"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. február 9., csütörtök

Szánhúzó kutyák versenye Inzellben

Második alkalommal látogattunk el a szépséges Chiemgau hegyei közé Inzellbe, ahol telente megrendezésre kerül a szánhúzó kutyák versenye. (Bővebb három évvel ezelőtti bejegyzésem itt olvasható.)


Ragyogó napsütést ígértek a hétvégére, kicsit aggódtam, hogy olvad majd a hó a 600-700 m magasságon is. Utólag olvastam, hogy szombat délben kényszerpihenőt rendeltek el a versenyekre, mert annyira rossz minőségűre olvadt a pálya, csak este folytathatták, mikor a nap eltűnt a hegyek mögé.
Mi az utolsó nap jártunk ott és meglepődve láttuk, nagyobb lett, bővült az esemény. Mind nagyságban, mind látogatottságban.

A pályák


Az idei Európa-bajnokságon már 250 csapat 26 különböző nemzetséggel képviseltette magát. (Belépő felnőtt: 6,- Euro 2017) Néhány videó a hangulatból.

A kűzdelem, a vágy végre elindulni és húzni - ez a 4.000 éves örökség - minden alaszkai husky mozdulatában benne volt. Egy skót musher (a hajtók megnevezése) mesélte, amint az egy éves kölyköt szánhúzásba befogják onnantól kezdve megpecsételődött a sorsa, onnantól csak erre hivatott.

Az elengedés pillanata

Szabadon

Egy egészséges jól képzett szánhúzó kutya a testének hétszeresét is képes elhúzni. A ma már főleg a (téli) sportban ismert szánhúzás a középkortól egészen a 20. századig teherhordásként szolgált. Gondoljunk csak az aranyláz idejére, amikor is rendkívüli kereslete volt. 1932-ben került bemutatkozó sporttá a téli olimpián a kutyaszánhúzás és ekkor indult be, mint igazi sportág.
Ma már egy szánhúzó kutya kb. költsége 1.000 Euro. Ezért is ez a költséges sportág egy életformát követel, hosszútávon működik. Egy magyar megszállottja Drahos István. Itt olvashattok róla bővebben.

Sajnos aznap nem láttunk magyar versenyzőt, hiányoltam a három évvel ezelőtt futó
Köffer Lajost. Ha jól értesültem azért, mert ekkor a szlovákiai országos bajnokságon vett részt. Viszont Frau Merkel (Angelika) ismét jelen volt. :-)

A több kutyából álló szánoknál nagyon jól lehetett megfigyelni a vezérkutyát, aki kiemelkedő készségeivel elől halad és ha kell egyedül is viszi a csapatot, majd közvetlen a szán előtt befogott úgynevezett kerékkutyát, a legerősebbet. Ezen túl a vezérkutya után futnak a swingdogok, akik egyben tartják a csapatot és a teamdogok, akik követik a többieket.Ehhez a csapatmunkához jól összekovácsolódott tagokra van szükég, megfelelő összhangra, a jó musher az egyes kutyák minden rezdüléséből információt kap és értelmez.
Ezek a rövid távú versenyek inkább szórakoztatóak, mint a kemény, embert és kutyát is próbáló hosszútávú Iditarod-nak nevezett alaszkai versenyek. E kemény sportról - vagy megszállottságról - itt olvashattok egy érdekes cikket egy magyar résztvevővel! 
Balogh Ottónak sikerült a benevezéshez a "belépőket" elvégezni és bő 20 nap múlva embertpróbáló hőmérsékletben nekivághat az 1800 km-es távnak. És a FB “Első magyar az Iditarod-on” oldalán követhetitek, láthattok érdekes videókat az első magyarról a hosszú alaszkai verseny előkészületeiben.

<3


Simiből sosem elég:-D

22 megjegyzés:

 1. Amennyire imádom a kutyákat (vagy épp azért, mert imádom őket) – annyira nem kedvelem a versenyeztetésüket. Az agárversenyt se. Egyébként a lóversenyt se. És a cirkuszi elefántokat se és sorolhatnám…
  Ezt a versenyzést az ember saját szórakoztatására találta ki – „maguktól” nyilván sosem versenyeznek a huskyk (sem) – legfeljebb akkor van „verseny” ha a kajához jutásról van szó…
  Persze a kutyák ettől még szépek – és ez csak az én magánvéleményem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aranyos, ezeknek a kutyáknak a vérükben van a szánhúzás, a kihívás. Ők ezért élnek, nekik ez nem szenvedés, sőt. Hogy versenyre szükségük van e, az már más kérdés. Addig amíg nem szenvednek, nem hajszolják őket, addig a kereteken belül van, vélem.
   A cirkuszt én is ellenzem, annak semmi természetes voltát nem látom, hacsak nem emberi bohóckodás(jóindulattal).

   Törlés
 2. Köszi szépen a beszámolót, fantasztikus élmény lehetett! Ez egy izgalmas sport, melynek elsajátítása óriási munkát követelhet fizikálisan, mentálisan egyaránt. Gyönyörűek ezek a kutyusok!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, hogy benéztél Tiff! Én is ezt gondolom, hogy mentális és fizikai kihívás és élvezet is van benne. Ez különösen a célbaérés után mikor simizés, dícséret és összebújás látszik, amikor az "adrenalin endorfinná válik". :-)

   Törlés
 3. Ó, ez nagyon izgalmas lehetett. Gyönyörűek is a kutyák. S ahogy írod, a tartásuk életmód. S kicsit eszembe jutott Jack London is.

  VálaszTörlés
 4. Nagyon vagány! Nem hallottam korábban erről a versenyről, de még a sportról sem. Köszi :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs mit Elvira, én is sokat tanultam e témában.

   Törlés
 5. A 15. képed igen jó lett (fentről, ha a videókat is beleszámítjuk, a jobb sarokban a kutyának fél méterre kilóg a nyelve. :-)
  üdv

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Flögi, sikerült a kűzdés pillanatát elkapnom úgy, hogy egy a kamerába is néztett. Ennek nagyon örültem.
   Többnyire normál képeket csinálok, ezen a napon kipróbáltam a sorozatlövést és egyértelműen látszik a különbség, a minőség rovására ment.

   Törlés
 6. Nagyon vártam ezt a beszámolót! Élmény volt olvasni, a képek szuperek! Köszönöm kedves Kavics!! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Jenever, örülök, hogy tetszett. :-)

   Törlés
 7. Remek volt a beszámoló, rendkívül tartalmas. Gyönyörűek ezek a kutyák. Egyszer nálunk is lakott néhány napig egy ilyen husky. eltévedt, elkóborolt, kerestük a gazdiját, s ezalatt a néhány nap alatt nagyon megszerettük. Az utcánkban is van egy ilyen szép kutyus.
  Gyönyörűek a képek, nagyon klassz lehetett ezt élőben látni! Köszi, hogy videót is tettél fel róla, annyira érdekes volt és egyben szép is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vendéged volt egy husky? De jó!!! :-) Én is befogadnám, ha erre tévedne egy. :-))))
   Köszi Éva, örülök, ha tetszett.

   Törlés
 8. Kár, hogy idén nem volt ott a magyar versenyző :-( Picit vártam, hogy sikerül-e vele találkoznod, beszélned.
  Gyönyörűképek megint! Köszönet érte! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mi is reménykedtünk magyar versenyzőben, az idén nem volt szerencsénk. :-(
   Köszi Tala, hogy itt jártál! :-)

   Törlés
 9. Fantasztikusan gyönyörű szép állatok, tényleg látszik rajuk, hogy mindenük a húzás-rohanás. Mint az én Hubámnak a menés. :-D
  Nem semmi munka lehet, míg eljutnak velük odáig, hogy ez ennyire egységben menjen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Életforma, ami energiát, időt, fegyelmet, türelmet követel és sikert, szeretetet, teljességet ad.

   Törlés
 10. Ja, és az utolsó kép nagyon bruhahaha! :-D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Végre valaki meglátta (és jelezte) :-D

   Törlés
 11. Micsoda kaland és milyen szép és nemes állatok. Mindig megcsodálom azokat kék jeges szemeket!
  Köszönet, hogy virtuálisan én is láthattam :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, ha tetszett, én is köszönöm. :-)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.