"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. április 5., szerda

Amikor a szívével lát...

A Tregler Alm-hoz terveztük az n-edik túránkat és már gyanús volt, hogy a parkoló előtti útszélen sorakoztak az autók, alig akadt hely.
Kiszállva előttünk, mögöttünk zsinórban menetelt a tömeg felfelé a 951 m-re. Kopogtak a túrabotok a felszórt úton, sokan hangosan beszélgettek.
Nem volt kedvünk aznap beállni a sorba és egy gyors döntéssel az első kereszteződésnél balra letértünk az útról.


Mocsári gólyahír

Senki sem haladt előttünk sem, mögöttünk sem. Nagy sokára csak egy lovas pár galoppozott el mellettünk.

Szépen sütött a nap, végre csend vett bennünket körül. A távolban egy ragadozó vijjogása hallatszott. Kényelmes emelkedővel vitt az út bennünket fel a hegyre.Ismét elszórtan álló házak mellett haladtunk. Csodás kilátással a hegyekre élnek itt az emberek, szinte magukban, szomszédok nélkül.Kár, hogy páradús, de még így is...


Sokan tartják/tenyésztik errefelé is a szőke lovakat, a Haflinger-t. Ezt a hegyi fajt korábban kizárólag munkalóként használtak. Mára sokan kedvtelésből, lovaglásért. Érdekessége, hogy az első klónozott lovat (Prometea) ebből a fajtából szaporították.
A barna és vöröses szőrű lovak különös jegye a szép világos, szőke sörény. Olyannyira, hogy ha a sörénybe sötét szálak kerülnek, akkor azokat a példányokat szigorúan kitiltják a tenyésztésből, így őrizve meg a fajtatisztaságot. Hazájuk Dél-Tirol, mára Bajorországban is igen elterjedt ez a nyugodt, munkakész és teherbíró fajta.

Az idei pockok nagyon kíváncsiak

Abba az irányba tartunk
A kocsiút szélességű út egyik oldalán régi lakóház gazdasággal, a másik oldalán egy kápolna ferde tornya. Amikor visszanéztem az első gondolatom az volt, a kép lehetne 300-400 évvel ezelőtti is (egy-két apróságot leszámítva).
Volt benne valami hihetetlenül megnyugtató, valami kellemes varázs. És ez a kép azóta sem megy ki egyikünk fejéből sem.
"Ma ott vagy, ahova a gondolataid hoztak, holnap ott leszel, ahova a gondolataid visznek." James Allen

Amikor a szívével lát...


Felérve a lépcsőkön egy kisebb vargakanyar után elértük a Hocheck nevű hegyi fogadót. Túrázók, bicósok, motorosok már pihentek, de autóval is többen érkeztek a több irányból megközelíthető bajor fogadóhoz.
Egy frissítő és finom házi rebarbarás süti mellett élveztük az oldalsó kerthelységben a napsugarakat. Érdemes lesz ide visszajönni ebédelni, estebédelni, nagyon guszta bajoros ételeket láttunk felszolgálni. Az árak is elfogadhatóak.Rengeteg volt erre az erdei kankalin, sárgán virítottak az útszéleken.

Hamarosan elértünk egy újabb kis kápolnához, melynek szintén története van. Nem is akármilyen...

A kis kápolna története 1607-ben kezdődött. Ezt bizonyítja a belső falak egyikén megmaradt adatok, egykori építtetője W. S.
Változtatás a nagybőgő formájú ablakok behelyezésével, a harangtorony egy harangra csökkentésével és a szokatlan galériás bejárat hozzáépítésével történt.
A szokatlan létrejötte a kápolnának a következő. W.S. gazda földjein egy éhes zarándok az ott talált termésből csillapította éhségét. A gazda elkapta őt és haragjában öntörvényűen felakasztotta. Büntetésül egy kápolnát kellett a gazdának építenie. Ezért is hívják a kápolnát Koloman-kápolnának is, Szent Kolomanról a felakasztottak védőszentjéről kapva a nevet.
A kápolna zárva volt egy lakattal. Magántulajdonban van 1957 óta.


A négy oszlopos csavart oltár a képpel 1690-ből.
16 megjegyzés:

 1. Csodálatos!!! Örülök, hogy Rádtaláltam!
  Marika

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm és üdvözöllek a blogomban. :-)

   Törlés
 2. Annyi szépség, annyi életöröm sugárzik a képekből, csak arra tudtam gondolni: élni jó.

  Gyönyörűek azok a lovacskák, annyira bájosak a szőke fejükkel :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony Orsi, élni jó. :-)

   Emlékszem, amikor először láttam ezeket a szőke lovakat... gyönyörűek!

   Törlés
 3. S szerinted ezek a régi hangulatot idéző képek miért töltik el az embert oly mélységes nyugalommal, békével? Mi az amit megmozdítanak a lélekben, hisz akkor még nem is éltünk?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pontos választ még magamnak sem tudok adni. Nem gondolom, hogy ami régen volt az mindig jobb volt, mint ami ma van, hisz minden kornak megvolt a sava meg a borsa is. (pl. lásd a kápolna története)
   Csak azt tudom, hogy az a technika és tömeg mentes lét, a körülölelő csend varázsa húz, vonz oda vissza bennünket.

   Törlés
 4. Megint csodaszép helyen jártatok. Milyen szerencse, hogy letértetek az eredeti útvonalról!
  Azokat a kínai bajuszos bükkfákat mindig megcsodálom, de ezzel a szívecskével együtt nagyon különleges!
  Megcsodálom mindig ezeket a különleges szép tanyákat, nagyon vonzóak, de nem tudnék ennyire mindentől elzártan élni még a szép környezete ellenére sem.
  Különlegesek ezek a pacik és szépségesek!
  Jaj, az a rengeteg erdei kankalin!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kínai bajuszos bükkfa - köszönöm Mancoka. :-) Az az egy fa annyi mindent mesélt és még mennyi volt ott együtt...
   Igazad van, az elzártság fátyla ott lebeg nekem is, de lehet, sőt biztos, hogy erővé lehet azt is változtatni.

   Törlés
 5. És az kiderült, hogy mi volt ott az a sok ember? Vagy 7vége volt, jó idő, és csak ez az oka?
  Aranyos a pocok, és érdekes a szív a fa kérgén is. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem néztem utána pontosan, gondolom a jó idő csábította az embereket, mert túrának megfelelően voltak öltözve. Gyakran van fenn a fogadóban esküvő, szülinap, keresztelő. De akkor ünnepibe öltöznek és a többség autóval, traktorral megy fel. Most gyalogos-invázióban volt részünk. :-)

   Törlés
 6. Sok szép kép és dolog, a minták a fák törzsén mindig nagyon viccesek és megint az egerentyű a kedvencem, imádom, olyan kis cuki.

  VálaszTörlés
 7. Világvégi magányos ház - de napelem van a tetején. Ja és semmi szemét körülötte...
  Néha nem is szeretem látni/olvasni az ilyesmiket - mert szomorúság és szégyenkezés és harag ébred bennem. És sehol nem találok választ arra, hogy 1000km-re odébb miért másabbak az emberek ?
  Igaz, ők nem a turul tojásából bújtak ki és még a helységneveiket se tudják rovásírással kiírni. Valahol itt kell keresnem a különbözőség okát - azt hiszem.

  Egyébként minden nagyon szép... De tényleg....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A napelem... azt hiszem "rákényszerülnek", mert a tejnek literjéért alig kapnak pár Centet. Mára nem éri úgy meg nekik, mint anno, persze elég összetett ez a dolog, más tényezők is bejátszanak.
   De szemét valóban sehol sincs. Most, hogy így írod elgondolkodtam. Már annyira megszoktam, hogy fel sem tűnik. Kezdetben mindig mondogattam a páromnak, ámuldoztam. Mára természetes.
   Ahány nép, annyi szokás. Ettől függetlenül jó lenne, ha mindenütt egyformán fontos lenne a környezetünk, a Földünk!

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.