"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. augusztus 28., hétfő

Egy középkori vásár - Bozner Markt 2017

Pontosan öt évvel ezelőtt augusztus első hétvégéjén jártunk ezen a vásáron Garmisch-Partenkirchen közelében, a Karwendel hegység lábánál. Ott, ahol München folyója az Isar is átfolyik, de itt még ásványi anyagokban igen gazdag varázslatos színével az emlékeinkbe véste magát. Így is emlegettem férjemnek, aki már nem emlékezett a vásárra “ tudod, ahol olyan különleges színe van az Isarnak”. 
Így már tudta mire gondolok. Azért pontosan öt évre rá, mert ezt a vásárt öt évente rendezik meg Mittenwald hangulatos belvárosában. Korábbi bejegyzésemben a vásár történetéről, részletekről itt olvashattok.


Mittenwald címere
Sokan gyülekeztek a vásár első napján, mindenki egy irányba tartott a központi Obermarkt utcába. Már álltak a kapuk, de még nem kellett fizetni mikor mi megérkeztünk. A vásárosok, kirakodók középkori öltözetben, szakmájuknak megfelelően ténykedtek vagy értékesítették portékáikat. Szinte minden olyan volt mint öt évvel ezelőtt, sőt mindenki ugyanazon a helyen állt a standjával. 
Az ételek, italok már készen várták a vásározókat, sokan már elfoglalták az asztalokat, padokat.




Az asztalos épp vesszőket puhított, majd kerítést font


Az idei virágkötők munkája jobban tetszett
Havasi gyopár

Nekünk az újdonság a magyar stand volt. Kezdetben nem láttunk nagy mozgást a magyar finomságok körül. Később visszanéztünk és még mindig az érdektelenségben ácsorogtak az eladók. Remélem azért megérte nekik a vásár, hisz még 7 napig tartott!

A magyar stand
Hangulatos söntések, rögtönzött fogadók, utcai zenészek szórakoztatták a közönséget. Este színház, játszóház tarkította a napok végét. Aki még nem járt ebben a vásárban egyszer mindenképpen érdemes ellátogatnia. Nekünk sok újdonságot ez évben nem adott, így hosszabb időt nem töltöttünk ott, inkább körülnéztünk a kisvárosban.






Aszalt gyümölcsök

Sokáig időztünk egy kellemes hangú hangszer mellett. Utólag már tudom - itt is köszönet a segítségért Cs. Zs-nek! - dulcimernek hívják ezt a citerák családjába tartozó angol pengetős hangszert. A Youtube-on rengeteg felvétel van fenn kellemes hangjáról.


Dulcimer






A térhatású falfestészet (Lüftlmalerei) vitt bennünket egyik háztól a másikig, nincs szebb vagy jobb, mind más, különleges.







A következő bejegyzésben a vásáron túli városban nézünk szét, lesz mit megmutatnom az Isar-folyó különleges színén kívül is!