"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. június 11., szerda

Jenbach vízesések

Bad Feilnbach településnél a Jenbach völgyön át - hol másutt - a Jenbach folyó mentén haladtunk felfelé a hegyekbe. A dohányzásmentes világnap alkalmából - na, nem mintha ez bennünket valamelyest is befolyásolna, nem dohányzunk - mégis örülök, hogy ilyen világnapokat jegyzünk -, kiszellőztettük a fejünket, a gondolatainkat a friss alpesi levegőn.

Smaragdzöld Jenbach folyó


Mesterséges vízlépcsők
Szieszta a felduzzasztott folyóparton


Ötletes :-)



A folyó túloldalán erdőiskola táborozik

 


A folyópart hatalmas kövekkel kirakott, a folyó sebessége szabályozott. Gyakoriak az érdekes hasadású, olykor késpenge élességű mészmárga kövek, amiről már a lizldorfi kiránduláson írtam. Egyébként a Lizldorf folyó párhuzamosan fut alá a Jenbach folyóval együtt a völgybe, tőle mintegy 2,5 - 3 km-re keletre.






Úton-útfélen találhatók hasonló kőtornyok


A hegyoldalról lecsorgó erek, patakok töltik, duzzasztják a nagy folyót. Hol csobogás, hol mély alázúdulás tölti ki az erdő csendjét.



Csendes pihenőhely



A már illatozó vadrózsák mellett ismét újabb érdekes növényeket fedeztem fel magamnak! Sajnos még nem tudtam mindet beazonosítani.

Vadrózsa



Fehér madársisak, egy kosborféle

Imola


Egy-két négyzetméternyi foltban és csakis itt, vörös színű here világított ki a fűfélék közül.




A mohás kövek között az alácsorgó vízben egy az ibolyára emlékeztető lila apró virágú szépség.


 
Az első erdei gomba, amit találtunk
Nem szoktam növényeket begyűjteni, kiszakítani környezetükből és hazavinni. Igazán ott szépek, ahol nyílnak, azért fotózom, hogy ilyen formán örökítsem meg. Mégis egy bizonyos fűfélének nem tudtam ellenállni. Rengeteg volt az útszélen, érdekes feketés virágzata hívta magára a figyelmet, megszárítva szép lesz a vázában. Télre hasonló fűféléket szoktam szárazvirágként dekorációnak használni.


Volt, hogy meredekké vált az út felfelé, keskeny, köves, gyökerekkel átszőtt. Odalenn a több méteres mélység. Volt, ahol kényelmes erdei ösvényen lehet haladni és a meghasadt kősziklák között hangosan zúdul alá a Jenbach kidőlt farönköket sodorva magával.

Tátongó mélység alattunk

Kőomlás blokkolók



Meghasadt sziklák, kidőlt farönkök a sordásban




Induláskor a parkolóban ő búcsúzott tőlünk :-)