"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. július 13., csütörtök

Forró napok a Fraueninsel-en

A Chiemsee legősibb kulturális létesítményei közé tartozik a Fraueninsel kolostora. A cseppnyi kis sziget minden évszakban nyújt valami kedveset, valami látnivalót, helyet az elcsendesedésre. Rendszeres vendégei lettünk mi is, visszajáró helyeink közé soroljuk. Olykor sok látogatója ellenére is megtaláljuk benne a nyugalom szigetét. Van hova elhúzódni a 12 ha-nyi területen is.

A meleg vagy forró nyári napokon kifejezetten jól esik itt a hűsölés, mert a szigeten mindig mozog a levegő.
A Fraueninsel Bajorország legkisebb önkormányzati közössége és az egyik legsűrűbben lakott települése. Mégsem volt eddig számomra ott ez érezhető. Talán kivétel Advent ideje, amikor összegyűlnek egy kis forralt borozgatásra a népek, de akkor ez még jó is.
A szigetlakóknak nem csak szép napjai vannak, mert ha jön az árvíz, mint pl. 2013-ban, akkor megkeserítheti a hétköznapjukat. De a kis sziget újra kivirul.


A Klosterwirt fogadó rózsás fala
Folyamatos hajós közlekedés a sziget és a szárazföld között
A kolostor templomának hagymakupolás tornya - a sziget szimbóluma



Az épületegyüttes egy másik tornyában vörös vércsék laknak és ha jól látom épp egy elejtett zsákmánnyal a csőrében repül el az egyik. Talán nem felelt meg aznapra a falat.

Vörös vércsék zsákmánnyal
További szárnyas lakói a szigetnek a tőkés récék. Egyre több van belőlük, jól érzik magukat. Szelíden járnak-kelnek a strandolók, sétálók között. Olykor vicces dolgokat művelve, mert a táplálékért bizony még egyik-másik hátizsákba is benéznek.


Tőkés récék






Barázdabillegető
Egy elgondolkodó füsti fecske
A már félénkebb szárcsák maradnak a vízben

A hely jellegét és szellemét az itt álló női bencés kolostor a hagymakupolás harangtemplommal adja, mely a sziget egyharmadát foglalja el. A 700-as évek vége felé épült, az akkori bajor uralkodó Ludwig der Deutsche lányát, Irmengardot apácafőnöknek tett meg és helyezett ide. Több leírásban is megemlítik, hogy ez a kolostor sem maradt épen az akkori magyar hódítások (9 -10. század) brutalitásától. Igen, őseinkre ebből a szempontból nem lehetünk büszkék...

Az 1700-as évek elején a kolostort újraépítették és ettől fogva a sziget az apácák szigete lett. A gótikus épülettől függetlenül álló harangtorony már messziről - mint egy jelképe a szigetnek - látszik. A kolostor több részén a falakon római kori falfestményeket találtak a restaurálások során.  A krónikák szerint már az 1400-as években az apácák az itt termő/termesztett gyógynövényekből különféle gyógyhatású likőröket pároltak le. A nővérek ajándéküzletében a mai napig vehetünk az itt készült likőrökből, marcipánokból vagy egyéb ajándéktárgyakból.
I. Ludwig bajor király 1837-ben megalapíttatta az Irmengard gimnáziumot, leányneveldét, később szakiskolát, mely 1995-ig működött.

A kolostor maga nem látogatható, csak a templom és annak kápolnája, a temető és a karolingi kapucsarnok. Több tucatszor jártam már a bencés kolostor templomában, de még sosem készítettem fotókat. A bejárat előtt kérik a fotózás mellőzését. Ehhez képest aznap az összes látogató fényképezett odabenn és a nővérek nem szóltak senkinek. Így én is felbátorodva - persze vaku nélkül - készítettem el a benti szépségekről egy kis gyűjteményt.
A templom bejárata


Vajon hányan léptek át rajta az évszázadok során és koptatták el?
A kinti meleg után a templom hűs falai közt jól esett a nézelődés. Egykori falfestmények nyomai, márvány táblákba vésett szövegek, képek, melyek hűvös és tükörsima felülete megérintésre késztetett a melegben. Erős liliom illat terjengett és nyomta el az “öreg” nedves falak szagát.




Boldog Irmengard apácafőnök sírja









A fésűkagyló forma mindenütt jelen van

Ritkán látni, de itt még a templomi ülőpadok névtáblákkal vannak ellátva. Érdekes nevek, régi írásmóddal. Kinek-kinek pénztárcája szerint tudta megvenni - foglalni - a helyét a templomban. Nem furcsa, hogy "Isten házában" is megkülönböztették egymást, magukat..? Már akkor is a pénztárca szerint mérték az embert.







Köszönetnyilvánító táblácskák


Az oldalkápolna cirádás kovácsoltvas rácsa előtt ismét kérik a látogatókat csak imádkozásra használják a helységet. Kívülről készítettem képet. A mennyezet formája, megfestése különleges.




“A kor az elmében van és nem a szívben. Az értelem azt érezteti velünk, hogy mi nagyon öregek vagyunk, de abban a pillanatban, amikor a szívemet használom, én húsz éves vagyok. Látni akartam, hogy a szívnek van-e köze a fizikai erőnléthez. Azt találtam, hogy az emberi értelmünk az, amely a problémát teremti. Messze túl kell mennünk a fizikai értelem határain, amely megköt minket és minden pillanatban elbátortalanít minket. Azt mondja: Te nem teheted ezt, te nem teheted azt, ez nem lehetséges számodra. Azonban, amikor a szívben élünk, nem létezik olyan számunkra, mint lehetetlen.” Madonna Buder nővér (Marie Dorothy Buder) 1930-ban született apáca, aki világhírű sportolóvá nőtte ki magát.











Még megvártuk aznap, hogy a nap lemenőben ezüstösre fesse a tó felszínét, majd visszahajóztunk a szárazföldre, ahonnan csónakokat is lehet bérelni és a szigetet közelről a vízről is körbe lehet csónakázni.






A szemben álló szigeten a Herreninsel kolostora

A következő részben a Herreninsel-en teszünk egy sétát.