"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. április 18., kedd

Húsvét a hegyekben 1.

Zell am See

Barátaink húsvétkor egy hetet töltöttek a Pinzgau-völgyben és megkérdezték, hogy lenne e kedvünk pár napra meglátogatni őket egy-két közös hegyi túrára. A kérdésen nem sokat gondolkodtunk, bogarásztam, olvasgattam mi minden fedezhető fel arrafelé!


A Pinzgau-völgy a természetkedvelőknek rengeteg lehetőséget kínál, nem könnyű a válogatás. A Salzach-folyó mentén húzódó völgy egyéb patakokkal, vízesésekkel, tavakkal vár, körülölelve a 2-3 ezer méter magas hegyekkel. Nem beszélve a hegyi falvak, régi idők foga ette és új faillatú gerendaházak fotókönyvbe illő látványai. 
Talán a legfontosabb, az Alpok legnagyobb nemzeti parkja a Hohe Tauern, - melynek több mint 300 hegycsúcsa a 3.000 m fölé magaslik - egy nagy része ide is benyúlik, .
Ebben a nemzeti parkban először már vagy 7-8 éve, a Krimml vízeséseknél jártunk. Akkor sajnos csak egy egyszerű fényképezőgépem volt, a képek nem adják vissza a megélt élmények szépségét. Ideje lenne frissíteni azt!
Számunkra mégis a legnagyobb élményt a Habach-völgyben kétszer is megjárt Smaragd-út adta. Ugyan smaragdot vagy aranyat nem találtunk, - noha gazdag e vidék még most is benne - de sok mást igen!Zell am See megfelelő hely volt egy pihenőre, frissítőre, míg a szállásunkat elértük. 
A bő 55 km2 nagyságú tó azonos nevű városának partján, majd az óvárosban is szétnéztünk.
Zell am See

Kék tó, zöldülő dombok, porcukros hegytetők

Grand hotel 4*


Viszonylag gyér volt a parton a mozgás a húsvétot megelőző nagypénteken, mégis a Grand Hotel terasza teltházzal bírt.Egy színes szökőkút


Erzsébet királynénk vagy ahogy felénk inkább emlegetik Sissi is szívesen töltötte itt idejét. Több alkalommal tett meg kisebb nagyobb túrákat ezen a környéken is. Gyakorlott hegymászó volt az Alpok lánya. Egy alkalommal a napfelkeltét szerette volna a közeli Schmitten csúcsról megcsodálni, ami normál tempóban is 3 órás gyaloglást jelent. Kisérettel Sissinek sikerült ezt 2 óra 26 perc alatt teljesíteni. Elsőre az jutott eszembe, hogy anno milyen ruhákat viseltek... egész biztos nem hegyi túráknak optimálisat. 
Tiszteletére hajót neveztek el róla, Kaiserin Elisabeth, mellyel körbehajózhatjuk a tavat.


Királynénk szépsége mára közismert, odafigyelt magára, hajápolása napi 3 órát vett igénybe. Az itt álló tábláról megtudhatjuk azt is, hogy rendszeresen sportolt (lovagolt, vívott, túrázott, sőt egy fittneszterme is volt) diétázott, odafigyelt az egészségére. 1,72 cm magasságához sosem volt több, mint 50 kg. Szerette a sört, a fagylaltot, különösen az ibolyafagylaltot. Ami azóta egy osztrák fagylaltspecialitás lett, természetesen Elisabeth tiszteletére.


Az élettelen strandon csak egy tőkés réce tudhatta magáénak a medencét, a szárazon rigók napfürdőztek. Besétáltunk az óvárosba.Vicces hotel a régmúltból, 1493-ból… “Romantik hotel a hentesgazdához” Már amennyire romantikus tud lenni... :-)
Helyi finomságok


Húsvéti nyulak a fákra

Piac térA kisváros legrégebbi épületeinek egyike a Szent Hippolitról elnevezett templom.


St. Hippolyt
Kriptája 765-790-ből

A település anno egy régi festményenA boltívek finom vonalú rajzolatai


Orgona, karzatFestett fal maradványai

Viszlát Zell am See!

25 megjegyzés:

 1. Még a fotókról is érzem,hogy csak úgy harsog arra a tiszta,friss levegő!

  VálaszTörlés
 2. Még a lélegzetem is elakadt a képeket nézegetve! Gyönyrű húsvétotok lehetett itt. Gondolom, hogy jönnek még erről beszámolók.
  Az első képen lévő nyuszikhoz "hasonlókat" mi is készítettünk néhány éve az unokámmal.

  VálaszTörlés
 3. Ez megint egy csodahely, amit megmutatsz. A tó, a zöld, a porcukor...egyszerűen gyönyörű!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. El nem tudom képzelni, hogy valaha is beleunnék. A kék, a zöld, a porcukor... :-D

   Törlés
 4. Visszanéztem a két régebbi bejegyzésedet is, nem is tudok másra gondolni, milyen csodálatos helyeket ismersz meg a kirándulásaitok alkalmával. Annyi, de annyi csoda van körülötted! :) csak kapkodom a fejem és csóválom sokszor, meg időnként leesik az állam is :) nahát, ez milyen szép!

  Az első képen lévő nyulak nekem is nagyon tetszenek! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pedig a Krimml vízesés képei nem is adják át a hely szépségét, varázsát. Az akkori gépem élessége feledhető.

   A farönk nyulak vagy a raffia nyulak?

   Törlés
  2. A farönk nyuszik :) nagyon jópofák. Mekkora ötlet már! :)

   Törlés
  3. Télen mikulásos (ami most is épp aktuális lehetne), tavasszal nyulacskás farönkök. Csak a képzelet szab határt!

   Törlés
 5. A hegyekben mindenütt szép...
  A Krimmlnél én is 2005-ben voltam és borzalmas fényképek vannak róla (minőségileg).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Neked is? Nálam sem jobb a helyzet, a régi gép egy Olympos volt és hát hagy kívánnivalót. Egy okkal több újra visszamenni. :-)

   Törlés
 6. Jaj, be szép hely, Istenem!
  És úgy tetszik, hogy Sissiről is írtál. Lehet ez csak az én vesszőpapripám, de sokszor gondolkodom azon mennyi menő cucc van ma már, holott ezek nélkül is fel lehetett jutni a hegyre. Sajnos a túrázásból is csináltak egy elég jó kis iparágat. Persze sok hasznos dolog van, nem ezt mondom, csak néha már túlzásokba esnek. Elképzelem, ahogy a hosszú szoknyában mászik felfelé, nem semmi! Igaz én meg valaha fodros miniszoknyácskában bicajoztam a Balatonnál férfi vázas bicajon. :-D Azért az mégis könnyebb. Meghajlok Sissi előtt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sissi nyomait nem nehéz errefelé követni. :-) Még az is lehet, hogy szoknyában mászott, de inkább hiszem, hogy olyankor nadrágot öltött, volt annyira praktikus és rebell. :-)
   Talán egyszer mi is megmásszuk az a Sissi-túrát! Szigorúan nadrágban. :-D
   Igazad van, ma már szinte mindenből üzletet csinálnak. A túrázásból is.

   Törlés
  2. Láttam valahol egy régi képet, ahol krinolinban másztak a hölgyek. Nem semmi volt.

   Törlés
 7. Nagyon tetszett a Hippolyt templom, a maga csendes, szolid előkelőségével. Mennyivel szebb (szerintem), mint az agyoncsicsázott barokk templomok !
  A hegyekről meg már nem is írok. Csak sajgó szívvel nézem őket...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, az egyszerűbben többször találok én is tetszőt, bár a barokk épületek között is találok számomra szépet.

   Törlés
 8. Nagyon szépek ezek a hegyi tavak! És a templöm is nagyon szép. Olyan kis egyszerű, de mégis gyönyörű! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mint legtöbbször - szerintem - az egyszerűbb dolgok a legszebbek. :-)

   Törlés
 9. Álomszép táj, sugárzik a képeidből a nyugalom. A havas hegycsúcsokról és a harsogó zöld mezőkről már sokszor írtam, hogy imádom. Most is csak ismételni tudom magam :) Nem tudom mennyire illik az a színes szökőkút abba a környezetbe, de így önmagában nekem nagyon bejön, látványos. Nem egy szokványos forma (én legalábbis nem nagyon láttam még ilyet).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon jól felismerted a dolgot a szökőkúttal kapcsolatban. Önmagában nekem is nagyon tetszik. Az Alessi cégnek (olasz design termékek) vannak pontosan ilyen formájú só- és borsörlői, nekem azonnal az jutott eszembe róla. Viszont mellette a Grand hotel, annak klasszikus kertje - számomra nem illett össze.

   Törlés
  2. Igen a többi képedet látva magamban erre gondoltam, ezért is kérdeztem rá :)

   Törlés
 10. A szökőkutat Hundertwasser tervezte, azért ilyen szép színes :) de szerintem sem illik ide.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Piccola, sejthető volt a stílusa végett. Magában nekem tetszik, talán egy szerencsésebben megválasztott hellyel jobban érvényesülhetett volna. :-)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.