"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. június 6., kedd

Andalúzia újra! 7.

El Puerto de Santa María

Jól lehet a név nem mindenkinek ismerős, de ha azt mondom, hogy Christoph Kolumbus (eredeti nevén, mivel olasz volt Cristoforo Colombo) innen indult egy alkalommal a kelet meghódítására, - ami ugye nyugatra vitte. Ezért is jó elindulni valamerre... - akkor már mindenki be tudja azonosítani.

Úgy még érthetőbb a dolog, ha figyelembe vesszük, hogy az 1400-as években El Puerto de Santa María nagyobb és ezért frekventáltabb volt, mint Cádiz, ahonnan két következő útja vezetett a nagy utazónak.

A Monasterio de la Victoria (kolostor) előtti parkolóban tettük le az autónkat és indultunk a város felfedezésének.
Monasterio de la Victoria
Fejünk felett gólyák köröztek és mutatták az utat. Valahol csak megtaláljuk a fészküket...Mágnesként vonzott, amiről elsőként azt hittük egy kis park, aztán kiderült egy középiskola udvara.
Av. de la EstaciónPlaza de los Jazmines

A 18. században épült kolostort ma hotelként használják megtartva andalúziai stílusát. Na ná, hogy fésűkagylós a homlokzat!


Monasterio de San Miguel hotelAhogy már megismertük más városokban is, kedves zöld terek színesítik az utcákat, hívnak vendégül egy pihenőre.
Plaza Isaac Peral


Ebben a városban sem használtunk sem térképet sem más segédeszközt a tájékozódáshoz. A gólyák oda vezettek bennünket, ahová kellett, a Plaza de Espana-n találtuk magunkat. Egy kamino állomás is a Mayor Prioral templom.


Mayor Prioral Templom

A csodaszép gótikus épület első írásos dokumentumai 1486-ig visznek bennünket vissza az időbe. Az eredeti épület gótikus - belül azonnal felismerhető - majd később a külső bejáratot átépítették a barokk “oltárkép-homlokzatává”.Itt laknak a gólyák is, de még mennyi!A tér minden oldalán lehetőség van egy kávézóba vagy egy tapas-bárba betérni és a hely szellemét kísérteni. Mi a templom előtti kis piacot részesítettük előnybe, ahol helyiek saját termékeiket értékesítették, egy üveg mézzel lettünk gazdagabbak.

Hamarosan elértük Spanyolország harmadik legnagyobb bikaviadal arénáját, a Plaza de Torros-t. 

Plaza de Torros

Hemingway, aki szintén nagy Andalúzia imádó és ismerő volt szívesen látogatta e véres előadásokat. Így írt róla: “A bikaviadal nem sport a szó angolszász értelmében, azaz nem egyenlő esélyű vetélkedés a bika és az ember között, erre még csak kísérlet sem történik.
Inkább tragédia, amelyben a bika halálát játssza, jól vagy kevésbé jól a résztvevő bika és ember, és ebben a tragédiában az emberre veszély, a bikára biztos halál vár.” Hemingway
Most tudtam meg azt is, hogy kezdetben a bika előtt tartott köpeny fehér volt. Mindig véressé vált, ezért változtatták meg a színét egy idő után pirosra.
Spanyolország legszebbjének mondott arénáját tavaly Sevillában sikerült kívül-belül megnéznünk, ettől most itt eltekintettünk.


El Resbaladero, az egykori halpiac cirádás épülete - rajta a hallal - sejtette, közeledünk a kikötő felé.
Egykori halpiacEl Puerto de Santa María Guadelete folyója mellett haladtunk tovább és a párhuzamos utcák házairól néhol eltűnt a pompa. Szegényesebb lakóházak, raktárak, kikötői dokk jelleget kölcsönözve a környéknek.
Guadelete folyó partján
Hangos utca, mint a búcsúkban

:-D


Espíritu Santo templom 1851-ből

A már tavaly megismert grevillea

Guadelete kikötői


A folyó partján épp bolhapiac volt aznap. A rekkenő hőségben egy frissítő után igyekeztünk is tovább. A távolban már láttuk a strandokat és újabb kikötőket.Nagyon jó kilátás nyílt innen a közeli Cádiz déli részét San Fernando várossal összekötő hídjára, a Puente de la Constitución de 1812.
Egy nagy mandulafenyős erdőn átautózva értük el az üdülőövezet egy nívósabb környékét. A kikötő színesbe váltott és lelki szemeim előtt már láttam is a nyári forgatagot, mely megtölti a partot, a kávézókat, tapas-bárokat. Mi az előszezon csendjében élvezhettük azt.

Mandulafenyős erdőkPuerto Sherry
Playa de la Muralla

Egykori várfal a strand mellett

A védett Playa de la Muralla lehetőséget ad a strandolásra, itt válogatni lehet a tengerparti éttermek között, sőt gasztronómiai kuriózumokat is kínálnak erre...Le ugyan nem teszteltük az andalúz Palacinka magyarságát, inkább a helyi ételeket részesítettük előnybe, mégis igen megörültem hazai finomságunk nagy hírének. (Bernie, ez még nem az a magyarság, amiről beszéltem. Ez csak "ízelítő", később jön!:-))


Viszlát Playa de la Muralla!

Hottentottafüge

12 megjegyzés:

 1. :-D Nem hiszem el, hogy ez még mindig nem az!
  Nagyon szép képek megint!
  Az az iskolaudvar is nagyon vicces :-) mármint, hogy annyira szép a kertje, hogy parknak néztétek!
  A mandulafenyős erdők után és a Puerto Sherry előtt a 2 képen, azok a színes nagy falak mik? Mozaikok, vagy csempe, vagy festve van? Nagyon tetszik!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :-D Nem, ez még mindig nem AZ. Türelem.
   Köszi Bernie :-)
   Nem tudtam kideríteni pontosan mi lehet. Úgy tűnt a kikötő egy rendezvényi tere és azt díszítették színesre festett falakkal? Talán művészek alkotásai vagy csak hobbi-művészeké?

   Törlés
 2. Húú, a gólyák! Meg az a zöld motor, hehehe. :-D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sok a gólya erre, ők is szeretik a többszáz éves épületeket. :-)

   Törlés
 3. Én is gondolkodtam azokon a festett nagy falakon, t.i.hogy milyen célt szolgálnak - de semmi okosra nem tudtam rájönni...
  Vicces ez a palacsinta dolog - ilyen messze ér a miénk híre ?
  Meglep, hogy a templom nem madár-ürülékes - a sok gólyafészek dacára. Vagy csak ügyesen fotóztad ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kerestem itt a neten, de nem találtam semmi erre vonatkozót.
   Nem ügyeskedtem a fotózással, ahogy jött... tényleg nem láttam madárürüléket, sőt eszembe sem jutott. Most, hogy mondod... de akkor hol, hová?

   Törlés
 4. Azon gondolkodtam, hogy lehet ennyi szépséget elraktározni?? :) Ámulok-bámulok, már többször végigpörgettem a fotókat.

  Hmmm...középiskola udvara. Eszembe jut egy pár középiskola udvara itt a városban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érzések társításával, gondolom. Na, meg ezért született ez a blog. :-)

   Igen Orsi, nekem is eszembe jutottak.

   Törlés
 5. Mindent leírtak előttem, nekem csak a csodálat maradt. Mennyi szépség, még fotókon keresztül is.Nagy élmény lehetett.

  VálaszTörlés
 6. Miközben újfent rácsodálkoztam, hogy a szélerőműerdők milyen remekül illenek tájba, mintha nem is mesterséges kiegészítők lennének, kicsit kikupálódtam a mediterrán botanikából is :) Nemcsak "couchtravel", hanem egy kis továbbképzés is :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van ahová mag a szélerőművek is illenek...
   Couchtraining - rendben :-))) kiegészítjük egymást. :-)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.