"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. március 27., vasárnap

Dominikai Köztársaság, a zöld sziget 3.

Zöld sziget. Nem véletlenül kapta tőlem ezt a jelzőt az ország. Már odafentről csupa zöldben látni mindent. Azt gondoltam, hogy nyíló virágokat, bokrokat, fákat nem igen fogok látni ebben az időben. Tévedtem.

Pálmák


Természetesen a leggyakoribb és legismertebb fa a szigeten ahogy az egész karib térségben a pálmafa. Mintegy 130 féle változata található az országban. Az egyik legjelentősebb a királypálma, majd a kókuszpálma, melyek talán elsőre hasonlatosak, alaposabban megvizsgálva kiderül, hogy nem.

Királypálma fasor a szállodánk kertjében

Több méteres királypálma sima törzse


Kis királypálma lándzsája


Királypálma fasor
 
Kókuszpálma


Kókuszdió

Legfőbb ismertetőjele a királypálmának az egyenes törzs, melynek a levelekhez közeli része mindig zöld. Innen pottyannak le maradéktalanul az elszáradt levelek - ettől szép sima a törzs - melyek akár 20 kg-osak is lehetnek. Nem veszélytelen alatta. További ismertetője a levelek közti tűhegyes "lándzsa". 
A kókuszpálmák nőhetnek igen ferdén is, törzsük sem sima, sokszor vágják le az elszáradt leveleket és a közismert kókuszdiók egész évben teremnek rajtuk.
Amikor egy család ültetvényén jártunk, volt szerencsénk közelebbről is szemügyre venni és megkóstólni a friss kókuszdiót is. A gazda egy vasrúd segítségével a diót másodpercek alatt megszabadította külső burkától, majd ugyanilyen gyorsan egy machete segítségével megtisztitotta, megskalpolta, mindtegy ihatóvá tette azt nekünk. Végül ugyanezzel az eszközzel apró szeletekre vágta, hogy a fehér húsához is hozzáférhessünk. Hihetetlen látvány volt, gyakorlott kezekre vallott! Az áttetsző kókusztej nem sok kókuszízre emlékeztetett, de nagyon jó frissító volt. A kókuszhús inkább volt “olajos” ízű, mint emlékeztetett a mi száraz kókuszreszelékünkre.

Kókuszdió bontása
A további pálmák közül a legyezőpálmát, yucca pálmát és a cikász pálmát (szágó pálma) ismertem fel. Számomra a legimpozánsabb az utazók pálmája volt. Ami valójában nem is pálma és többféle neve van. Legyezőbanán, ravenela pálma néven is fut és a papagájvirág-félék családjába tartozik. Legyezőként széttárt banánlevél formájú levelei számomra a karibi táncosok fejdíszére emlékeztetnek. Gyönyörű!

Utazók pálmája

Micsoda szabályosság!
 
Alúl cikász, háttérben utazók pálmája

Furcsa nevéhez egy történet fűződik, az utazóknak a fa mindig friss ivóvízzel szolgált. Valójában az U alakú keresztmetszetű levélnyelek alján bőségesen gyűlik össze esővíz. Amennyiben friss, igen, de ha napok óta állott a víz, alig.


Legyezőpálma


Csavarpálma

 


Előtérben cikászok

Cikász

Gyümölcseiken túl természetesen sok mindenre használják a különböző pálmák részeit. Például leveleik segítségével nagyon jó tetőszerkezetek épülhetnek.


 
Az északi parton a pálmákon kívül a leggyakoribb és legtöbb árnyat adó fa a nagylevelű emeletfa volt. Úgy tűnt számomra, mintha ez a növény a négy évszakot egyben és egyszerre képviselné. Virágzó, terméssel teli, zöld levelű és gyakran pirosan aláhulló levelei is egyszerre voltak felfedezhetők.

Nagylevelű emeletfaNagylevelű emeletfa termése

Az első élénk narancs-piros virág az útszéli fákon, melyeket hamar kiszúrtam - gyakran több méteresek voltak - hívták magukra a figyelmem. Eddig még nem sikerült beazonosítanom az élénk tulipánformájú virággal díszített pompás fákat.
Aranyosfodorkának köszönhetően sikerült a beazonosítás! Az afrikai tulipánfát láttuk útszéleken mindenfelé épp virágozni.

Afrikai tulipánpa

Pompás!

A fák után a következő bejegyzésben meglepően sok ismert virágot fogok bemutatni, amelyeket eddig szobanövényként ismertem. Gyümölcsökből, zöldségekből is volt bőven válogatni valóm, tartsatok velem!

22 megjegyzés:

 1. Hűha! Micsoda utazásra invitáltál! Szájtátva néztem a képeket és olvastam a leírásokat. Ez nem a "zöld sziget", hanem maga a paradicsom! Mennyi csodálatos növény!
  Nagyon kíváncsivá tettél! Naná, hogy várom a folytatást!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sokszor volt ez az érzésem, ami a növény és állatvilágot illeti. :-)
   Jön a folytatás!

   Törlés
 2. No, ma sok újdonságot olvastam itt. Fogalmam nem volt, hogy ennyiféle pálma létezik, érdekesek, szépek, elegánsak.Várom a folytatást !

  VálaszTörlés
 3. Kimaradt: szerintem az utolsó két kép afrikai tulipánfa. Nézd meg itt:
  http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=schuro&pid=61124

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez lesz az Aranyos, nagyon köszönöm. Igen magas fák és így nem láttam rá a virágra, mint a harmadik képen, de biztos, hogy ez az. Csodás! Köszönöm :-)

   Törlés
 4. Bocsánat, hogy okoskodónak tűnhetek, de amit yucca pálmának neveztél, az egy exotikus fa, Vacoa a neve, egy tipikus magja van, ami a fák alatt látható, itt találsz róla nálam:
  http://reistdiemaus.blogspot.de/2014/12/la-reunion-felskusten-im-sudosten.html
  A tulipánfából Tenerifén is sokat láttunk.
  Üdv ;-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Flögi, nem dehogy, örülök a javításnak, ha valamit hibásan írtam! Már korrigáltam is, köszi!
   Lanzarotén nem emlékszem erre a tulipánfára. Jól lehet, hogy ott nincs is.

   Törlés
  2. Tenerifén...az utcákon sok helyen, de ott októberben virágzik, ha nem akkro voltál, akkor nem tűnhetett annyira fel. ;-)

   Törlés
  3. Karácsonykor jártunk Lanzarote-n, ha volt is talán már elnyílt addigra.

   Törlés
 5. Gyönyörűséges minden!!!!!!

  VálaszTörlés
 6. Micsoda pálmatanulmányt kaptunk! Köszönet érte :)
  Mindig mondogatom magamnak, hogy a természettel kapcsolatban soha ne lepődjek meg, de ennyi pálmafajta kapcsán ismét csak azt tettem :) Gyönyörűek és érdekesek valóban! Nekem is az Utazók pálmája tetszik a legjobban - nem hallottam még róla korábban...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sok van, mi csodálatos, de a természetnél nincs semmi csodálatosabb. Szophoklész után szabadon, némi változtatással :-)

   Törlés
 7. No, itt aztán lehetett látni pálmát bőven!
  milyen szépek, különlegesek! és azok a zöld színek...

  Emlékszem, mikor először láttam pálmát élőben :) hogy örültem már, én, az akácfák között felnövő emberke, jééé ilyen egy pálmafa :)) de az is olyan kis gondozatlan volt, elszáradt levelekkel rajta, de mégis csak pálmafa volt :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azt elhiszem Orsi, a pálma az pálma nekünk, akik nem közötte nőttünk fel. :-)

   Törlés
 8. Nagyon tetszett a beszámolód, újdonság a sokféle pálma, hazánkban legfeljebb csak dézsában lehet hasonlót látni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ennek örülök Kincse, ha tetszett. Igen, odahaza dézsában ismerjük őket, bár ha a klímaváltozás ilyen rohamosan halad, akár még ültethetsz is a kertedbe.

   Törlés
 9. Azok a szép magas, egyenes királypálmák adtak egyáltalán valamiféle árnyékot? Mondjuk ha az emberre zuhan egy 20 kg-os levél, akkor az ad. :-D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :-D :-D
   Pipulka, nagyon okos vagy, mert bizony csak a pálmák alatt piros ropógósra sültünk volna. Azok bizony nem sok árnyékot adnak (kivéve, ha a fejedre pottyan egy levél).
   Szerencsére volt igen sok nagy levelű, árnyat adó fa is az északi és keleti részen. Az első bejegyzésben láthatod őket.
   A sziget déli részén inkább pálmák vannak, na ott kell ám nekünk európaiaiknak az 50-es napfényvédő. :-)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.