"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. október 9., kedd

Gombócfesztivál - Sankt Johann, Tirol

Már 31-dik éve minden szeptember végén megrendezik a Knödeltfest - gombócfesztivált a tiroli Sankt Johannban. Érdekes, hogy egy magyar fórumon olvastam először pár éve a gombócfesztiválról, itteni ismerőseim nagyrésze pedig tőlem hallott erről a rendezvényről, ami itt a közelünkben van. Mi azóta rendszeres látogatói vagyunk!


A világ leghosszabb “open-air asztalát” terítik meg erre a kulináris alkalomra, egész pontosan 300 m hosszan a település utcáiban. Nekem úgy tűnt, hogy az idei rendezvény még nagyobb szabású volt, mint a korábbiak. A zene, mint mindig nagyon jó!
A környék 17 vendéglőse, 22 különböző gombócot - édeset és sósat - kínál kóstolásra tiroli zene és jó hangulat kíséretében. A belépő a zárt rendezvényre 3,00 Euro, mindenki kap egy kitűzőt és ha igényli egy receptfüzetet, - amely egyben térkép az eligazodáshoz hol, merre mit lehet megkóstolni - a legízletesebb gombócok elkészítési módjának leírásával. Ami tényleg nagyon jó, már kipróbáltam egyet s mást belőle!Az otthon is közismert és közkedvelt szilvásgombócon, túrógombócon és zsemlegombócon túl, készítenek darált hússal töltött gombócot, szalonnásat, préselt-sültet, “érett” sajttal készültet, amely a mi pálpusztaink “illatrokona”... :-) 
A gombócok darabja 2,50 - 3,50 Euro között van.

Mindenek előtt ajánlhatom, - aki jövőre szeretne egy gombóchétvégét itt Tirolban megélni -, ki ne hagyja a Bratknödelt endíviás krumplisalátával, a zsemlegombócot rókagombás mártással, folytásnak ajánlanám az áfonyával töltött gőzgombócot vaniliamártással, mákkal megszórva.....hmmmm már nyelek is nagyokat...
A finomságok mellé egy pohár sör vagy radler, közben a tiroli zenekarok fújják a talpalávalót, akinek kedve van táncra perdül az utcán vagy épp a padokon.

Egy hangulatidéző képösszeállítás a fesztiválról:


Kisvonat szállítja a vendégeket

Egy érdekes homlokzat
Tömeg a főtérenA hosszában megterített asztalok az utcákon

A kiállítók felvonulása

Tánc a padokonEgy hangulatcsináló pár éve...
...és az idén, a közönség kedvence


Ha valaki lemaradt az idei finom fesztiválról, ne keseregjen, a közeli fogadókban bármikor megrendelheti azokat az ételeket, illetve a 2013-as fesztivál időpontja szeptember 21. a 2014-es évé pedig szeptember 20. Már most be lehet jegyezni a naptárba!