"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. május 21., vasárnap

Andalúzia újra! 2.


Conil de la Frontera partjaitól délnek indulva km-es strandok finom homokkal várják a sétálókat, napozókat és fürdőzőket. Vagy a felfedezőket. A nagy hullámoknak, szélnek köszönhetően ideális hely a szörfösöknek, széllovasoknak is. Odafentről a levegőből pedig a siklóernyősők, motoros sárkányrepülők élvezhetik a kies kilátást.














Szép napos, habos felhős idők és nyári futózáporok párás levegővel váltakoztak ottlétünk alatt. Elég változatos klímát tapasztalhattunk meg e pár nap alatt is. A 19 foktól egész 32 fokig mindenben volt részünk május elején. A partszakaszon mindig frissebb, míg a szárazföld felé egyre melegebb.

Az itteni óceán ereje eltörpít minden hegyi vízesést és magas hegyet bennem. A több méteres hullámok, a szél, az, amibe belekiabálhatsz és senki sem hallja meg…





"A futóhomok apró tűként szurkálja csupasz lábam, különös, nem kellemetlen, inkább érdekes. Jó, hogy a széldzseki kapucnija összefogja a hajam, a cappyt már rég elvitte volna a szél. A napszemüveg védi a szemem, így szélnek szemben is jól látok. A sós levegő átjár és feltölt." 

Csak mész a szélnek, napnak szemben mindent elengedsz had vigye…



"A finom szemcséjű homok márványos, hullámos mintáit figyelem. Az ár-apály, a hullámok és a szél alakította formák, rajzolatok minden órában más képet adnak. Egyszerű és mégis milyen sokszínű. Olykor mintha földöntúli lenne, pedig igenis földi..."







A partra vetett kagylók, kövek visszamaradva a parton, mint bőrgarnitúrába húzott gombok mélyedtek bele a majd liszt finomságú homokba. Gyűjtőknek egy oázis a sokszor 8-10 cm átmérőjű változatos, színes kagylóhéjak. Nekem a kavicsok. A homokkal-vízzel csiszolt selymes síma felületük egyedi. 
Tengeri növények, tintahalak belső fehér vázának partra vetett példányai, melyek sokszor nagyobbak voltak, mint a lábfejem hossza.











Borsónyi tengeri sün
Tintahal váza

A homokkő partszakaszok rétegein hottentottafügék függönyként lógtak alá, hol sárgán, hol rózsaszínben pompázva.





Hottentottafüge


Andalúzia lovak nélkül elgondolhatatlan! A tengerparton is gyakran látni lovasokat ügetni.




A madárvilág is ugyanúgy sokoldalú, mint a vadvirágok. Fecskék, gólyák, feketerigók és egyéb énekesmadarak mellett héják is nagy számban fordulnak elő a sok-sok vízimadáron túl.
Míg odahaza a héják a varjakkal viaskodnak, itt a tengerparton a sirályokkal. Szemtanúja is voltam egy héja-sirály párviadalnak.
Héja
Sirály
Kedves énekes

Conil de la Frontera egyetlen folyójánál Río Salado (köszi Gaja!:-)) is körülnéztem, milyen állatvilágra lelek.

Különös a folyó és az óceán torkolata, néhol a sós víz ömlik a szárazföld felé árteret alakítva. Majd egy másik ágban találkoznak, keverednek.



Kagyló és kavics "bánya"
Ahol a homok apró kis rögökben díszlik, ott biztos kis rákok munkálkodnak. Csak el kell indulni az irányba és megannyi futó/menekülő - ez esetben - integető rákokat találtam.





Sirályok, kis kócsag és egy csapat kisméretű vízimadár került lencsevégre, míg egy habókos kutya el nem zavarta őket. Ha jól sikerült beazonosítanom a kis csapatot, akkor a Magyarországon is igen ritkán megforduló Baird-partfutókat láttam a sekélyesben.
Sirály szieszta

Kis kócsag

Baird-futómadarak



Apropó kutyák. Tavaly is, de idén méginkább úgy tűnt, hogy e dél-spanyol részen sokan tartanak kutyákat. A városokban is mindenütt kutyákat sétáltató emberek, de a partokon is sokan jöttek négylábú barátaikkal, akik szemmel láthatólag nagyon élvezték a vízben rohangálást.





Akik a szél ellenére is még előszeretettel mentek az óceán habjai közé, azok a horgászok. Derékig állva egymás után kapkodták ki a tenger fürge gyümölcseit. Segítőik a sirályok, akik fentről pontosan mutatták merre úsznak a halrajok, hová kell a csalit dobni.







Folyt. köv.