"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. július 17., vasárnap

München zöld szíve megdobban 1.

Még a múlt hónap egy forró napján München egy zöld parkjában jártam. Nem, nem az Englischer Garten volt a cél. Azt hiszem 10 emberből 9 kapásból erre gondolna.
Ezennel a Westpark volt a célom. Kevésbé ismert/reklámozott, de annál több érdekeséggel és szépséggel vár mindenkit. Akik a közelében élnek sok lehetőségét használhatják!Az 1983-as nemzetközi kertészeti és városszépítési kiállításra készült 69 ha területen München közepén ez a dobogó zöld szív. Lehetőséget ad hosszú sétákra, kerékpározásra, tavakat látogathatunk az élővilágukkal, játszóterek a kicsiknek, sörkertek a nagyoknak, hobbikertészeknek és biológusoknak felfedezések, gyógynövény- és virágértékelőknek lehetőségek, sportolóknak, fitnesz guruknak tér, kertmozizás, grillezés és, és, és...

A park nyugati részének déli oldaláról közelítettem meg az aznapi hétköznapi csendes helyet. A metróból (U-Bahn Westpark) kijőve akár kölcsönbicóra is pattanhatunk és úgy járhatjuk be a környéket. Szükséges egy mobil telefon, - a fizetés, a kód eléréséhez - a járgány működtetése ezen keresztül zajlik.


A délelőtti melegben mindenki az árnyékot, a szomjoltó vizet kereste. A márványos kőtömbökről alácsorgó víz nem csak az arra járó embereket, hanem a környék madarait is vonzotta.


A gondosan nyírt park zöld füvét rengeteg vízimadár látogatja. Olykor egész közel engednek magukhoz. A park e részén fekvő nyugati tónál (Westsee) különösen sok vadlúd legelészett, tollászkodott. 


A virágos és rózsakert felé tartva egy óvodás csoport természetórát élvezhetett. A háttérben egy tőkés réce és egy varjú a jogaiért perlekedett egymással.

Virágos és rózsakert


A kert labirintusos sétányain nézelődhet, a padokon, székeken elmélázhat a botanikász.


 
Tükröm, tükröm...


A gyerkőcöknek épített játszóterek egyszerűek és nagyszerűek is egyben. Különösen a csúszda tetszett nekem!


Csúszda természetes közegben


Még szinte üres volt a rózsakert közeli sörkert. Hétvégén vagy rendezvényekkor persze egészen más a kép, mint hétközben. Mégis jól esett egy frissítő a sörpadok közt, aztán a  színes kert illata csalogatott magához.
Nyárson sült halat is lehet itt kapni

Kilátás a sörkertből


A rózsakertben

Rózsakert vendéglő

Hűsítő a melegben

<3


A rózsaillatból a még bódítóbb hársfa-parfümériába keveredtem. Kerestem egy magaslati pontot, ahonnan jobban beláthatom a parkot, és akkor még nem is sejtettem, hogy hová kerülök...


Hirtelen jobbról és balról egy tucat vadnyúl riadt fel jöttömre. Szerencse, hogy egyedül voltam a közelben, így azonnal mozdulatlanná váltam és vártam. Megnyugodtak és csak fél szemmel rám figyelve tovább legelésztek vagy sziesztáztak a nagy melegben.

Centiméterről centiméterre lassított felvétellel haladtam előre, keresve az ugrifülesek közelíthetési határait.Elég volt a fotózásból!

Nyúl-sziluett

A nyulak szigete után a sétány közepén hasonló hirtelenséggel egy meggyvágó szállt le. Óvatosan közelítettem feléje is, lassú mozdulatokkal és ő magához engedett. Talán bő egy méterre lehettem tőle és akár 10 percig is tarthatott az érdeklődésem iránta, amit úgy tűnt nem bánt. Sajnos árnyékban volt, így a képek nem lettek róla túl jók, de ez élmény első és emlékezetes.


Ahogy tovább fedeztem fel magamnak a parkot egyre inkább úgy éreztem, hogy egy vadasparkban vagyok. Nagyszerű! Szabadon élő állatok és közelről megfigyelhetőek.


A tavat csak úgy nyüzsögték körül az élőlények. Tőkés récék, vadludak, szárcsák, a vízben halak és ékszerteknősök.
 
 A teknősöket sokáig figyeltem, igazán hálás fotóalanyok! A tűző napon sütkéreztek, akrobatamutatványaikkal szórakoztattak.

Tá-dááám
Háttérben a vízparton a szabadtéri mozi

Folyt. köv.

14 megjegyzés:

 1. Nem jártam még Münchenben, nem ismerem így jelen esetben azt hiszem én lettem volna a 10. ember :) Remek helyet találtál, teljesen megértem az örömödet és a lelkesedésedet a közelről megfigyelhető állatok iránt. Várom a folytatást!

  VálaszTörlés
 2. Ez maga az Édenkert.....Nagyon bírnám, ha lenne ilyen a közelünkben. Végülis piciben van hasonló.
  Az a nyuszi és a madarak! Édes pofák!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kár, hogy nem lakunk a szomszédban, de nem elérhetetlen. Minden városban lehetne/kellene egy ilyen vagy ehhez hasonló park!

   Törlés
 3. Ez egy csodálatos park lehet, tele szépséges virágokkal és állatokkal! Itt tényleg fel lehet töltődni...

  VálaszTörlés
 4. Gyönyörű ez a hely... szeretem, hogy ennyi mindent látsz. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. <3
   Még a többit meg sem mutattam...

   Törlés
 5. Annyira jó látni, hogy máshol (legalább máshol) van ilyen ! És olyan szomorú, hogy el sem tudok ilyesmit képzelni Magyarországon. Mire ide letekertem, kigondoltam, hogy a nyuszis, meg a meggyvágós képeidet dicsérem meg elsősorban, de látom Mamka helyettem már megtette. :-) Valóban meglepő, hogy ezek a "vad" állatok ilyen közel engedik magukhoz az embert - de ezt azt jelenti, hogy nincs negatív tapasztalatuk. Valószínű magyarok nem járnak arra.....(rajtad kívül.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Aranyos, de nem szabad általánosítani. Hiszem, hogy a magyarok nagy része ugyanígy tudná értékelni ezeket a helyeket. Sajnos van egy pár igénytelen, akik rombolnak, de nem gondolom, hogy az a többség. Nincs ötletem, hogy lehetne rövid időn belül "átnevelni" őket. Új generáció, új törvények, új értékekre/szemléletre lenne szükség - konzekvenciával.

   Törlés
 6. Jaj, de szép fotók!!!!! Nekem a csúszda, a nyuszi, a meggyvágó... és mind... De szívesen tartanék ilyen helyen természetismeret órát! :) Nem is tudják a gyerekek milyen szerencsések! Köszi a megosztott szépségeket!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ildikó, üdvözöllek a blogomban! :)
   Köszönöm, hogy velem tartasz ezen e müncheni kiránduláson! Amit a gyerkőcök a természetben tanulnak meg, annak egész életükben a hasznát veszik.
   Nem tudjátok megoldani, hogy Ti is (gondolom nevelő vagy) ott tarthassatok órákat?

   Törlés
 7. Megnéztem az egész sorozatot erről a csoda helyről. Nem találok szavakat, a város közepén ekkora területen ennyi szépséggel és gyönyörűen rendben tartva, hát ez egy kincs!!!! Biztos sokat tobzódnék én is ott :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha nem is csodahely, de ZÖLD és az pótolhatatlan. Nem szívesen laknék városban, de emellett a park mellett már igen. :)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.