"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. május 2., kedd

Májusfa Bajorországban

Május elseje előtti napon a bajor falvakban ünneplőbe öltözve fiúk, lányok, férfiak, asszonyok készülnek a májusfa állításra.


Szállítják a májusfát a faluközpontba

Míg a menet Bergen település központjába ért, addig mi egyet kirándultunk a közeli vízeséshez és egy picit azon is túl, míg a hó engedte.








Április 30-án még bőven volt hó


Visszaérve a hegyről a faluban már zajlott a fa állítása. Épp jókor érkeztünk!


Ahogy odahaza, a bajorok is állítanak májusfát, hatalmas májusfát. A falvak központjában kerül nagy ünnepség keretében a sajátkezű faállításra (a városokban gépek segítségével). A tavasz jelképéül, minél magasabb annál közelebb kerül az éghez a termékenység szimbóluma. Később feldíszítik, hogy szerencsét is hozzon. Ez a teljeskörű ceremónia a falu összetartozásának a jelképe is egyben, melyet természetesen mindig zene, tánc és eszem-iszom követ.
A fát olykor évente cserélik vagy ha több évre állították, akkor a korona kerül évente cserélésre. Bajorországban illő a meghántolt fatörzset kék-fehér színel dekorálni és fenyőzöld fűzérrel díszíteni vagy nyersen hagyni. Később, míg a falu mulat kerülnek rá a díszítések, melyek többnyire különböző foglalkozásokat ábrázóló figurák.
Itt is él a szokás, ha egy fiú egy lányt kiszemelt magának, akkor annak is állít egy színes kreppapírokkal, esetleg szívvel díszített fát. Egy hónapra rá ledönti az állító a fát, melyért - ha a lánynak kedvére van a jövendőbeli - megvendégelni és egy rekesz sör is dukál, melyet a segítők segítenek fogyasztanak el. A lány levághat emlékül magának egy darabot a ledöntött fából.





Faállítás havas kulisszával

A tetején egy fajdkakas
Áll a májusfa, vár a díszítésre