"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. március 7., péntek

Bajor whisky

Bevallom én is furcsán nézhettem, amikor egy helyi magazinban ezt olvastam. A sörös bajorok whiskyt is készítenek…? Most már ezt is tudom. :-) (Mert ugye mire is jó még, ha az ember lánya a fodrásznál a helyi magazint átböngészheti..) Szóval, ott olvastam egy whisky készítő cégről, ami itt működik a közelünkben a Schlierseenél és naponta (hétvége, ünnepnap, mindig!) lehet látogatni az üzemet.
Aki ismer, az tudja, hogy alkoholt szinte sosem iszom, (itteni ismerőseim szerint nem is vagyok “igazi magyar”, mert hogy nem iszom sem bort, sem pálinkát, sem sört, sem... - micsoda képük van a magyarokról! pfff…) tehát nem a whisky maga vonzott, hanem annak a készítése.
Egy napos vasárnap megfelelő kirándulásnak indult a Schlierseehez, majd a közeli faluban műdödő Slyrs whisky gyártóhoz.

Jó lett volna a helyi múzeumba is benézni, de majd csak májusban nyit. A múzeum vagy tájház érdekessége, hogy a 14-15. században épült, bizonyos részei eredeti állapotban vannak!


Egy nyári kép, amikor muskátlis az ablak
A szemközti épület tetejét puha vastag mohapaplan nőtte be... De jó lenne a napon oda kifeküdni...

 
Sétáltunk a tó környékén, az utcákon, élveztük a szélvédett helyeken a napsütést, a lassan ébredő természetet. A képeken nem látszik igazán, de a tó felszínén néhol hártyavékony jégfelület feszült. A háttérben a dombokon, hegyeken még hótakaró fehérlik.

Schliersee











Tavaszodik
Könnyű ebéd után felerősödve indultunk a whisky készítésének rejtelmeibe elmerülni.

A mondás szerint 779-ben öt szerzetes érkezett a tavat körülölelő hegyek lábaihoz és alapította itt meg szerzetesi rendjét, amit Slyrs-nek neveztek el. Innen ered a tó neve is, és ezt a nevet adta a whisky üzem alapítója is a cég nevének. Skóciában eltöltött tanulmányi évei, az ott megélt természeti adottságok az itteni Felső-Bajor vidék hasonlatosságaival, a hagyományok tiszteletei mind inspirálói voltak a bajor whisky termeléséhez.
A cég 1999 óta létezik és 2007 óta önállóan ezen a helyen termel és értékesít. A bejárat rögtön az üzletbe nyílik, ahol a különböző whisky termékek mellett likőröket, whiskys lekvárokat, pralinékat, cukorkákat és egyéb a cég logójával ellátott ajándéktárgyakat lehet vásárolni. Az üzletbe lépve azonnal megcsap az erős maláta/árpacefre illat, ami akár zavaró is lehetne, de ebben a közegben érdekes új illatként éltem meg. Minden szép és gondosan megtervezett, világos helység, meleg érzetű fából készült polcok, ajtók, bútorok. Csillog minden a tisztaságtól, a képzett személyzet nagyon kedves és készséges.

Whisky

Lekvárok, likőrök
A belépő megvétele után egy mozihelységben egy rövid film ismertet a nedű készítéséről, a cég életéről, majd utána lehet tovább menni a hagyma alakú rézüstök közé, a desztillálóba. Itt tapinthatjuk meg az árpaörlemények különbségeit. Itt tudtuk meg, hogy milyen szigorúság és ellenőrzöttség mellett zajlik e nemes alkohol készítése malátázott árpából. Másodszori lepárlás után folyik ki a víztisztaságú áttetsző friss nedü.
 


E nedüt töltik tölgyfahordókba és három évig érlelik, ahol aranybarna színét és egyedi ízét is elnyeri. A tulajdonos a skót hagyományokat követve a házasítatlan malátawhiskyt készíti (aminek a piaci értéke is magasabb), de emellett készülnek itt limitált kiadások is titkos keverési receptek alapján borsos áron. Bizonyos részmunkák kézzel készülnek, mint pl. a cimkézés.


Kaviccsal felszórt érlelő, patika tisztaság és rend



A hatalmas aulaszerű érlelő után lehetőség van megillatozni a különböző erősségű és keverékű whisky és likőr fajtákat. Majd minden felnőtt látogató kap egy kis fatálat, ahol az ő whisky, likőr kóstolója egy pohár víz és egy szelet barnakenyér kíséretében élvezheti az ízeket! (A gyerekek is kapnak egy alkoholmentes frissítőt.)

Illatminták
Ízminták
A kóstoló egy Slyrs Single Malt Whisky (43%) és egy gyógynövényes likőrből (40%) állt. A kedves felszólgálók javaslatára előbb a whiskyt kell kóstolni, némi vízzel “öblíteni” kenyérrel semlegesíteni, majd desszertnek a likört ízlelgetni… (a képen én már a whiskym felét elkóstolgattam..)
A likőrnek örültem, mert többek között enciángyökér is van benne. Annak jótékony hatásáról már sokat olvastam, később egy üveggel meg is leptük magunkat. (hasonló, mint a Svédkeserű)
A kóstoló kellemes atmoszférája, a kilátás, vicces képek a falon és egy szép idézet is emlékezetessé tette ezt a napot.
 

Wendelstein csúcsa
Képek a falon

“A tapasztalat, mint a nap, a virágot ugyan elfonnyasztja, de a gyümölcsöket megérleli” 
Salvador Dali


A Slyrs szórólapja a betévedőknek ezt ígéri: láthatja, hallhatja, érezheti, illatozhatja, ízlelheti. 
Nem túloznak, mind az öt érzékszervünk élményben részesült! Továbbra sem leszek whisky kedvelő, de más rálátásom van annak készítésére és ezt ennek a kellemes helynek köszönhetem!


Akit további részletek érdekelnek és nem utolsó sorban egy igényesen elkészített weboldalon szeretnének a whiskyről egyet és mást megtudni ellátogathatnak a cég weboldalára.