"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. június 13., szombat

Barátfüle újragondolva

Barátfüle - derelye - ravioli és és és… mert sok neve van, sőt több elkészítési módja is. Kinek-kinek ízlése, szokása szerint.


“De nézzük csak, honnan eredeztetik a magyarban legtöbbször használt barátfüle elnevezést. Persze sokan leegyszerűsítve arra gondolnak, hogy a barátok, szerzetesek készítették. De a történet a 19. századba – amikor még sokan beszéltek Pest-Budán németül – egy budai Freund nevű vendéglőshöz vezet vissza. Az ő étlapján szerepelt a lekvárral töltött tészta: Freunds gefüllte Tasche, tehát a vendéglős tulajdonképpen magáról nevezte el a fogást. Ezt először vízben kifőzték, majd olajban kisütötték.  Később a vendéglős magyarosította is a nevét Barátra, így a német és magyar nevek egyvelegéből állt össze a barátfüle név. Másik legismertebb neve a derelye, de a tölteléktől függően említik még mákos füle, lekváros füle néven is. Idehaza legismertebb a szilvalekváros és túros változat, pirított zsemlemorzsába forgatva.” Forrás

Nagymamám is sokszor készítette, amikor kicsi voltam. Nála krumplis tésztával készült és többnyire szilvalekvár volt benne. Négyzetalakúra vágta a derelyeszaggatóval.
Van aki egyszerűbben készíti a tésztát liszt, víz és tojás gyúrásával, van aki lazítja tejföllel vagy túróval. Én az utóbbit választottam és köralakúra szaggattam, villával nyomkodtam. Így már nem is barátfüle, hanem inkább ravioli lett belőle. Az én variációm:

Epres-mangós ravioli eper-mangó tükrön

25 dkg túrót, 1 tojást, 5 dkg puha vajat, 3 evőkanál cukrot és 1 citrom reszelt héját és annyi lisztet, amennyit felvett (nálunk a túró olyan krémes állagú, mint odahaza a krémtúró) összegyúrtam, majd félretettem pihenni.
Addig apróra összevágtam egy kevés epret és mangót, marináltam: reszelt citromhéj, citromlé, reszelt gyömbér, egy löttyintés limoncello, 1 vaniliás cukor. Ez lesz a töltelék.



Kétféle gyümölcsszószt is készítettem. Epret narancslével botmixerrel jól kiturmixoltam, cukor nem kellett bele, mert jó édes volt. Egy másik pohárban a mangót szintén narancslével kiturmixoltam, szintén cukor nélkül. Ha túl sűrű lenne pici vizet önthetünk hozzá.
A tésztát kisodortam és kiszaggattam köralakúra. Mindegyikbe került eper és mangó kocka is. Némi türelemjáték, de az eredmény nem marad el!
Félbehajtottam a kis raviolikat, villával cakkosra lenyomkodtam és bő sós vízben kifőztem őket. Serpenyőben zsemlemorzsát és darált diót pirítottam (vaj, olaj nem kell, elég a dió zsiradéka) megszórtam pici sóval és vaniliás cukorral és ebben meghempergettem a kifőtt raviolikat.
Kétféleképpen tálaltam. A megmaradt marinált gyümölcsökkel és a gyümölcsöntetekkel, bazsalikommal díszítettem. Könnyű, friss desszert, sok vitaminnal. Jól harmonizál az eper a mangóval, a bazsalikom frisseségével és a pikáns gyömbérrel.

Gyümölcsszósszal

Marinált gyümölccsel


Jó étvágyat hozzá!  :-)

20 megjegyzés:

  1. Igazán ínycsiklandó desszertet készítettél! Jó ötletet adtál holnapra. Kedvet kaptam én is hozzá, és biztos vagyyok benne hogy nálunk is sikere lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, kíváncsi vagyok Nálatok hogy ízlik majd. :-)

      Törlés
  2. De guszta! Igazi nyári csemege :)
    Én még csak sima, szilvalekváros barátfülét készítettem eddig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is most találtam ki ezt a variációt először, de nem utoljára készítettem. :-)

      Törlés
  3. Ez nem a mi kajánk lenne, mi nem szeretünk gyümölcsízű szószokat, gyümölcsös töltelékeket és egyáltalán, ha egy gyümölcs már más, mint frissen. Szóval, én nem eszek sem kompótot, sem lekvárt, sem gyümölcsös sütiket nagyon, mert ha meg van puhulva/sülve/főve a gyümi, nekem már nem ízlik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-( A ravioliba rejtett pár kocka főtt. A marinált gyómölcsök és a szósz is friss és vitamindús.

      Törlés
  4. Jó ötlet és ki fogom próbálni a diós-morzsás - "burkoló-anyagot". Még sosem hallottam, de biztos vagyok benne, hogy finom. Amúgy mi is csak szilvalekvárosan csináltuk, ill. én párszor töltöttem túróval is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyakran használom együtt a kettőt. Egyszer szükségből adódott az ötlet, nem volt elég zsemlemorzsám itthon és darált dióval egészítettem ki. Azóta használom így gombóc vagy más esetében is. :)

      Törlés
  5. Nem szoktam megenni a barátom fülét :-D
    Viszont van ilyen kör alakú szaggatóm, aminek a másik felébe téve a tésztát és s tölteléket cakkosra nyomja össze, nem kell villázni.
    1x kipróbálom majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig ez igen finom volt Kata! :-D
      A köralakú szaggató egy ravioli formázó. Azzal persze szebb lesz. De én úgyis bebundáztam, így a cakkok nem is látszottak, a villával nyomkodás elsődleges célja nálam, hogy összeragadjon a tészta és a gyümülcsök szépen benn maradjanak a táskában. Sikerült is. :-)
      Próbáld ki a ravioli-formád, biztos gyorsabban megy vele. Sós tölteléket is tehesz bele, készítesz hozzá egy sós mártást és isteni finom ebéded lesz. :-)

      Törlés
  6. ... én a kóstolómesteri feladatokat szívesen bevállalom :D

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó ötlet ez a barátfüle újragondolva, és nagyon tetszenek a kavicsok is. Csodásak a képek. Éva blogjátékán találkoztunk. Mindjárt regisztráltam is itt. Szeretettel látlak nálam: korsocska.blogspot.hu

    VálaszTörlés
  8. Ani, koszonom es szeretettel udvozollek nalam! :-) Benezek en is hozzad! :-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jól kitaláltad tetszik ez a barátfüle:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom Eva :-) ajanlom kiprobalni!

      Törlés
  10. Tetszik a recept!
    Játék van nálam is. Szeretettel várlak Téged és minden kedves olvasódat :)
    http://legyunkeszsegesek.blogspot.com/2015/06/jatek-cseresznyes-meggyes-sutemeny.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a meghívást Martinelli, kitalálok valamit. :-)

      Törlés