"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. március 30., hétfő

Filmajánló

Tévéműsoros étlapomon többnyire természetfilmek, dokumentumfilmek szerepelnek. Arra az estére két egymást követő csemegét kaptam. Nem véletlen, hogy az adó egymás után adta ezeket a filmeket, noha mások a főszereplők, de sok a párhuzam és hasonló az üzenet köztük!

Gondolom sokan hallottak, olvastak arról, hogy biológusoknak, tudósoknak sikerült vadállatokkal, mint gorilla, farkas stb. elfogadtatni magukat, hogy közelebbről megfigyelhessék és általa megismerhessék azok életét, szokásait.
A minap egy filmben valami olyat láttam, amiről korábban nem is hallottam.Mein Leben unter Hirschen (2014)- Életem a szarvasok között

Joe Hutto amerikai tudósnak sikerült ez a fajta közelség az amerikai Sziklás-hegységben egy vadon élő szarvas csordával. Csodás pillanatok egyike itt ...

A filmet németül láttam és sajnos még nincs fenn az interneten.
Egy két és fél perces részletet, - talán az egyik felemelőbb jelenettel - az 50 perces 2014-es filmből itt is láthattok. Amikor is az egyik nőstény szarvas teljes elfogadását mutatja a tudóssal - egy emberrel - szemben. Joe simogatja, szőrét ápolja az állatnak és a szarvas ezt viszonozza, nyalogatja a tudós kezét, arcát. Hihetetlen egy rőtvadtól!

A dokumentumfilm betekintést ad, milyen különleges állatokról - “személyiségekről” is van szó, szociális kapcsolatokkal egymás között. Mindenkinek megvan a helye, feladata a csordában.
További hasonló lélegzetelállító jelenet, amikor ez a nőstény vemhesen engedi a férfi közelségét. Ő beszélt hozzájuk, azzal a meggyőződéssel, hogy a gida majd emlékezni fog a hangjára. Milyen igaz! Később a nőstény állat ikergidához vezeti és megmutatja a tudósnak őket… Bámulatos. Majd hetek múlva kiderül, hogy hasznosnak is bizonyult az eset.
Az ikergidák egyike elpusztul, láthatjuk az anya “szenvedését”, majd később az anyaszarvas is oda lesz és a kisgida “maga” marad. Mint közelít az emberhez, akit az anyja “bemutatott” neki.
A filmben megcsodálhatjuk a kies táj évszakjainak váltakozását, szép felvételek. Érdekelne az is, hogy készült a film maga.
Végül a tudós, az ember vívódásai önmagával - el kell hagynia a csordát...

A második film igen hasonló a Levegő nomádjai, a költözőmadarak titkai (2001) című filmhez.
Der mit dem Gänsen fliegt (2014) - Aki a libákkal repül


Christian Moullec francia ornitológus vadlibákat nevel fel és tanít meg repülni és mindazt, ami az életükhöz szükséges. A kisliba születése pillanatában azt tekinti anyjának/apjának, akit először megpillant. Megjegyzi az arcát, megjegyzi a hangját egy életre. A tudós a 80-as és a 90-es években már hasonló kísérleteket folytatott, több országot átrepült motoros sárkányrepülőjével és különböző fajtájú vonuló libáival. Utat mutatva nekik az áttelelésra, amit a szüleik tesznek a természetben. A madarak szemei különbséget tudnak tenni a magasból a különböző zöldekkel szemben (ehető vagy sem) csőrük mint egy gps működik, tájolásukhoz a nap és a különböző csillagok mutatnak utat.
Szépséges látképek odafentről, melyeket sok lassított felvétel tesz még vonzóbbá. Egyik ilyen megragadó kép, amint fürdenek a vadlibák a tóban és a vízcseppek apró golyók formájában gurulnak le gondozott tollazatukon.
Amikor sikeresen elérik az Atlanti-óceán partjait érkezik el a legnehezebb próbatétel - elbúcsúzni örökre a növendékeitől.

Ha már a vonulómadaraknál járunk, akkor egy teljes film (1:30) németül e csodálatos képességekkel rendelkező madarakról. Die fantastische Reise der Vögel (2012) Gyönyörű felvételek, csodás tájak madárperspektívából.


15 megjegyzés:

 1. Köszönöm, ha lesz időm megnézem ez utóbbit. Régi emlék, amikor még TIT-ben vetítettek természetfilmeket, ritkákat, halászsasokról. Látod, máig emlékszem rá. Ahogy elindul a hegy oldalán lévő fészkéről, ahogy kifogja a halat a tóból, stb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Holdgyöngy, ezek azok a filmek amelyek megmaradnak, ha nem is a pontos adatok, tények, de az érzés, a hangulat az örök. :-)

   Törlés
 2. Elmentem a linket és biztos, hogy megnézem! Köszönet érte, hogy felhívtad rá a figyelmet!

  VálaszTörlés
 3. Sajnos nem tudok németül, de ilyen vadlibás filmet már a Digin is adtak. Nem az, amikor a kislánya repül, hogy repülésre bírja a szárnyas csapatot? Az nekem is nagyon tetszett.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, Medora. Ebben, maga a tudós repül, hogy repülésre késztesse a ludakat.
   Több ehhez hasonló filmet láttam már én is, több tudós/ornitológus végzett hasonló teszteket/megfigyeléseket.
   Mindenestre nagyon érdekes látni, hogy a buta liba nem is olyan buta liba... :-D

   Törlés
 4. Érdekes, és kár, hogy én nem láttam, de talán nincs is nekünk az az adónk, mert nekünk csak a nagyon gagyi alaptévéadók vannak sajnos.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ilyen műsorokat a 3sat, a Phoenix, az Arte és a ServusTv-k sugároznak.

   Törlés
 5. Ó, drága Kavics, ha tudnád mekkora örömet szereztél vele. Ezzel a bejegyzéssel,A kis unokáim rajonganak a természetfilmekért. Soka tnézek velük én is, nagyszerű elfoglaltság!
  Mennyit dolgozhattál ezen a bejegyzésen, mire mindent megkerestél, belinkeltél nekünk!Köszönöm a lehetőséget, meg fogjuk nézni együtt.
  Egyik sokat nézett közös kedvenc filmünk a: A róka és a gyermek! Persze ez kicsit más, gyermek közelibb, mert a gyerek szemszögéből is nézi a történéseket,, de a gyerekeim, unokáim kedvence.
  A másik film is csodás lehet! :)A német nyelv nem akadály, mindenki beszéli, érti nálunk :)
  Szép hetet kívánok, nekünk pedig tartalmas szünetünk lesz ezekkel a filmekkel! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyszerű Éva, ennek igen örülök, akkor nézelődjél a korábbi bejegyzéseim között, mert korábban is ajánlottam már jobbnál jobb hasonló filmeket!
   A gyerkőcök (is) ebből csak tanulhatnak. :-)

   Törlés
 6. a rövidebb ajánlókat már megnéztem.. a szarvastól kész voltam:) tüneményes jószágok! azon elmélkedtem, hogy milyen hosszú idő és mekkora türelem kellett a pasinak ehhez, míg ezt elérte velük...de tulajdonképpen mindegy, a végeredmény nagyon szép.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hosszú időre és sok türelemre volt szüksége, de megérte, olyat kapott - és adott nekünk is - amit nem sok ember tudhat magáénak. A film végén a tudós többször is küszködött az érzelmeivel... :-)

   Törlés
 7. A szarvasosat nem láttam, de a vadlibásat igen. Az előzőnél (is), mint ahogy régebben egy hasonló, medvés filmnél is, nekem csak az a gondom, hogy O.K., az állat elfogadja a "mesélő" személyt - de akkor ki csinálta a filmet ? Tehát minimum + egy főnek ott kellett lenni, s néha bizony elég közel ahhoz, hogy ilyen jó képeket tudjon csinálni. Ettől függetlenül hiszek abban, hogy az állatok és az emberek között nem az az egyetlen kapcsolat állhat csak fent, hogy megeszik egymást...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Természetesen a tudós mögött mindig áll egy csapat/stáb, akik szintén majd ugyanannyi időt ott töltenek, hogy az állatok megszokják, de közvetlen kontakt inkább a tudóssal áll fenn.

   Törlés
 8. Nagyon keveset nézek TV-t, de ha mégis akkor többnyire hasonló témakört keresek. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmünket. Az elmúlt egy hétben egy határidős munka töltötte ki a napjaimat és az estéimet, de lassan már végzek vele és utána neki ülök megnézni :)

  VálaszTörlés