"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. október 29., csütörtök

Zeusz szülőföldje, Kréta 5.

Röpke nyármeghosszabításunkba ennyi fért bele. Kipihentük magunkat, feltöltődtünk a télre és láttunk is valamelyest a szigetből.
Zeusz szülőhelyére, a barlangra, El Greco szülőhelyére, a látnivalókban nagyobb városokra Rethymnon, Chania sajnos nem jutott időnk. Viszont amit a legjobban sajnálok az a Samaria-szurdok, Európa egyik leghosszabb szurdoka a sziget egyetlen nemzeti parkjában. Állítólag jó esélyekkel pályázik a Világörökség címre. Ha másért nem, ezért visszamennék a szigetre!


 
Kék dongó

Szállodánk területe egy szép és gondozott kertben a tengerparton volt, sokféle virággal, sövénnyel, fával és fűszernövénnyel.
A leanderek már lecsengtek, de fürtös bouganville, a hibiszkuszok, a kefevirág, a sétányrózsák ezrei csalogatták a pillangókat és más rovarokat. Lassan pirosodtak a gránátalmák. És, megint felfedeztem valamit, amit eddig nem ismertem...

Hibiszkusz

Hibiszkusz
 
Bouganville
Kefevirág

Kefevirág magjai


Gránátalma


Görög fűszerek

És magok, amiket sikerült hoznom. Még vegyesen, szét kell majd válogatnom. Kavicsot ezennel szokatlanul keveset gyűjtöttem, habár mindig a tengerparti kavicsok a legszebbek. (Kivéve a Garda-tóban találtakat.) Ezúttal a kavicsok mellé néhány shell kagyló is jött.

Fűszer- és virágmagok


Mindig Santiago de Compostela jut eszembe róla...

Növények, amelyeket nem tudtam még beazonosítani:


Egy pillangós virágú

De a legkitűnőbb egy jázminféle bokor volt, finom illatos fehér virágaival. Volt ahol már a termései is beértek, előbb zöld, majd piros bogyók. A bokor fényes sötét zöld levelei mellett jellegzetes tulajdonsága, hogy tüskés. 
Fikusz- olaj- és különböző pálmafák:

Fikuszfa

A fikusz szeme

Olajfa

DatolyapálmaÉletet(helyet) adó pálma

Egykori pálma, mint természeti műalkotás

Néhány kép a kertből:
 

Szállodánkkal teljes mértékben elégedettek voltunk, csak ajánlani tudom. Számunkra minden megfelelt, az atmoszféra, a kedvesség, a változatosság, a nyugalom, a tisztaság. Az ételek változatosak, sokrétűek voltak. A vendégek nagy része francia, majd angol, német és néhány svájci vendégből állt.
Ami nekem különösen tetszett - pedig ilyenekre nem kifejezetten figyelek nyaraláskor, noha egyik nem zárja ki a másikat - a hotel ízléses, építészeti megoldása és a belsőépítész harmonizáló ötletei, elrendezései.
Egyszerű geometriai vonalvezetés, természetes anyagok és színek, melyek tökéletesen illeszkedtek a görög szigethez.
A két színű terméskő, - amiből szinte minden második hotel, kerítés vagy épület épült Krétán - szögletesre pattintott formáit mint belső, mint külső építésre használják.


Kényelmes fa-fotel
 
Ki ismeri ezt?

Az aulában megérkeztünkkor azonnal kiszúrtam egy érdekes bútordarabot. Kerestem az interneten, nem találtam hozzá hasonlót. Egy fűszeres szekrény talán? Ha valaki többet tud róla, kérem írja meg! A kis üvegcsékben valóban különböző fűszerek, sófélék voltak. 
Érkezésünkkor ez várt ránk a szobában <3


Kréta ezüsthídja búcsúzóul
 

14 megjegyzés:

 1. Odavagyok a sok szépségtől!!!!! mennyi gyönyörűség van ezen a Földön!!!!
  Jól esne most egy kis finom tenger.:)
  De már attól boldog vagyok,hogy itthon visszajött a vénasszonyok nyara , csodás ősz van hála Istennek!!!!

  VálaszTörlés
 2. Csodálatos növények. És amiket begyőjtöttél, azok is csodálatosak, mármint a kavicsok, kagylók...A Samaria-szurdok onnan nagyon messze van, egy napba nehezen fért volna bele, érdemes amiatt inkább a sziget nyugati oldalán nyaralni. Én pontosan 20 évvel ezelőtt voltam ott. Rekkenő 40 fokos hőségben a 4-5 órás túra igen megeröltető volt, de szép emlék a mai napig is.
  Elounda az útikönyvünk szerint a luxusszállodák vidéke, és ahogy a képeid mutatjék, valóban az lehet, nekem ez a szálloda luxuskategória, de mégsem szeretnék ott lenni. A kis, családias, otthonos, konyhával rendelkező apartmanokat szeretem, ahol lehetőleg nem találkozom semmi szomszéddal, nem kell másokkal együtt reggeliznem...Gyönyörű, de nekem túl steril az ilyen.
  üdv

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Flögi. Igen, ezért maradt ki a Samaria-szurdok, sajnos. Ki tudja, talán belefér még az életünkbe. :-)
   A szálloda felülmúlta az elképzeléseinket, de luxuskategória azért nem volt. Ahhoz egész más összeget kell kifizetni.
   Úgy vélem egy gyöngyszem olyan helyen, ahol az ország elég sok problémával küszködik. Ahol az építész, a hotelmanager egy hullámhosszon mozogtak.
   Nekünk teszett, jól éreztük magunkat ott.

   Törlés
 3. Annyira gyönyörű fotókat hoztál, csak gyönyörködöm bennük! Jó meglesni őket... Köszönöm! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én köszönöm, hogy itt jártál. :-)

   Törlés
 4. Szép helyen voltatok, már mondtam magamban, mielőtt olvastam volna. A szép környezet, ha egy nyaraló vagy hotel is nem mindegy. Tavasszal mikor neten kerestem figyeltem rá, milyen az épület, a környezet, az is fontos, hogy jól érezzem magam. S azok a fafotelek, micsoda ötlet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így gondolom én is, ezek a dolgok is hozzájárul(hat)nak a "jóérzéshez".
   A fafotelek legszívesebben hazahoztam volna, hihetetlen milyen kényelmes volt, sima és magábafogadó. :-)

   Törlés
 5. Tényleg nagyon szép helyen voltatok. Mindent beleértve :)

  Látom Téged is lenyűgöz a növényvilág, ahogy engem is minden ami él, virít, vagy csak elég az, hogy más mint nálunk.

  Mi Rethymnonban voltunk, ott volt a szállásunk, Chania-ba meg elmentünk, az közel volt hozzánk. Megér egy utat, ez tény :)

  Samaria szurdok rajta van a bakancslistámon, ha már akkor nem sikerült elmennünk...


  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szeretem felfedezni, hogy más országban, esetleg távol a megszokott világunktól milyen az élet, a természet. Az újdonságokra mindig vevő vagyok. :-)

   Rethymnon és Chania azért érdekelt volna a városok közül, noha a szigetvilág érdekesebb számunkra.

   Orsi, a szurdok nálunk is a listán van. :-)

   Törlés
 6. Ó, hát hol jártam én eddig, hogy nem olvastam a bejegyzéseidet??? Pedig tudtam, hogy elutaztatok, és nagyon vártam a beszámolód!
  No, most egy szuszra végig olvastam valamennyit! :)
  Ragyogó képek, szinte ezek alapján is vágyik rá az ember, hogy felfedezze ezt a csodás helyet! A leírások pedig teljesen meggyőztek róla, hogy nekünk is el kell ide jutnunk! Rengeteg élmény, sokáig fogtok töltekezni belőle az biztos! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Éva, egyszerre az egészet? Huh, nem volt sok egyben? :-)
   Csak bátorítani tudlak benneteket, a személyes tapasztalatok a meggyőzőbbek, és igen fel lehet töltekezni! A görögök kedves vendéglátók, a természet, a tenger adott.

   Törlés
 7. Klassz fotókat hoztál, klassz helyekről. Tényleg csábító :)
  Még sosem láttam a datolya termését így, füzérben.
  Az ezüsthíd csodás!

  VálaszTörlés