"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. június 15., szerda

Egy csepp Andalúzia 3.

A szálloda falai között rengeteg veréb és fecske élt. Hangos csivitelésük, cikázásuk csak éjszakára szünetelt, de kora reggel már tudatták, hogy ez az ő életterük. A sok csatorna, lagúna, ártér a vizimadarak tökéletes élőhelye. Sirályok hangoskodtak, ha nem is láttam mindig őket, de jelen voltak.
Második utam a közeli folyóhoz vezetett, szerettem volna közelebbről is látni őket. Nem sok sikerrel, mert a bozótos kaktuszokat és egyéb tüskés növényeket is rejtett, szinte megközelíthetetlen területnek tűnt. Rendjén van, zavartalanul élhetnek. 
A folyóban egy ember állt térdig, valamit gyűjtögetett a vízből. Messze állt tőlem, hogy megfigyelhettem volna. Hiába, gumicsizmát nem csomagoltam az útra, meg bozótvédő ruházatot sem.
Egy csucsor (ebszőlő) féleAhol ennyi vizes rész található, ott rengeteg szúnyognak is kell lennie - gondoltam - és az első este be is bizonyosodott, hogy az ott élő szúnyogok a lehető legagresszívebbek, amikkel valaha is találkoztam.


SirályokHalászó gólyatöcs

Halászó szürke gém

Az apály-dagály jelenség nem csak az óceán arcán mutatott különbségeket, hanem az ártér is igen hamar kiürült vagy épp megtelt. Egy nap két keréken jártuk a környéket és a majd üres mederben ezernyi lyukat, hozzá ezernyi integető rákot figyeltünk meg. Pár óra múlva visszafelé a meder teljesen megtelve, a rákok a víz alá kerültek.

Apálykor
  
Hahó, itt vagyok!

A rákok megfigyelésekor hirtelen egy kis rák-rablót is lencsevégre kaptam. Őrült gyorsasággal ugrált a part mentén, így a képek nem lettek élesek. Kinagyítva azért jól látszik, amint ez a rágcsáló egy ollóssal a szájában menekül a biztos helyre.A közeli Punta del Moral kikötőbe, ahol a Carreras folyó ömlik az óceánba a köveken temérdeknyi kagylóra leltünk, osztrigák, feketekagylók vegyesen. Az óceánparton vénusz-, fésű-, tátogatókagylók hevertek. Sokan gyűjtötték is őket apálykor. Ott láttam először ezt a szivar alakú puhatestűt is. Később vacsorára a tenger gyümölcsei között is szerepelt. Nem ízlett, vékony teste tele volt homokkal. A languszták vajpuha húsával semmiképpen sem ért fel.

Kagylótelepek


Tengeri szivarok

Halak csapatostól úszkáltak a folyó köves partja mentén a horgászok nagy örömére. Egyet kiszúrtunk, mikor kapása volt. Örömmel mutatta nekünk a horgraakasztottat.

Az óceán partján a homokban egy nap amit láttunk igen csak elcsodálkoztunk. Krokodilok, de mekkorák, micsoda példányok, mindjárt négy darab. Ilyet most láttam életemben először! :-)


Mindez homokból, ügyes kezek munkája!

Később sokkal kedvesebb reptílien keresztezte utunkat. Ő már félős is volt, előbb határozatlan kíváncsi, majd jobbnak látta elmenekülni.

Hosszú farkincája lelóg a képről :-)

Elegáns kék csíkos ruhában

Gyíkunk éjszakai rokonai a kis tapadós tappancsú gekkók az éjszakát létesítik előnyben a szaladgálásra. Sötétedés után tucatjával kapaszkodnak a napközben átmelegedett épületek falain.


 
A promenáde, a szállodák környéke gondozott, zöld fűvel, öntözőrendszerekkel ellátott, minden virul, virágzik. Az előszezon utolsó napjait élvezhettük csendben, nyugalomban.
Császárfa pompás lila virágai


Illatos leander sorok

Leanderek, murvafürtök, kaktuszok, hibiszkuszok, sétányrózsák, loncok, kefevirág bokrok, császárfák, levendulák, hajnalkák, hottentottafügék - amiket azonnal felismertem - az örökzöldek, olivák mellett.


Kefevirág

Hibiszkusz

Hottentottafüge

Nedve gyógyhatású, termése ehetőSzeretlek kaktusz :-)

Már a szállodához vezető úton felfigyeltemm az útszéleken magasodó, a napfényben aranysárgán fénylő virágokra magas fákon. Akkor még nem tudtam, hogy mi, mára kinyomoztam a grevillea  családhoz tartozó fákat fotóztam (magyar nevet nem találtam hozzá).


Gyönyörű


Kefeszerű virágzat

Tavalyi terméstokok

Levelei

Egy piros színű változata.
16 megjegyzés:

 1. Kék ég és csodaszép virágok. Minden adott a jó fotókhoz :)
  Az a "kefeszerű" különösen tetszett! Várom a folytatást...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A kefeszerűért én is lelkendeztem. Még sosem láttam és nagyon megtetszett. Reméltem találok a tavalyi terméstokokban magot, de sajnos nem. Hoztam volna magammal. :-)

   Törlés
 2. Te,jó ég! Mennyi-mennyi szépség! Csak csodáltam végig, és közben arra gondoltam, hogy milyen lehetett ezt átélni. Különösen így, hogy mindent felfedeztek közben, ami ilyen természetszerető embereknél természetes. Jó kis kerákpár túra lehetett! Hihetetlen élménnyel lettetek gazdagabbak megint.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Mamka :-)
   Nagyon élveztük a kerékpározást is, jó utak vannak km hosszan. 30 fok felett nem igen ülünk a drótszamárra, de ott a szélben fel sem tűnt és nem volt gond.

   Törlés
 3. Szeretem ahogy bemutatod az élővilágot. Az a homokkrokodil cseles volt, csak néztem eleinte mit is látok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, ha tetszik Holdgyöngy. :-)
   A homokkrokodiloknál mi is sokáig nézelődtünk, nagyon jópofa, kézügyesség kell hozzá.

   Törlés
 4. Nagyon jópofa ez a rákrabló partkányszerűség.
  A hosszúkás gyík pedig nagyon széppéldány.
  A növényeket most kivételesen én is mind ismerem, ha nem ismindet nevével együtt.
  Pl. arról a liláról nem tudtam, hogy császárfa a neve.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudtam eldönteni, hogy patkány vagy mi lehetett. Várakoztunk, hátha előbújik még, de nem úgy tűnt.
   A császárfát itt Németországban ismertem meg közelebbről. De ilyen tömegesen itt láttam először. Egész utcasorok is voltak, később jönnek majd arról is képek.

   Törlés
 5. Hm... Régóta vágyom én is Spanyolországba, furcsa mód vonz és taszít egyszerre, de ebbe most nem bocsátkozom bele :)
  Nem tudom, hogy eljutok-e valaha, úgyhogy köszönöm, hogy megosztod az élményeidet, kedves Kavics, nagyon szeretem a képeidet nézegetni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Kata, aranyos vagy.
   Érdekes, én is egy különleges vonzerőt érzek Spanyolország iránt. Most jártam ott először. Pár éve elkezdtem spanyolt is tanulni a belső vonzalom miatt.
   Ide még vissza fogunk menni!
   Ha teheted, ne hagyd ki!:-)

   Törlés
 6. A tünci kis gekkó, meg a császárfa csodálatos virága a mai sorozatból a két kedvencem. Különös a grevillea is, még sosem láttam/hallottam - a sárga tetszett jobban....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A grevillea nálam is a dobogós!!! Fantasztikus szépnek találom. Sajnálom, hogy nem találtam már magokat.
   A gekkók egyáltalán nem féltek, ellenben a gyíkokkal.

   Törlés
 7. Káprázatos színek, igazi pezsgő mediterrán élet! Mindig szeretek Veled utazni :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök Lili, mindig szeretettel várlak.:-)

   Törlés
 8. Spanyolország az egyik szívem csücske, tele van szépséggel és ez a mediterrán dolog mindig is vonzott..., lehet valami közöm hozzá, amiről nem tudok?:) Csodaszép fák, virágok, épületek, óóóceán!:) Szeretem a tenger gyümölcseit, de ilyen szivarral még nem találkoztam. A gekkók nagyon helyesek, de a szobám falán nem szeretném!;) A krokodilok profik! A császárfa remélem nálunk is nyílik majd pár év múlva, ha nem is ilyen gyönyörűségeset!...
  Jó, hogy szezon előtt voltatok, még minden friss és tömegmentes.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most már nekem is a szívemcsücske Tiff, tudom, hogy ide visszatérünk még. Érzem, hogy fel kell frissítenem a spanyol nyelvet...
   Ha csak lehet, mi az elő- és utószezonokat választjuk. Nem kerüljük az embereket, de a tömeget azt igen.

   Törlés