"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. szeptember 7., vasárnap

Szemelvények egy hosszú hétvégéből 2. báj és ünnep

A bajor-osztrák határon álló hegyi falucska Ebbs környékén és az itteni hegyekben jártunk. Már erről is készült több bejegyzés főleg tiszta időben. Ezen a hétvégén súlyos felhők nehezedtek rá a környező hegycsúcsokra, a levegő élettel teli, nedves-bogyós-gombás aromás volt.
A St. Nikolaus templomnál parkoltunk és először a gyönyörű kilátást kerestük, ami onnan az Inn-völgy kufsteini részére enged pillantást. A felhők zsugorították a horizontot, és egy nem mindennapi szépséggel is találkoztunk…
Esküvőre készülődtek a templomnál. Mennyi szerény szépség, mennyi báj, tökéletesen idomult a hely szelleméhez. Szűk körre tervezték a ceremóniát, ezért nem is várakoztunk, nem szerettük volna az ünnepet zavarni.
Ha másodszorra is férjhez mennék - ami nem fog előfordulni, hacsak nem ismét a férjemhez - akkor én is hasonlóképpen ünnepelném itt.
 









St. Nikolaus templom
Bennünket várt a távolság, az Alpok lankái...




testápolás

Az egyik patak partján egy siklót fedeztünk fel. Csodálkoztunk is, hogy nem menekül, már nem tudott, nem élt. :-(




Bíbor nebáncsvirágok
Harangvirág
Ismét találtunk újdonságot egy apró fejű virágban és hazafelé szedtünk is ki belőle gyökerestől, volt rengeteg. Anyum is vitt haza belőle, én is ültettem cserépbe, örülnék neki, ha megmaradna. Apró bájos fogazott szirmai messziről fel sem tűnnek, csak aki jobban odafigyel mi nő az út mentén látja meg.
Idehaza a neten kutatva találtam rá, hogy nem másról, mint - a nagyanyám gyógynövényeskönyvéből már olvasott - orvosi szemvidítófűről van szó. A báj asszociációja egyáltalán nem véletlen, hisz latin neve a görög Euphrosine, a három grácia egyikétől ered - báj, szépség, kellem. 
Ezen túl a magyar neve is elárulja, hogy különböző szembetegségek gyógyítására is alkalmas. 
 
Orvosi szemvidítófű
 









Az alábbi példány fehér galócának néz ki, gallérja is bocskora is van.
 

Visszafelé betértünk a Ledererwirt fogadóba, ahol isteni finom bodzás tortát kóstolhattunk meg, a kiszolgálás kedves és előzékeny, csak ajánlani tudom. A laza piskótatészta magasan megtöltve túrókrémmel, ízesítve bodzával, saját készítésű. Saját túróból frissen, saját bodzával. A fogadó mellett panziót is működtetnek, aki nyugalomra, hegyekre vágyik érdemes itt néhány napot eltölteni.


Ledererwirt panziója
Ledererwirt fogadó