"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. június 9., hétfő

Müncheni pillanatok 1.

Pillanatok, életképek, formák, színek ahogy én ott akkor megélem, ami miatt megálltam. Aminek jelentése, üzenete van számomra.

Míg ott dolgoztam nap mint nap, nem láttam erről az oldaláról a várost. Talán ellentmondásos, de a disztancia olykor közelebb visz bennünket dolgokhoz, emberekhez és mindaz, ami esetleg nem volt kedvünkre attól fogva értéket nyerhet.

ARD és BR televízióadók székháza előtt álló színes oroszlán.
 


Spaten-Franziskaner sörfőző


Igazságügyi palota





A Karlsplatz(Stachus) közelében az Igazságügyi palota déli része mellett húzódik a Régi botanikai kert, amit 1937 után egy parkká alakítottak, közepén a Neptun szökőkúttal, sörkerttel.


Kapu az egykori botanikai kertbe

Neptun szökőkút


Igazságügyi palota és a Neptun szökőkút


rózsaillat

A park kijáratán át a Frauenkirche látható
München közel 300 szökőkútja közül a Lenbachplatz-on álló Wittelsbach szökőkút az egyik legvarázslatosabb építmény. A víz ősi erejének allegóriája fogalmazódik meg benne.

Wittelsbach szökőkút  






Tükröződünk :-)
Aznap a Karlsplatz-on egy hangos demonstrációba csöppentem. Ritmusos dobos menettel, rendőri kísérettel indult a tömeg a központi térről át a városon. A sztrájk témája a konzumrevolúció, a mérgező tömeges konzumtermékekre, élelmiszerekre hívták fel a figyelmet. Hamarosan a kezembe nyomtak egy szórólapot, ami a következőképpen kezdődött: “Nem lehet annyit enni, mint amennyit hányni tudnánk… az iparilag előállított élelmiszerek, mesterséges aromák, konzerválószerek, növekedést elősegítő hormonok, antibiotikumok, gyomirtók, génmanipuláció ellen… a Te pénzed, a Te szavazatod!” Nagyon elgondolkodtató!




Karlsplatz
Végül betévedtem egy boltba(ha már a konzum témánál járunk) és csak ámuldoztam. Az előtérben finom, az évszaknak megfelelő virágillat fogadott, majd bútorok, használati tárgyak, kerti szépségek, kiegészítők fából, fémből, üvegből, szövetből. Fotókkal sajnos nem fogom mindazt bemutatni amit láttam. Üzletekben, éttermekben nem szoktam fotózni. Vannak árusok akik fel is hívják a figyelmet rá. (Egy pár éve már, hogy egy tiroli népviseleti ruhákat árusító üzletbe belépve arra kért az eladó, hogy tegyem a kamerámra a lencsezárót, mert itt tilos a fényképezés.)
Egy farönkből kifaragott álló fogas, öblös fatálak mind különböző formájú, egyedi példányok, kézzel szőtt szőnyegek, virágtartók, mécsesek… és egy lámpa. Különböző nagyságú üveg cseppekből készült asztali és mennyezeti világítás. Fantasztikus! Kihasználva a pillanatot nem és nem tudtam ellenállni egy megörökítő képnek... lehet, most még csak egy képnek?