"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. február 23., vasárnap

Szlovéniától Montenegróig 6. Bosznia-Hercegovina - Mostar - Neretva

Splitből délnek haladva a tengerparton van egy 8-10 km-es szakasz, amikor is átérünk Bosznia-Hercegovina területére. Ha már Hercegovina, akkor nem mehetünk el anélkül, hogy Mostart - szintén egy UNESCO világörökségi tag - ne ejtenénk útba! Útközben több vár és várrom köszöntött ránk a szirtekről.

Hercegovina
Dzsámi
A Neretva folyó mentén halad az út, mintegy 45 km-t a szárazföld belseje felé. A folyó mentén különösen érdekes a haladás, olykor egy-egy település, de többnyire az érintetlen természet. Már amennyire érintetlen… sok a szemét úton-útfélen. :-(
(Szemünk láttára vitte ki egy nénike az út túloldalára a szemetét. Nem találok rá magyarázatot, hogy miért nem zavarja az esztétikai érzékét (is) a házával szembeni szemétdomb…?)

Mostart a Neretva folyó szeli ketté. Nevét az *Öreg hídról* kapta, most - híd, stari - öreg. 
Az a híd, amit a polgárháborúban leromboltak és 2005-ben a régihez hűen újra felépítettek.
Régi korok nyomai, több vallás képviselői, a szomorú múlt és az épülő jövő kettősségei jellemzik Hercegovina déli részének képét. Az útszélen a városig gyümölcsárusok kínálják portékáikat.  
Mostar történelmi városában is ugyanígy érezhető e kettősség. A parkolójegyért próbálják a legtöbb Eurot “leakasztani”, az utcákon feketepiaci árusok kínálják(tukmálják) *eredeti* parfümjeiket, régiségeket, a háború nyomaiból visszamaradt relikviákat, olykor frappáns már átalakított használati tárgyakká és a háttérből egy közeli mecset imámja szól.
A belváros utcácskái, a híd felé, az üzletek, az épületek, az éttermek, a színek hangulata - elragadó!
Itt nem érezzük a turistákra támadást, nyugodtabban nézelődhetünk, az orient és oxident íze keveredik, de már vonz bennünket A híd látványa, a mostari híd.

Csodás kavicsos utcák


Színek és színek

Színes és orientális


A híd






A hídról a mélykék Neretva folyó



A hídon nézelődve hirtelen nagy tömeg gyűlt össze, valami készülőben volt… Hamar kiderült, hogy egy bátor vállalkozó ismét leugrásra készül a 24 m magasan ívelő kőhídról a Neretvába. Igyekeztem úgy helyezkedni, hogy sikerüljön lencsevégre kapnom a hős ugrását.

A bátor ugró
Itt már a levegőben
Szerencsésen leérkezve

Ujjong a tömeg
Lesétáltunk a hídról a folyó partjára, ahol a polgárháború nyomait találtuk… majd később a város falai között is.





Régi és új szomszédságban
...és egy gyöngyszem, ha jól emlékszem egy iskola, talán gimnázium.




A városban sétálva besétáltunk egy temetőbe is (a mellékelt videón látható) lehangoltan olvasgattuk a neveket, néztük a fényképeiket, hogy hány fiatal életet követelt az esztelen harc.