereje).

   Törlés
 3. Klassz a szállás, megírod nekem a nevét?
  Szép hely, de a folyó/lápos terület miatt, nyáron gondolom, millió szúnyog lehet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A szálloda neve Iberostar Isla Canela.
   Rengeteg volt a szúnyog(írtam is), de csak esténként. Aki odamegy jó szúnyogírtóval rendelkezzen, akkor békén hagynak. Csak az első este kóstoltak meg bennünket, másnapra felfegyverkeztük magunkat, akkor nincs gond.

   Törlés
 4. Szédületes egy hely, mennyi szépséggel, csodával! csak sóhajtozok itt :))

  Milyen volt a víz? Lehetett fürödni? bár úgy gondolom még nem volt ideje felmelegedni fürdési hőmérsékletre :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És mi jön még... :-)

   Az Atlantik itt mindig hideg (mondák ismerőseim), a fiúk persze bemerészkedtek, mi lányok csak lábbal kóstoltuk a vizet.
   Fürödni lehet, persze, többen tették is.
   Számomra nem is fontos a víz hőmérséklete, engem egész más dolgok kötnek le.

   Törlés
 5. csodálom a precizitásod, és annyira jó szemed van az apró részletekre is, neked érdemes lenne útikönyveket írni, szépen kategorizálva a dolgokat, szépséges fotókkal :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Katalin, azt hiszem azt nem nekem találták ki, akkor egyedül kellene utaznom, csak az én tempómban haladni. Ezt már sokan csinálják (Travellina a legjobb pl. rá)
   Nekem nem erről szól a dolog, mi elsősorban nyaralunk, pihenünk, feltöltődünk. Aki útikönyvet ír az elsősorban dolgozik... ezt is meg kell, azt is, ez sem maradhat ki, stb... heteket kell egy környéken eltölteni, szinte mindent kivesézni. Persze nem rossz dolog!

   Törlés
 6. Ide értem én is! Ámulattal olvastam a beszámolót és várom a továbbiakat is, A cikász pálma nálunk is megél vajon? Nagyon tetszik!Ezek a cápafogú pálmák is nagyon érdekesek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Éva, örülök, hogy Te is itt vagy! :-)
   Évekkel ezelőtt volt otthon nekem is cikászom, mint szobanövény. Nem hiszem, hogy a telet kibírja.
   Hamarosan jön a folytatás. :-)

   Törlés