"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. november 3., vasárnap

Majki kamalduliak

Ha hazatérünk gyakran járunk vissza Majkra is. A tó szépsége, egy finom ebéd a tóparti vendéglőben, az egykori kamalduli szerzetesek házait körülölelő csend, a levendulaillat, házasságkötésünk megünneplésének emlékei mind-mind ok arra, hogy visszajárunk.

Fűzfás majki tó ősszel

 



Az 1700-as évek elején Esterházy József alapította a kamalduli remeteséget, melyet aztán Rákóczi Ferenchez hű nemesek támogattak.
A bencés szellemben élő szigorú remeterendet ruházatuk miatt fehér bencéseknek is hívnak, akik némasági fogadalmat tettek és évente csak 2 alkalommal volt nekik megengedett  egymással kommunikálni. Küldetésük a világ halandóiért való imádkozás.

Gyerekként is sokszor látogattunk ide szüleimmel, egy vasárnapi kirándulás, egy koncert (nagyon jó a park akusztikája) és ha vendégeink voltak, akkor is kellemes ok volt ide látogatni. 
Még jól emlékszem az egykori gondnokra Kulcsár Emilre, akinek szívügye volt a “Majki remeték öröksége”, sokat mesélt apró részletekről, titkokról. Éveken keresztül nem volt látogatható a leromlott állapotú kastély, ő mégis megmutatott nekünk egyet s mást, amit “idegenek” akkor nem láthattak. 
Annál jobban örültünk, mikor a kedves idegenvezető hölgy mesélte, hogy “eus” pénzből folynak a felújítások és jövő április körül ismét látogatható lesz a már renovált épület és annak parkja is. Az egykori vadászteremben az Utolsó Vacsora és egyéb freskók még halványan élnek az emlékeimben. Nagyon várom, hogy jövőre visszalátogathassunk!

A kastély, a templom maradványai mellett 17 szabályosan épített remeteház áll. A terület gondozott, virágokkal, gyógynövényekkel, örökzöldekkel telepített. A remeteházakban már évek óta lehetőség van nyaralni, pihenni, elcsendesedni. Zarándokok, művészek, önkereső emberek: Isten hozott!




A bejárat előtt...

Száradó levendula csokrok
Remeteházak, levendula illat

A templom maradványa






Egy címer a nemesi családok közül
Egy cellaház udvarának bejárata
Gyógynövényes dolgozóasztal
Kápolna a cellaházban

Majki levendulás csend, hamarosan visszajövünk...