"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. november 23., vasárnap

Ízek, kavicsok, orchideák

Pár hete egy show-konyhában kóstoltam először gesztenyekrémlevest. Azonnal felcsillantak a szemeim. Ehhez tudni kell, hogy imádom a krémleveseket, így érdeklődve kanalaztam, ízlelgettem. Gesztenye főzve zöldségalappal, zellerrel, így készült ott a krémleves. Ha nem tudtam volna, hogy gesztenye az alapja, akár zellerkrémlevesnek is hihettem volna. Finom volt, de gesztenye íznek nyoma sem. Ez volt az a pont, ahol elindult bennem valami egy gesztenyébb ízű krémlevest készíteni. Kolléganőmmel tovább szőve a gondolatmenetet kitaláltuk, hogy az alma savanykás édeskés íze az, ami jobban illene illetve kiemel(het)né a gesztenye íztét.
Tovább kísérletezve előbb gondolatban, elmeképekben majd a konyhámban gesztenye és szilva kombinációja is bevillant ízvilágomba. Ezt ki kellett próbálnom.



A sós változatú krémleveshez:
200 g főtt gesztenye
2 alma
1 lila hagyma
egy darab gyömbér
400 ml zöldség alaplé
fehérbor
kókuszvaj
kókusztej
só, bors

A hagymát felapróztam és kókuszvajon picit megdinszteltem. Hozzáadtam a meghámozott, felkockázott almát és gyömbért és a konyhakész gesztenyét. Picit pároltam, felöntöttem egy pici fehér borral, hagytam, hogy elpárolódjon az alkohol, sóztam, borsoztam és ráöntöttem az alaplét. Hamar megpuhul, még forrón turmixoltam és a kókusztejjel krémesítettem. Tálaláskor koriander levélkékkel turbóztam az ízt. Érdekes savanykás-édeskés-sós-csípős ízű krémlevest kaptam, karácsonyra is ezt fogom készíteni.

Gesztenyekrémleves

Az édes variációt már mártásban alkottam meg. Ugyanis eszembe jutott, hogy már régóta ki szerettem volna próbálni a német máglyarakást (Scheiterhaufen) amihez egy mártás dukál és akkor jött a kombináció ötlete.
Nos,  a német máglyarakás - szerintem -  a magyarhoz (amit én ismerek) meglehetősen egyszerű, és itt most nem az elkészítésre célzom. A bajor változatban a szikkadt zsemle esetleg toast közé alma, mazsola és mandula kerül. Ennyi. Egy osztrák recept már szilvával is dúsítja, bár ez még nem teljes… és így lett egy egyszerűen “internaciolálisan vegyes” máglyarakásom, hozzá gesztenyemártás.

Máglyrakás:
4 db másnapos zsemle felszeletelve
3 tojás
250 ml kókusztej
1 vaníliáscukor
marék mazsola
2 alma
½ üveg szilvabefőtt
őrölt dió (nem volt mandulám itthon)
szezámmag
kókuszvaj
fahéj
méz

A zsemleszeleteket a felvert tojás és kókusztej keverékében megforgattam és egy réteget a kókuszvajjal kikent üvegtálban leraktam. Erre jön egy réteg felszeletelt megcukrozott, fahéjazott alma, mazsola, szilva. Végül ismét zsemleréteg. Kb 20-25 percet forró sütőben (220 fok) sütöttem, majd kivettem és megszórtam őrölt dió és szezámmag keverékével, meglocsoltam erdei mézzel, visszatoltam 10 percre, míg a dió megpirult a tetején.

Édes gesztenyemártás:
150 g főtt gesztenye (konyhakész)
fél üveg szilvabefőtt
barna cukor
vaj (nálam kókuszvaj)
tejszín (nálam kókusztej)
őrölt fahéj
őrölt szegfűbors
citrom

A cukrot(nem sokat, mert a befőtt is cukros!) karamellizáltam rálöttyintettem egy kis limoncellot és a gesztenyét átforgattam benne. Hozzáadtam a szilvát lével együtt, plusz 3 teáskanál héjas szilvalekvárt, pici citromlevet, fűszereket és puhára rottyasztottam. Nem kell sok idő. Kókusztejet adva hozzá mártásszerűre turmixoltam. 
 



Mindezeket megelőzve Pipulkánál való virtuális látogatásomkor kaptam kedvet a sült almához(is), amit szintén sokféleképp lehet elkészíteni, a neten is több lehetőség van. Én megint csak a saját ízvilágomra hagyatkoztam és a következőképp állítottam össze.


Créme brulée formákat (épp egy almaméretnyi) kikentem kókuszvajjal, megszórtam pici barna cukorral, az alaposan megmosott, megtörölt almáknak a magházát kivágtam. Mielőtt elkészítettem hozzá egy gyors tölteléket a sütőt felmelegítettem 220 fokra.
A töltelék alapja pirított őrölt dió, pirított szezámmag, őrölt fahéj, őrölt szegfűbors, narancslé (amennyit a massza felvesz) hazai finom citromos méz a Móri bornapokról és találtam a hűtőben a Garda-tóról hozott limoncelloból (különben hazai pálinkát tettem volna bele, ha lett volna). Ezzel a masszával megtöltöttem és be a sütőbe. Szúrópróbát lehet végezni, mi úgy szeretjük, ha az alma kívül puha, belül picit keményebb. Ki-ki kedve szerint sütheti, úgy szeretjük, ha a diós töltelék a tetején ropogós lesz. Nagyon szeretem ezt a sitty-sutty édességet is, mert míg sül illatos lesz az egész lakás tőle és szaftos, zamatos édességet kapunk. Ha marad másnapra felmelegítve fogyasztható… ha marad. :-)

Sült alma

Már majdnem összeállt a karácsonyi menüm, csak a főfogás hiányzik.

A konyha mellett a kavicsosban is alkottam, pár mozzanat, ha elkészült mutatom.



Tenger csiszolta sima kavicsok
 
Orchideáim örvendeztetenek újra. A Dendrobium mama ismét virágot hozott, igaz már nem olyan gazdag, mint fiatal korában, három fiat is nevelt nekem, sőt a legidősebbnek már egy 5 cm-es fia van. Növekszik a család, el kell ajándékoznom őket.
A Phalaenopsis tövek is hamarosan megmutatják gazdag virágernyőiket, tíz cserépben vastagon jönnek a virághajtások. Különösen a fehéreknek örülök, mert közöttük van olykor 10 cm átmérőjű pillangó is.




14 megjegyzés:

  1. A sült almáról a nagymamám jutott eszembe, télen gyakran csinált, no nem ilyet, mint Te :)
    Kíváncsian várom a kavicsos alkotásokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy keszult nagymamad sult almaja?

      Törlés
    2. A receptet pontosan sajnos nem nagyon tudom, csak arra emlékszem, hogy jó kis diós, meglehetősen édes tölteléket tett bele, és nem nagyon vártuk meg, hogy kihűljön :) régen volt...

      Törlés
  2. Én is nagyon szeretem a krémleveseket!
    Kavicsozni még mindig tervezek..
    orchideám egy bimbós.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kesz a terv? Akkor johet a megvalositas :-)

      Törlés
  3. Sült alma mindenféle változatban jöhet - idén még nem is csináltam: kipróbálom majd a te receptedet. A gesztenyét én sajnálnám mindenféle mártásnak összetrutymózni - a gesztenye az egy mennyei csemege csak úgy magában, avagy pürének jó sok habbal...A többi változatot meghagyom az ínyenceknek. Igaz, olvastam, hazájában, ahol nem aranyáron mérik (mint nálunk) - ott igen sokféle formában használják - még kenyeret is sütnek belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom odahaza mennyi a főtt gesztenye dekája. Itt 150 g 1,99 Euroba kerül. Én is olvasok utóbb (főleg paleos Szendi Gábor) olyan recepteket, ahol hagyományos lisztfélék helyett gesztenyelisztet ajánlanak... borsos.

      Törlés
  4. Kavicsos képeidre kiváncsi vagyok..milyen szép egyformák..
    DE A virágjaid....csak irigykedem.... a régiek megint egy bimbót nem hoztak.... csak vannak... Most megint kaptam egyet.....
    Anyósomnál... vízben totyognak, agyon öntözi.... ragad... gondolom tetves.... süti a nap.... hétágra....és mindezek ellenére csodás.-.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vera, ha elkészült mutatom.

      Érdekes, hogy a vízben álló orchideák nyílnak... Nekem az a tapasztalatom, hogy ha sok a víz alatta, akkor kirohadnak. Óvatosan kell a vízzel bánni, épp nedvesnek kell csak a földnek lenni.

      Törlés
    2. Én is úgy tudom... sajnálom hogy nem fotóztam, de majd mutatom... Viszont most nem rég kezdtek egy "nekünk"új orchideát árulni.... csodás..mintha nem is élő lenne....már olvastam is róla... de elkevertem a papirját...

      Törlés
  5. Mennyi finomságot készítettél, olyan éhes lettem a látványtól...:-)
    Alkotást a kavicsokból én is kíváncsian várom! :-)
    Nagyon szépek az orchideák, jól érzik magukat Nálad!
    További szép napot kívánok! :-)

    VálaszTörlés