"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. szeptember 17., szerda

Őszi kanyar

...eljár az idő, ősz a nyárra,
szelek érkeznek a világra,
madarak, felhők útra kelnek
országútján a zord egeknek. Pilinszky János: Ég és föld gyermeke





Dália
Végre nem esik, végre az a fáradt nyárvégi őszbe hajló idő van. Hív a természet, a bordó illata, a bágyatag színek, a kiforrott formák. Minden érik, beteljesedik, elcsendesedik.
Felfedeztem egy jó kis gyógynövényes részt az Inn partján, távol a szennyező anyagoktól. Találtam nagy szemű mosolygós kökényt, roppanós homoktövist. Szedtem is gyorsan mindegyikből egy jó marékkal. Méghogy a kökényben nincs cukor… úgy ragadtak az ujjaim a szedés után! Visszajövök még, jó lesz teának majd a télen. A homoktövis már most is finom pici mézzel édesítve, kellemes szaftos roppanós szemek.
Piroslik a csipkebogyó várja az első deret. Érik a sok-sok mogyoró és dió, erre is odafigyelek. Hazafelé még pár szem gesztenyét is találtam a sok színes levél mellé.
 

Kökény



Homoktövis
Csipkebogyó
Mogyoró



Szülők mesélték, hogy egy fecskepár kicsit későn költött és a kései fészekaljból egyetlen kisfecske maradt csak meg. A fecskepár nagy szorgalommal eteti utódját, még nem repültek délnek, nem akarják hátrahagyni picinyüket. Remélem sikerül nekik és a kicsinek felerősödni, hogy meg tudja tenni az előttük álló hosszú utat! :-)

Más. Korábban is gyűjtögettem úton-útfélen a talált diókat, mogyorókat. Kabátzsebben, táskában minden ősszel található volt nálam belőlük. Amikor több összegyűlt a teraszon egy üres virágcserépben gyűltek a földijók. Egyik cserépben a diók másikban a mogyorók. Egy reggel arra lettem figyelmes, hogy egy szem dió a cserép mellett fekszik. Visszatettem. Másnap reggel szintén mellette volt. Harmadszorra is így lett, de akkor már nem tettem vissza a cserépbe. Vártam. Valaki jár a teraszunkra éjjelente. Nem történt semmi. Hetekkel később értettem csak meg az okot. Már tél volt. Gondoltam megtöröm az egy sütire való diókat, mogyorókat. És lám, az a dió, ami a cserép mellé ki volt rakva belül üres volt, csak az az egy. Köszönöm kis segítőm a figyelmességet! Az idén is fogok földijót gyűjteni. :-)