"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. június 21., kedd

Egy csepp Andalúzia 5.

Sevilla 1.
Az andalúz főváros egy hétköznapon fogadott bennünket. A város folyója Guadalquivir rakpartján tettük le autónkat és vágtunk neki gyalog az óvárosnak.

Guadalquivir folyó, II. Izabella-híd
Óváros
Újváros
Mindenütt nagyon jól kiépített kerákpárutak zöldek, a városi galambok pedig szinte mindenütt fehérek.









Juan Belmonte, egykori sevillai matador



Az azulejo egy jellegzetes, arab, spanyol és portugál nyelvterületen elterjedt mázas beltéri vagy kültéri csempe. A szó maga azulejo az arab al zulaij szóra vezethető vissza, ami kicsi csiszolt követ jelent. (Nem csoda, hogy egy Kavics azonnal a szívébe zárta az azulejot!)
Jellegzetessége a mintákat elválasztó, kontúrrajzot adó határvonalak árkolt kialakítása. Kínában fejlesztették ugyan ki, de az arabok terjesztették el Európában.
A geometrikus formáktól, állati figurák és biblikus jelenetek is láthatók mára szinte minden településen. Andalúzia is gazdag e téren. Házak, padok, kutak, járdák, templomok díszítésén - mindenhonnan köszönnek vissza a szebbnál szebb alkotások.

Egy lépcsőház belső falai
Kerítés
Üzletek



Amit viccesnek és kreatívnak találtam egy lottóárus üzletének épületén a fekete macska mázas cserépen… :-D
 



Ami nélkül Sevilla meg sem említhető az a bikák, a sokat vitatott bikavidalok, azok helyszíne az aréna. Nem volt kérdés, hogy megnézzük a sevillai bikaviadalok arénáját, a Real Maestranza-t, ami állítólag Spanyolország legszebbje. Természetesen esemény nélkül, mert bikavidalt nem szeretnék látni. 40 perces idegenvezetéssel csoportonként látogatható az aréna, annak múzeum része és a véres eseményekre való felkészülés egyes helységei.



Az aréna bejáratának külseje is egy vad bikát sejtet
Mindenütt trófeák
A 255 éves épület nagyszerű állapotban van. Az 1900-as évek elején ugyan renoválták, a lelátókat téglákkal burkolták be, de alatta az eredeti kő van.

Napsárga, gondosan gereblyézett homok az arénában

Lelátók



 

Az aréna körüli épület alagútrendszereiben húzódik a részletes és nagyvonalú kiállítás a bikákról, a torreádorokról, picadorokról, banderillokról, a matadorokról, azok fényes, díszes öltözeteiről, kellékeiről, érmeiről. Mindenütt tisztaság, rendezettség uralkodott.















Saját kápolna


A kápolna belseje is azulejoval díszítve