"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. május 31., vasárnap

Pünkösdi Seeon a Chiemsee-nél

Aki a Chiemsee közelében fekvő kis települést meglátogatja, a nyugalom szigetére lel. Csend, inspiráció, kikapcsolódás, feltöltődés, elcsendesedés - ezeket kötöm a helyhez.
A kelták és a rómaiak után 924-ből származik az első írásos lejegyzés. Azt nem gondolom, hogy ők is ezért telepedtek ide, de hogy az első szerzetesek Regensburgból nem véletlenül választották a környéket maguknak és hozták ide a könyvfestés művészetét. A fiatal Mozart, de Haydn is visszatérő vendége volt a kolostornak, annak orgonájának. Őket is megihlette a hely szelleme.
Hiszem, hogy vannak ilyen helyek a világon és nem azért, mert mi emberek azt túlmisztifikáljuk, hanem mert kapunk ott valamit, amit máshol hiába keresünk...

Seeon


 


A hét tó övezte település gazdag növény és állatvilága kedvelt helye a természetjáróknak, fotósoknak, művészeknek a harmonikus és szép kulissza adja magát rendezvényekhez (esküvő, születésnap) művészeti kiállításokhoz, koncertekhez, megmozdulásokhoz. Nem volt ez másként idén Pünkösdkor sem. Mottó: minőség, stílus, eredetiség, ami már olykor elveszőben van ebben a komzumvilágban.
A település központjában az Alten Wirt fogadónál volt a kirakodás, ott nagyobb volt a zsivaj, mi inkább a csendesebb kolostort, tavat vettük figyelembe.

Legutóbb amikor itt jártunk már gyönyörű tavirózsák borították a tó felszínét, most épp az elsők bontották szirmaikat.


 


A St. Walburgis kápolna, többek között itt helyezték Anna Anderson hamvait is örök nyugalomra. A.A. aki magáról azt állította, hogy ő Anastasia Romanowa II. Miklós cár legkisebb lánya. Évtizedeken keresztül vitatták, elismerték, vitatták, míg 1994-ben a dns tesztek bizonyították, hogy nem.

St. Walburgis kolostor 
A St. Walburgis kápolnától és temetőjétől egy fahídon keresztül jutunk el a félszigeten álló egykori bencés kolostorhoz, ami 1993 óta képző- és kulturközpont. Jellegzetes román hagymakupolái már messziről virítanak kékes-zöldes színükkel.
Az évszázadok során többször átépített kolostor román, gótikus és barokk stílusok jegyeit hordozza. Odabenn átható csend fogadott és gyertya/tömjén/virág/nedves falak illata áradt. Egy apa és kislánya óvatosan lépkedett mellettem, pénz koppant a perselyben.W.A. Mozart emlékére


A kolostor éttermének bejárata


Bérelhető szobák is vannak a félszigeten.A kolostor körudvarú kastélyának egy épületében egy érdekes kiállítás látható. Középkori kalligráfia, a szépírás tudománya, könyvfestészet kialakulása, részletei.

Növényi és állati kivonatokból készült színek
Egy videó bemutatta live hogy készülnek az apró részletek.
Lehetőség van itt tanfolyam keretén belül megtanulni ezt az érdekes tudományt.
Tettünk egy sétát a félszigeten ahol több művészeti alkotás is látható és régi ismerősökkel is találkoztunk...Arche Noah


Herkules


Víz alatt

Pár évvel ezelőtt még öten voltak, ma csak hármat láttunk közülük.

Kanadai ludak

Pár pillanatkép a település hangulatából...


Több ház előtt árulták művészek, hobbiművészek portékáikat. Volt ott aquarell, agyag, antikvitás és egy kedvemre való kő és vaslom-művész kreatív ötletei.

Viszlát Seeon!

11 megjegyzés:

 1. Olyan jóleső nyugalom árad a képekről. Jó hely lehet ez! :)
  A fotók csodálatosak!
  A 71-es háznak milyen jó arca van :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen Katici! Örülök, hogy felfedezted az arcot. :-)

   Törlés
 2. No igen...ez az az hely, ahol bármennyi időt el lehetne tölteni és nem unatkozna az ember. Tele van olyan szépséges részletekkel, ami önállóan is megérne egy misét.

  Tetszik a 23. kép, gondolom szenteltvíz tartó (?) lenne. És még ma is funkcionál? cirka 300 év után is...

  De szépek azok a kanadai vadludak! még soha nem láttam élőben. A Nils Holgersson c. rajzfilm jut eszembe róla :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vannak helyek... :-)

   Igen, szenteltvíz tartó, funkcionál, kőből van... :-)

   Nils Holgerson... :-D emlékszem rá.

   Törlés
 3. Nem jártam még itt (sem), de a képeket nézve is áramlik a nyugalom és a békesség. Fantasztikusan szép hely, köszönöm, hogy megmutattad nekünk. Nagyon tetszik a kerítés vagy fal "tető borítása". Az valamilyen szürke cserép vagy esetleg fa? Nem tudtam eldönteni :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Miklós, fazsindely, ami itt igen gyakori. Templomtetők, háztetők és kerítések falainak tetejét is evvel védik. Nagyon szép és illatos amikor még új, később az időjárása viszontagságainak köszönhetően megsötétedik, patinát kap.

   Törlés
  2. Köszönöm és ismerem is természetesen (itt is használják még itt-ott a falvakban), de a fotón most nem tudtam eldönteni :)

   Törlés
 4. Szokásosan fantasztikus fotók, fantasztikus dolgokról, helyekről. Nem tudok választani. Mind gyönyörű, felemelő. A növényi festék izgat - na...:) Köszönöm az élményt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is nagyon tetszett a kiállítás, mi mindent lehet festésre használni, miből milyen szín lesz.
   Köszönöm, hogy itt jártál Tiff.:)

   Törlés
 5. Megint egy csodás élménnyel lettem gazdagabb általad! Az egész félsziget szépséges, de engem most a kolostor képei ragadtak meg. Gondolkodom, hogy milyen jelzővel illethetném, de nem találom a szavakat rá.

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.