"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. július 3., vasárnap

Kosbor-vadászok előnyben a Mühltal úton

Bizonyára ismeritek az érzést ködben sétálni. Vagy az enyhe szemerkélő esőben. Van-e a köd és az eső között egy átmenet? Van-e rá kifejezés? Nem tudom. A jelenség létezik.

A Steinbach mellett haladtunk a Mühltal úton amikor is mindezt megtapasztaltuk. A ködnél erősebb, de esőnek éppen nem mondható permetszerű szemerkélés kísért bennünket egész nap. A szokatlan jelenségben volt valami különleges.

Steinbach


Egy év alatt - mikor legutóbb ezt a túrát tettük - sokat változott a kiépített patak partja. A kövek “beilleszkedtek” helyeikre, a növényzet birtokba vette a kapott teret, természetessé vált a környék.



Aznap a patakot három házi kacsa is birtokba vette reggeli fürdésre és tollászkodásra.


Egy ötletes tyúkólat vagy inkább tojósházat is elhelyezett itt egy lakó, rajta felirat Tyúkok-hétvégi háza. Egyszerű talicskára házat épített, színesre festett és feliratozott. Nagyon ötletes!

Tyúk-víkendház :-)
 
Egy másik ötletes dologra a hang alapján leltünk a patakcsörgedezésben. Egy szerkezet, ami a víz által kerül mozgásba.


A Steinbach melletti utat is már többször bejártuk, de úgy tűnik más időszakban, mert ennyi kosbort még nem láttam itt nyílni! Útszélén, lankákon, tisztásokon már messziről vírítottak lándzsás virágfejeik. Világos, sötétebb lilás-rózsaszínűek. Sokak már elnyílóban.





Már elnyílóban


Piros madársisak
Az nem igazán világos, miért is illetik ezt az orchideát piros jelzővel. A virág színe rózsaszínes-lilás esetleg fehér. Bizonyára van pirosas változata, még sosem láttam.
 

A kosborok mellett volt más szépség is.

Hölgymál
Mezei varfű
Nagy völgycsillag
Zsurló
Harangvirág
Lizinka
Fehér nadálytő

Nadálytő

Törpe harangvirág



Valaki alapos munkát végzett egy nagy lapulevélen. Szinte a teljes levél finom részeit lelegelte, alig maradt neki hely kapaszkodni.



Hol elhagytuk a Steinbach patakot és erdős részen haladtunk, hol közvetlen a víz mellett. Hol aszfaltozott út vitt, hol az erdei gyalogút.






Itt-ott egy házikó kedves virágos kerttel.


Vízimalom üzemen kívül



Mesterséges halas tó
Vízimalom, amelyik működik is