"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. március 22., vasárnap

Bad Reichenhall és a só

Célzottan, ügyet intézni kerestük fel e bajor városkát azon a hétvégén és ha már ott jártunk, akkor bumliztunk és ebédeltünk is egyet a belvárosban.
Bad Reichenhall Bajorország keleti csücskében, a Königsee-től egy ugrásnyira, Berchtesgaden területén a legnagyobb város. A szanatóriumi gyógyfürdőváros, híres egykori sóbányáiról, melyek mára gyógybarlangokká váltak és a gyógyturizmus vette át a fő szerepet. A só, a keltáktól a rómaiakon át a mai napig főszerepet játszik a település életében. Gyakran használjuk mi is a Bad Reichenhall-i sót.

A királyi park koncertterme

A tavasz itt még csak kezdeti fázisban bicegett, az árnyas részeken hó ijesztgetett. Az óvárosba, az üdülőparkba vettük az irányt. A 4 ha egykori királyi park impozáns épületeinek egyike a sópárlóház. Először ilyen inhalálót Bad Wörishofenben láttam és azóta a Bad Endorf-i termálfürdőben kicsiben gyakran használunk.

Szabadtéri inhaláló


Sűrű kökényágak, ahol nyáron a sós víz lecsorog


E szabadtéri inhalálót az 1900-as évek elején építettek. Hatalmas felületén (az épület 163 m hosszú) csak a nyári hónapokban csordogál le a sós víz. A faszerkezet többnyire kökény ágakkal van kitömve és azon csurog alá a légutaknak jótékony sós víz (5 %-os) a levegő sós páratartalmának növelésére, amit aztán a szél terjeszt. Itt a városban már az 1600-as évek elején próbálkoztak ezzel az egyszerű mégis hatékony gyógymóddal.
Az inhaláló, mint egy kerti sétalugas körbejárható. Egy kapujában információs táblák mesélnek az épp 400 éves próbálkozásokról, a királyi park egyéb közhasználatáról, a sós gyógyforrásról, zenei koncertekről, a hely szelleméről, ami ma is él: napfény, zene, só, sport, gyógyforrás, hegyi levegő és hegyi erdők.

Egy letakart szökőkút, ami nyáron pompás hely 

 
Még hó is a parkban

Krókuszszőnyegek
 Fázós hunyorok és téltemetők a tavaszi tőzikék tövében...


 

A még szürke tavaszkezdetben kifejezetten üdítő volt a nyiladozó virágok mellett a gyógyház épületének színes mozaikdíszítése, Julius Diez munkája: IGNIS (tűz), LUX (fény), AQUA (víz) TERRA (föld), SOL (nap), AER (levegő)

Gyógyház

Terra - a föld

Sol - a nap

Aer - a levegő

Ignis - a tűz
 
Aqua - a vízCsendes sétálóutcák
Magyar vonatkozású bevásárlóház(?)

Húsvét közeledtével a belváros egy másik színpompás pontja a Reber család által készített Mozart golyó és társai édességek. A marcipán és csokoládé kedvelők biztos nem hagyják ki ezt az ínyencségekkel teli üzletet. A kávézó melletti díszes szökőkutas park nyáron kellemes pihenőhely.Húsvétra várva

A városban sok még a felfedezésre váró érdekesség, hisz Bad Reichenhall a szökőkutak városa is (mintegy 70 szökőkút), ami inkább nyáron tud érvényesülni, kivirulni. Nem beszélve a várakról mint Schloss Gruttenstein, ami egy 12. századi bajor fejedelmi vár maradványa, a közeli Karlstein várromok szintén a 12. századból és Schloss Marzoll az 1500-as évek egy mesekastélya. De a sóbarlangokat, sómúzeumokat sem lehet kihagyni.
Ezért is a nyáron vissza fogunk térni egy részletesebb városnézésre!


12 megjegyzés:

 1. Nagyon szép és érdekes helyen jártatok. Nem hallottam még korábban róla. Ez a szabadtéri inhaláló... Nem találok rá szavakat. Biztos nagyon jó lehet a hatásfoka! Szépek a virágok az édesség pedig... Mindjárt kísértésbe esek itt késő este :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Miklós, majd nyáron, amikor a szökőkutakat gyűjtöm egy csokorba, no meg a kastélyok, a kedvenceim.
   Bocsánat, az édességekért, így este már igen "veszélyesek"... :-D

   Törlés
 2. Válaszok
  1. Kata, majd a nyáron, amikor virágos lesz a város... :-)

   Törlés
 3. Régebben láttam egy filmet erről (Bad Reichenhall gyógyfürdő) - és nagyon meglepődtem a párologtatási technikán, mert előtte még csak nem is hallottam ilyesmiről. Mindenesetre ötletes megoldás. Magyarország rengeteg gyógyvizét nem tudom kellőképp kihasználjuk, ill. reklámozzuk-e ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aranyos, korábban én sem ismertem, itt találkoztam vele először, Németország déli részén elég gyakori ez a természetes inhaláló. Odahaza is kivitelezhető lenne, sós víz cirkuláltatására van szükség.

   Törlés
 4. De szép hely! :O Mekkora ötlet már a kökényágakról való párologtatás! Vajon kinek jutott eszébe ez az azóta is működő természetes párologtató? :) biztos sokan áldják a nevét.

  Ilyenkor, kora tavasszal sem csorog le a sós víz még rajta, csak nyáron? vajon érezhető a hatása nyáron, ha a közelében tartózkodik az ember?
  olyan kíváncsi lennék rá :))

  nagyon szépek azok a - hogy is nevezzem - az ablak díszek vagy betétek...

  és a virágok...(sóhaj...)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Orsi, sajnos nem tudom ki találta ki, nem találtam róla semmit. Tény, hogy már nagyon régóta alkalmazzák.
   Szabadtéren még nekem sem volt hozzá szerencsém, de a közelünkben lévő termálfürdőben van egy helység, ahol szintén működtetik, lényegese kisebb. Kellemes a fürdés után ott lepihenni, hallgatni a cseppek kopogását, csurgását. Jó kis relaxáló hely és a légutaknak, hörgőknek kellemes tisztító a belélegzett sós pára. Télen, mikor hideg van, igen hatásos.
   Nyáron mindenképp szeretném kipróbálni ezt a hatalmas szabadtérit is. Tavasszal már beindul, de amikor már kellemes a parkban kiülni (padok, székek, nyugágyak vannak) akkor ott jó lehet ellazulni, a szél terjeszti a sós párát, amit aztán belélegzel.

   A színes ablakdíszek mozaikok.

   Törlés
 5. Hú, többször is elolvastam a bejegyzést, mert szerettem volna memorizálni a sok klassz információt. Érdemes lesz arrafelé látogatnunk, nagyon szép és érdekes hely lehet. nyáron is, most :) A fini csokikat is megkóstolgatnám! :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Minden bizonnyal Éva, a nyáron mi is visszamegyünk egy relax-napra. :-)

   Törlés
 6. Nekem is nagyon tetszik ez az inhaláló, újdonság számomra is.
  A virágokat jól megcsodáltam :)
  A csokik meg...mmmm :))

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.