"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. november 5., hétfő

Stein an der Traun és a Traun folyó

Stein, Stein, Stein...
Egy őszi kiránduláshoz, kövek, kavicsok gyűjtéséhez erre a napra ezt a bajor kis települést vettük célba. Stein = kő , ez csak érdekes lehet... :-)


Stein an der Traun
A település nevezetességei a közel negyven méter magas kavics-kőfalba vájt barlangok, melyeket a kelta időkben lakóbarlangoknak használtak. A középkorban két várral is bővítették a barlangokat az ott élők. Egy a kőfal lábánál, a barlangvár, egy pedig a felső részen, a magasvár. Az idők során váltották a tulajdonosok egymást, hol lovagok, hol grófok tulajdonában voltak a várak és a hozzá tartozó udvar.

Magasvár, már látszik a távolból
Bejárat a várakhoz
Alsó vár
Kőfalba vájt barlangok

Belső udvar szőkőkúttal

Ez is az Alsó vár része







Ma egy privát gimnázium, egy internátus működik az egész területen, az épületekben. Modernizált, tiszta és rendezett minden. Az iskola weboldalán elidőztem, mert érdekelt, hogy mi a “szellem”, ami ott működik. Sokoldalú képzés mellett, cél az "erős egyéniségek képzése kifejezett szociális kompetenciával". Olvastam, hogy az itt végzett régi diákok visszajárnak, összetartanak, az általuk alapított egyleten keresztül segítik az iskola új generációit.



Az iskola udvarából pár lépéssel lehet elérni a település sörfőzőjének épületeit. Több mint 500 éve itt készül a helyi Steiner-sör. (A sörfőző weboldalát érdemes megnézni, vicces, játékos nem mindennapi!)

Steiner-sörfőző bejárata

Úton a sör

A sörfőző hagymakupolás fogadója
A település főterén a májusfa
Szökőkút a főtéren
Pékség és cukrászat... anno 1600-ból
Rövidke városi sétánk után a zöldbe, a folyó partja felé vettük az irányt. A Traun folyó két erősebb folyóból - a fehér és a vörös Traunból - tevődik össze. A vörös szín oka a lápos hordalék, a fehéré a hordalékmentesebb tisztább folyású patak. A folyó több mint 27 km hossz után az Alz folyóba ömlik, amely a Chiemsee lefolyó folyója és az Inn egyik tápláló folyója. Jó volt elidőzni a folyóparton, köveket gyűjteni, fotózni, a napsütésben fürödni, a vízbe gázolni.



Híd a Traun felett







Apropó, kövek... többek között ennek a több, mint 5 kg-os példánynak semmiképpen sem tudtam ellenállni.





Az egyébként halakban gazdag folyó (pénzes pér, pisztráng, keszeg) már őszies csendes volt. Csak egy “kósza” kis piócára akadtam egy kő aljára tapadva.
 



Csepp a kövön...
Elmúlás