"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. március 22., vasárnap

Bad Reichenhall és a só

Célzottan, ügyet intézni kerestük fel e bajor városkát azon a hétvégén és ha már ott jártunk, akkor bumliztunk és ebédeltünk is egyet a belvárosban.
Bad Reichenhall Bajorország keleti csücskében, a Königsee-től egy ugrásnyira, Berchtesgaden területén a legnagyobb város. A szanatóriumi gyógyfürdőváros, híres egykori sóbányáiról, melyek mára gyógybarlangokká váltak és a gyógyturizmus vette át a fő szerepet. A só, a keltáktól a rómaiakon át a mai napig főszerepet játszik a település életében. Gyakran használjuk mi is a Bad Reichenhall-i sót.

A királyi park koncertterme
A tavasz itt még csak kezdeti fázisban bicegett, az árnyas részeken hó ijesztgetett. Az óvárosba, az üdülőparkba vettük az irányt. A 4 ha egykori királyi park impozáns épületeinek egyike a sópárlóház. Először ilyen inhalálót Bad Wörishofenben láttam és azóta a Bad Endorf-i termálfürdőben kicsiben gyakran használunk.

Szabadtéri inhaláló

Sűrű kökényágak, ahol nyáron a sós víz lecsorog

E szabadtéri inhalálót az 1900-as évek elején építettek. Hatalmas felületén (az épület 163 m hosszú) csak a nyári hónapokban csordogál le a sós víz. A faszerkezet többnyire kökény ágakkal van kitömve és azon csurog alá a légutaknak jótékony sós víz (5 %-os) a levegő sós páratartalmának növelésére, amit aztán a szél terjeszt. Itt a városban már az 1600-as évek elején próbálkoztak ezzel az egyszerű mégis hatékony gyógymóddal.
Az inhaláló, mint egy kerti sétalugas körbejárható. Egy kapujában információs táblák mesélnek az épp 400 éves próbálkozásokról, a királyi park egyéb közhasználatáról, a sós gyógyforrásról, zenei koncertekről, a hely szelleméről, ami ma is él: napfény, zene, só, sport, gyógyforrás, hegyi levegő és hegyi erdők.

Egy letakart szökőkút, ami nyáron pompás hely


 

 
Még hó is a parkban
Krókuszszőnyegek 



Fázós hunyorok és téltemetők a tavaszi tőzikék tövében...


 

A még szürke tavaszkezdetben kifejezetten üdítő volt a nyiladozó virágok mellett a gyógyház épületének színes mozaikdíszítése, Julius Diez munkája: IGNIS (tűz), LUX (fény), AQUA (víz) TERRA (föld), SOL (nap), AER (levegő)

Gyógyház
Terra - a föld
Sol - a nap
Aer - a levegő
Ignis - a tűz
Aqua - a víz


Csendes sétálóutcák



Magyar vonatkozású bevásárlóház(?)
Húsvét közeledtével a belváros egy másik színpompás pontja a Reber család által készített Mozart golyó és társai édességek. A marcipán és csokoládé kedvelők biztos nem hagyják ki ezt az ínyencségekkel teli üzletet. A kávézó melletti díszes szökőkutas park nyáron kellemes pihenőhely.



Húsvétra várva
A városban sok még a felfedezésre váró érdekesség, hisz Bad Reichenhall a szökőkutak városa is (mintegy 70 szökőkút), ami inkább nyáron tud érvényesülni, kivirulni. Nem beszélve a várakról mint Schloss Gruttenstein, ami egy 12. századi bajor fejedelmi vár maradványa, a közeli Karlstein várromok szintén a 12. századból és Schloss Marzoll az 1500-as évek egy mesekastélya. De a sóbarlangokat, sómúzeumokat sem lehet kihagyni.
Ezért is a nyáron vissza fogunk térni egy részletesebb városnézésre!