A gyümölcs és zöldségkínálat sem kevesebb a Dominikai Köztársaságon az illatos virágok mellett, sőt! A rengeteg virág nagy részéből zamatos gyümölcs lesz. Számomra ismét az volt a legérdekesebb, hogy a már ismert “déli gyümölcsök” úton-útfélen csüngtek fákon, bokrokon.
A kókuszdióról már előző bejegyzésemben tettem említést.
Kókuszdió |
Ezen az ültetvényen láthattuk az egyik legfontosabb gyümölcsöt is a kakaóbabot, mindenidők legkedveltebb édességének a csokoládénak az alapanyagát.
Aki még soha nem látott kakaóbabot az igencsak elcsodálkozik, hogy miből is lesz a kakaópor.
A szigeten tudtam meg, hogy ott zöld, sárga és vörös kakaót is termesztenek. Igen érdekesen a kakaófák törzsén sorakoznak a babot rejtő kapszulák.
Kakaófák |
Kakaóbab |
A kakaóbabokat borító terméshúst nyersen fogyasztják, a hüvelyből kiszedve fehér nyálkás burok védi a magokat. Ez a nyálkás burok édeskés-savanykás íze engem a licsire emlékeztet.
Kakaóbabok |
A nálam maradt kakaóbab és még valami másnak a magja. Elültetem, hátha lesz belőle valami.
Árnyat adó magas banánfák virágos-terméssel.
Érő banánfürt |
Banánvirág egy része |
Többféle banánféle terem a szigeten. Nem csak gyümölcsként, hanem zöldségként is használják, mint pl. a sütőbanánt. Nyersen nem javasolt enni, de a banánkarikákat olajon megsütve, majd kilapítva köretnek tálalják. Nekem ízetlen volt, nem nyerte el a tetszésemet.
Annál inkább az ananászok!
Ananásztő |
Zamatos, édes íze az itt termő gyümölcsöknek sokkal intenzívebb, mint nálunk a boltban kaphatóknak (konzervről nem is beszélve), melyeket ugye nem éretten szednek le. Minden nap reggelire és vacsorára is desszertnek ananászt választottam maracuja kíséretében.
Maracuják közül kóstoltam zöldet, sárgát és lilásvöröset, így ízük is savanykás, édeskés, édes irányba mutatott. Csak azt bánom, hogy nem hoztam az utóbbiból magokat!
A maracuja a golgotavirág nemzetségbe tartozik, a virágja is csodás, német neve Passionsfrucht.
Golgotavirág a meráni botanikuskertből |
Guáva, kenyérfa tüskés termése, ananász, a többit nem ismerem |
Guáva és tengeriszőlő (piros) |
Guávát tálalva mézzel meglocsoltan kínáltak nekünk. Talán még nem érett be teljesen vagy ez a fajta nem annyira édes, nem tudom. Így az eredeti ízét nem igazán tudom behatárolni. Állaga, mint egy “lisztesebb” barack.
Tengeriszőlő |
A tengeriszőlő a mi rebarbaránk rokona és nem a szőlőé mégha bor is készül savanykás bogyóiból lekvár mellett.
Kenyérfa lombja |
Egy rücskös narancs fajta |
Dinnye ? Tök ? |
A legtöbb amit kertekben láttam az a papaya volt. Gazdagon lógtak alá a gyümölcsök a fákról.
Papaya vagy dinnyefa |
Mangó egy másik kertben |
A sós vízű tengerparton is megterem, én is ott figyeltem fel rá. Egy lepottyant gyümölcsöt ketté is szedtem, hogy a belsejét is megvizsgáljam. Még éretlen, fanyar, savanykás illata volt, nem kóstoltam.
Noni |
Az óceán partján a sziklában is megél a noni |
Ismét egy érdekes külsővel megáldott gyógynövény, a tamarindusz vagy tamarind(a). Melyet mártásnak, csatninak, levesnek, gyümölcslének használnak. Belül a magokat körülölelő massza ehető.
Tamarindusz termése |
Alul a gyökerek közt balra manióka kell hogy legyen |
A települések utcáin zöldséges standok kínálják a sokféle gyümölcsöt, zöldséget. Többféle burgonyához hasonló gumós, gyökerek láthatók mindegyiknél. Rizsföldeket is láttunk a keleti partoknál, elég gyakran tálaltak nekünk fekete rizst. Számomra nem igazán volt ínycsiklandozó, de ez csak optikai gát.
Folyt.köv.