"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. március 28., kedd

Esős Balaton

Nem igazán élnek emlékeimben esős képek a Balatonon eltöltött időkből. Nyarakat, amiket ott töltöttem napfényes képeket hívnak elő bennem.
Aznap az átláthatatlan párától nem hogy a túlsó part, de a víz színe is alig látszott a Tihanyi apátságtól.



Mégis jó volt sétálni a szokatlanul csendes tihanyi utcák nádfedeles házai között. A város, nevéhez hűen a szláv tiho - csend szóval aznap teljesen azonosult.

Tavasz-reggeli ébredés, egyik-másik üzlet, vendéglő már nyitva tartott.













Nem emlékszem rá, hogy az apátság előtt ez a szép kavicsból kirakott halas motívum is hajdanán itt lett volna. Nagyon tetszik! Gondolom a garda, a látott hal lehet a szimbólumban, melyeket a tihanyi dombokról figyeltek és fogtak ki anno. Ennek állít emléket a garda fesztivál halas finomságaival minden ősszel itt a visszhang-dombon.




Szerettük volna a visszhangot kipróbálni, de nem volt szerencsénk. Aznap csend volt.




Kálvária
Felmentünk az Echo étterembe, na nem a kilátásért, mert az nem volt, hanem egy frissítőre. A forró levendula a nyirkos hidegben melengető volt, kértem hozzá egy levendulás sajttortát is. Az utóbbit nem kellett volna… mintha levendulaszappant ettem volna. Az íze sem nyert, de az állaga számomra ehetetlen volt. Pedig a levendulás dolgokat szeretem. Még jó, hogy különböznek az ízléseink, páromnak ízlett, így nem kellett a tányéromon hagyni. (16 éve a sajttorták között, van némi rálátásom. :-))

Lesétáltunk a Paprika-házba és feltankoltam levendulás baracklekvárból, levendulás habfürdőből. Kérdésemre elmondta az eladó, hogy a homlokzatot díszítő kalocsai paprikákat évente újra fűzik.



A távolból láttuk a sajkodi őrtorony kilátót a tihanyi Apáti-hegyen, melyet tavaly novemberben adtak át. Gondoltuk felmegyünk rá, aztán mégis elmaradt, nem volt csábító időjárás hozzá. Utólag kiderült, nem maradtunk le semmiről, mert márciusban bezárták, néhány hónappal a megnyitás után.  Tihany honlapján is olvasható, hogy használatbavételi engedélyezési eljárása folyamatban van. Talán legközelebb.

Benéztünk még Füredre, a platán sétányhoz. Ott most nagy építkezések folynak, Füred bővül, szépül.

Bujtor István







A napot a Kavics étteremmel zártuk Nadapon. :-)