"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. június 16., hétfő

Hajókirándulás Limone-ba (3.)

Malcesine-ből rendszeresen mennek kisebb - nagyobb hajók a nyugati oldalon fekvő Limone-ba, a citromok földjére. Azon a délután kissé felhős volt, erősebb széllel, nagyobb hullámokkal, ami számomra élvezetesebbé tette a hajókázást. Igencsak dobálta a hajó orrát, főleg, ha egy másik hajó elhaladt mellettünk és a hullámai elértek bennünket. Volt a hajón olyan is, aki nem élvezte úgy a mozgalmas vizi utazást...
Mire Limone közelébe értünk ismét sütött a nap. A Garda-tónál félóránként változhat az időjárás...



Limone


Limone kikötője






Rengeteg narancsfa az utcákon
A falucskában mégis minden a citrom körül forog, sokan a település nevét is azzal hozzák összefüggésbe, ami nem valós(latin limes határt jelent). Ettől függetlenül a házak számtáblája mellett mindenütt kerámiából egy citrom a díszítő elem. A szuvenírek között is a citrom jelenik meg, kapitális nagyságú citromok vehetők a zöldségeseknél, citromos italok, citromlikőrök (Limoncello), kandírozott citrom és egyéb gyümölcsök az édesszájúaknak, citromos dekorációval ellátott kerámiák. Az óvárosban belépővel látogatható egy citromültetvény is.





Az utcák felett a hegyoldalban a citromültetvény
1741
Itt vannak a pestiek is.. :-)
Az óváros (ófalu) sikátoros, lejtős, lépcsős utcácskáin többnyire csak gyalogosan lehet közlekedni, ettől csendes. Viszont egyik ajtó a másikba ér, egyik ablakból a szomszéd ablakába lehet bámulni. Nehezen tudnám elképzelni ezt a fajta túl közeli életmódot, turistaként hangulatosnak találtam. Egy sikátor nyitott ablakában egy ülő macskára lettem figyelmes, mikor aztán megfordult és rám nézett, azt hittem nem hiszek a szememnek. Az ördög csücsült odafenn… :-)



Visszatekintés a hajóról Limone-ra és citromültetvényeire. E tiszta falucska tartogat még látnivalót, ide érdemes lesz visszajönnünk!