"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. július 29., vasárnap

Schwoich - Bananensee

Schwoich egy pici falu az Alpokban, egy pici tóval Tirolban, Kufstein közelében. A kis település az elbűvölően gondozott kertes házakkal ilyenkor nyáron virágözönbe borulva bújik meg a hegyek között. Emlékszem, hogy évekkel ezelőtt, amikor felfedeztük, hogy ott egy kis tó van az erdő szélen még nem lehetett fürödni és megfogadtuk, hogy ide visszatérünk.

A tavat az ott lakók építették ki maguknak, formájáról Banán-tónak nevezték el. Arra törekedtek, hogy minél természetesebb legyen - ami szerintem sikerült is - így van egy része, ami a fürdőzőknek készült és egy része az ott élő növényeknek, állatoknak. E kettőt egy fahíd választ ketté.

Hihetetlenül sok a szitakötő a tó környékén, szebbnél szebbek, a nagyobbak 12-15 cm-esek is lehetnek. Apró helikopterként zúgnak, cikáznak ide-oda mellettünk. Szerintem sokkal találóbb lenne a Szitakötő tó elnevezés...
Ha valaki nyugalomra, csendre, igazán friss levegőre vágyik (egy szomszédos település; Bad Häring klimatikus gyógyhely)  némi fürdőzési lehetőséggel egy ápolt környezetben, akkor ennél jobb helyet alig ha ajánlhatnék! Hétközben ha megyünk, akkor szinte magunk is lehetünk, hétvégeken a helyiek kihasználják a lehetőségüket, különösen a gyerekek, akkor népesebb a tó és környéke.
Egy étterem, terasszal a tóra és az Alpokra néző várja a vendégeket. Ezen túl egy faház-bisztro, egy tenisz- és egy röplabdapálya, a gyerekeknek fából készült játszótér.

A banán formájú tó fürdőzésre használható része

Fahíd szeli ketté a tavat
Réti füzényes idill
Tiszta kavicsos a fürdőzők része
Sűrű nádas rejtek az itt élő állatoknak
Szitakötők játéka

Tavirózsa szőnyegek


Sok kis félős gőte is van a vízben
Dús aljnövényzet a "nem fürdésre" részen
Ottjártunkkor épp töltötték fel a tavat
Gombák az erdő szélén
A tó közvetlenül az erdőölelésében
Napernyőnk a fenyők tövében
A fenyvesből áramlik a hűs és ózondús levegő, feltöltődés biztosítva!

Fejünk felett a fenyves lombkoronája

Ha a városban 30 fok felett van a hőmérséklet, akkor ez a legjobb helyek egyike a nap eltöltésére. Itt a levegő elviselhetőbb a víz mindig friss, sosem melegszik fel túlságosan. Nedves illat keveredik a fenyőillattal.
Belépő egész napra 3,00 Euro (2012.) felnőtteknek, van lehetőség napernyőt, nyugágyat, gumimatracot kölcsönözni, kulturált öltözők és mosdó is van helyben.