"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. április 12., kedd

Dominikai Köztársaság, a zöld sziget 9.

Egy mangrove erdő és kék lagúna kettőse az európai embereknek szintén egy olyan látványosság, amiért érdemes csónakba szállni és közelebbről is szemügyre venni. Ezt tettük mi is, kedves, vicces dominikai kísérőnkkel.

 
Gri-Gri lagúna


A sziget északi oldalán Rio San Juan településnél található a Gri-Gri lagúna és mangrove erdő. Amit ezekről az erdőkről tudni illik, hogy trópusi tengerpartok mentén találhatóak, méghozzá ott, ahol az édes és sós víz találkoznak. Sűrűn benőtt erdő, melyek fái tűrik a sós vizet, hatalmas léggyökereikkel támaszkodnak az iszapos talajban.
Csüngő tillandziák
 

A gyökerek között jó bújóhelyek alakulnak ki a különböző vizi állatoknak, a fák elérhetetlen lombkoronái a madaraknak.Színes rákok a gyökerek közti iszapban

Az alulról tápláló édesvízi patak színe barnás-zöldes volt, teli levelekkel, halakkal. A rengeteg vizimadártól nem épp kellemes szaggal, álott levegővel.
Lassan átcsónakoztunk a lagúnán oda, ahol a sós óceán vize az édes patakvízzel találkozik. a friss szél, a karibi kék óceán vize kellemesebb látványt mutatott a homokos-pálmás partszakaszokkal.

Kiérve az erdőből, a távolban már az óceán

A mangrove erdő után az El Dudu (Blue Lagoon) kék lagúnához igyekeztünk. Egy kör alakú mélyedés a sziklában, benne édes, tiszta, hideg, kék víz. A bátrak egy kötelen ereszkedve bele is ugorhatnak a közepébe, a többiek egy lépcsőn mehetnek le úszni.

Aznap még két starnd várt ránk, a kisebbet már korábban bemutattam (kevésbé látogatott, ahol a majd fehér homokban a fekete fák élnek), a nagyobbik strand, a sok turistától is igen kedvelt Playa Grande 6 km hosszával.


Állítólag errefelé megfordulnak a cápák is, ott erről nem hallottuk, utólag olvastam róla. Mi nem láttunk semmit a finom homokú strandon túl.

A parton strandbár és árusok kínálták portékáikat, amiből nem volt tanácsos vásárolni, a vámnál problémánk adódhatott volna. Óriáscsigák, óriáskagylók, óriáskorallok... Az este szép naplemetével búcsúztatott.
 


12 megjegyzés:

 1. Mi Mexikóban voltunk ilyen beomlott möszkőbarlangok tavaiban úszni, ott cenoténak hívják őket...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Cenote... még nem hallottam ezt a kifejezést, köszi. Meglehetősen hideg volt a vize.

   Törlés
 2. Szép helyeken jártatok, a kedvencem az a kék lagúna. Bár én a vizeket nem szeretem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az én elemem is inkább a levegő. :-)

   Törlés
 3. Régebben láttam filmet a mangrove erdőről, és a benne lakó élőlényekről. Elég fura fák élnek benne, de ez is csak alkalmazkodás a környezethez. El tudom képzelni, mennyivel üdítőbb volt a tengeri levegő helyette, és a romantikus kék lagúna.
  A tengeri kincseket kár, hogy nem lehet elhozni, szép kis emlékek lennének.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így van, nagyon jól alkalmazkodtak a növények és az állatok is a körülményeikhez.
   Szívesen hoztam volna egy szép legyezőkorallt... :-)

   Törlés
 4. Az első mondattal maximálisan egyetértek. Egy külön kis világ, rengeteg érdekességgel. A blogomat néha látogatja egy amerikai férfi, Tampa környékén lakik és Ő is sokszor rak fel fotókat mangrove erdőkről.
  Gyönyörű volt a tengerpart. A Rolly's Beach Bar utáni fotód különösen tetszik :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Miklós :-)
   A floridai látogatódnak bőven lehet része ebben a növény- és állatvilágban, főleg ezekben a csodás tenger-/óceánpartokban. Gondolom őt meg a mi közép-európai tájaink érdekelnek. :-)

   Törlés
 5. Ezeket a mangrove erdőket csodálom, fák és vízben élnek. A kényszer (a teremtő) nagy úr - kialakította ezt a variációt is.
  A sós-és édesvizek egymásközeli léte is különös. A természet tele van érthetetlen csodákkal.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így van. Ránk vár, hogy meglássuk, felfedezzük, értékeljük!

   Törlés
 6. Hú, ez az erdő nagyon tetszik nekem, annyira izgalmasak azok a gyökerek.Különleges világ, igazi csemege.
  Kötélen csúsztál le, vagy a lépcsőn? :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pipulka, a kötelet meghagyom pl. Neked, lépcsőztem. A fiúk voltak bátrak és ugrottak, a lányok lépcsőztek. :-)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.