"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. július 17., vasárnap

München zöld szíve megdobban 1.

Még a múlt hónap egy forró napján München egy zöld parkjában jártam. Nem, nem az Englischer Garten volt a cél. Azt hiszem 10 emberből 9 kapásból erre gondolna.
Ezennel a Westpark volt a célom. Kevésbé ismert/reklámozott, de annál több érdekeséggel és szépséggel vár mindenkit. Akik a közelében élnek sok lehetőségét használhatják!



Az 1983-as nemzetközi kertészeti és városszépítési kiállításra készült 69 ha területen München közepén ez a dobogó zöld szív. Lehetőséget ad hosszú sétákra, kerékpározásra, tavakat látogathatunk az élővilágukkal, játszóterek a kicsiknek, sörkertek a nagyoknak, hobbikertészeknek és biológusoknak felfedezések, gyógynövény- és virágértékelőknek lehetőségek, sportolóknak, fitnesz guruknak tér, kertmozizás, grillezés és, és, és...

A park nyugati részének déli oldaláról közelítettem meg az aznapi hétköznapi csendes helyet. A metróból (U-Bahn Westpark) kijőve akár kölcsönbicóra is pattanhatunk és úgy járhatjuk be a környéket. Szükséges egy mobil telefon, - a fizetés, a kód eléréséhez - a járgány működtetése ezen keresztül zajlik.


A délelőtti melegben mindenki az árnyékot, a szomjoltó vizet kereste. A márványos kőtömbökről alácsorgó víz nem csak az arra járó embereket, hanem a környék madarait is vonzotta.






A gondosan nyírt park zöld füvét rengeteg vízimadár látogatja. Olykor egész közel engednek magukhoz. A park e részén fekvő nyugati tónál (Westsee) különösen sok vadlúd legelészett, tollászkodott. 






A virágos és rózsakert felé tartva egy óvodás csoport természetórát élvezhetett. A háttérben egy tőkés réce és egy varjú a jogaiért perlekedett egymással.

Virágos és rózsakert





A kert labirintusos sétányain nézelődhet, a padokon, székeken elmélázhat a botanikász.






 
Tükröm, tükröm...

A gyerkőcöknek épített játszóterek egyszerűek és nagyszerűek is egyben. Különösen a csúszda tetszett nekem!


Csúszda természetes közegben

Még szinte üres volt a rózsakert közeli sörkert. Hétvégén vagy rendezvényekkor persze egészen más a kép, mint hétközben. Mégis jól esett egy frissítő a sörpadok közt, aztán a  színes kert illata csalogatott magához.




Nyárson sült halat is lehet itt kapni
Kilátás a sörkertből

A rózsakertben




Rózsakert vendéglő
Hűsítő a melegben
<3

A rózsaillatból a még bódítóbb hársfa-parfümériába keveredtem. Kerestem egy magaslati pontot, ahonnan jobban beláthatom a parkot, és akkor még nem is sejtettem, hogy hová kerülök...


Hirtelen jobbról és balról egy tucat vadnyúl riadt fel jöttömre. Szerencse, hogy egyedül voltam a közelben, így azonnal mozdulatlanná váltam és vártam. Megnyugodtak és csak fél szemmel rám figyelve tovább legelésztek vagy sziesztáztak a nagy melegben.





Centiméterről centiméterre lassított felvétellel haladtam előre, keresve az ugrifülesek közelíthetési határait.



Elég volt a fotózásból!
Nyúl-sziluett
A nyulak szigete után a sétány közepén hasonló hirtelenséggel egy meggyvágó szállt le. Óvatosan közelítettem feléje is, lassú mozdulatokkal és ő magához engedett. Talán bő egy méterre lehettem tőle és akár 10 percig is tarthatott az érdeklődésem iránta, amit úgy tűnt nem bánt. Sajnos árnyékban volt, így a képek nem lettek róla túl jók, de ez élmény első és emlékezetes.





Ahogy tovább fedeztem fel magamnak a parkot egyre inkább úgy éreztem, hogy egy vadasparkban vagyok. Nagyszerű! Szabadon élő állatok és közelről megfigyelhetőek.


A tavat csak úgy nyüzsögték körül az élőlények. Tőkés récék, vadludak, szárcsák, a vízben halak és ékszerteknősök.




 
 



A teknősöket sokáig figyeltem, igazán hálás fotóalanyok, hisz sokáig mozdulatlanok! A tűző napon sütkéreztek, akrobatamutatványaikkal szórakoztattak.

Tá-dááám



Háttérben a vízparton a szabadtéri mozi



Folyt. köv.