"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. április 18., kedd

Húsvét a hegyekben 1.

Zell am See

Barátaink húsvétkor egy hetet töltöttek a Pinzgau-völgyben és megkérdezték, hogy lenne e kedvünk pár napra meglátogatni őket egy-két közös hegyi túrára. A kérdésen nem sokat gondolkodtunk, bogarásztam, olvasgattam mi minden fedezhető fel arrafelé!


A Pinzgau-völgy a természetkedvelőknek rengeteg lehetőséget kínál, nem könnyű a válogatás. A Salzach-folyó mentén húzódó völgy egyéb patakokkal, vízesésekkel, tavakkal vár, körülölelve a 2-3 ezer méter magas hegyekkel. Nem beszélve a hegyi falvak, régi idők foga ette és új faillatú gerendaházak fotókönyvbe illő látványai. 
Talán a legfontosabb, az Alpok legnagyobb nemzeti parkja a Hohe Tauern, - melynek több mint 300 hegycsúcsa a 3.000 m fölé magaslik - egy nagy része ide is benyúlik, .
Ebben a nemzeti parkban először már vagy 7-8 éve, a Krimml vízeséseknél jártunk. Akkor sajnos csak egy egyszerű fényképezőgépem volt, a képek nem adják vissza a megélt élmények szépségét. Ideje lenne frissíteni azt!
Számunkra mégis a legnagyobb élményt a Habach-völgyben kétszer is megjárt Smaragd-út adta. Ugyan smaragdot vagy aranyat nem találtunk, - noha gazdag e vidék még most is benne - de sok mást igen!



Zell am See megfelelő hely volt egy pihenőre, frissítőre, míg a szállásunkat elértük. 

A bő 55 km2 nagyságú tó azonos nevű városának partján, majd az óvárosban is szétnéztünk.
Zell am See
Kék tó, zöldülő dombok, porcukros hegytetők
Grand hotel 4*

Viszonylag gyér volt a parton a mozgás a húsvétot megelőző nagypénteken, mégis a Grand Hotel terasza teltházzal bírt.




Egy színes szökőkút
Erzsébet királynénk vagy ahogy felénk inkább emlegetik Sissi is szívesen töltötte itt idejét. Több alkalommal tett meg kisebb nagyobb túrákat ezen a környéken is. Gyakorlott hegymászó volt az Alpok lánya. Egy alkalommal a napfelkeltét szerette volna a közeli Schmitten csúcsról megcsodálni, ami normál tempóban is 3 órás gyaloglást jelent. Kisérettel Sissinek sikerült ezt 2 óra 26 perc alatt teljesíteni. Elsőre az jutott eszembe, hogy anno milyen ruhákat viseltek... egész biztos nem hegyi túráknak optimálisat. 
Tiszteletére hajót neveztek el róla, Kaiserin Elisabeth, mellyel körbehajózhatjuk a tavat.


Királynénk szépsége mára közismert, odafigyelt magára, hajápolása napi 3 órát vett igénybe. Az itt álló tábláról megtudhatjuk azt is, hogy rendszeresen sportolt (lovagolt, vívott, túrázott, sőt egy fittneszterme is volt) diétázott, odafigyelt az egészségére. 1,72 cm magasságához sosem volt több, mint 50 kg. Szerette a sört, a fagylaltot, különösen az ibolyafagylaltot. Ami azóta egy osztrák fagylaltspecialitás lett, természetesen Elisabeth tiszteletére.

Az élettelen strandon csak egy tőkés réce tudhatta magáénak a medencét, a szárazon rigók napfürdőztek. Besétáltunk az óvárosba.











Vicces hotel a régmúltból, 1493-ból… “Romantik hotel a hentesgazdához” Már amennyire romantikus tud lenni... :-)





Helyi finomságok

Húsvéti nyulak a fákra
Piac tér

A kisváros legrégebbi épületeinek egyike a Szent Hippolitról elnevezett templom.



St. Hippolyt



Kriptája 765-790-ből
A település anno egy régi festményen


A boltívek finom vonalú rajzolatai

Orgona, karzat


Festett fal maradványai
Viszlát Zell am See!