"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. június 14., kedd

Egy csepp Andalúzia 2.

Szállásunk Huelva tartomány azonos nevű városától nyugatra a tengerparton volt, Isla Canela üdülüfaluban. Ezen a részen az itt élők elsősorban a turizmusból élnek és ezért mindent meg is tesznek. Rend és tisztaság fogadott bennünket bármerre jártunk. Sem a kieső utcákban, az utakon vagy az árokpartokon nem fogadott szemét, ahogy azt több déli országban/szigeten már “megszokhattuk”. Lenyűgözött bennünket ez a rendezettség! (Ez fogadott akkor is, amikor a különböző mosdóhelységeket használtuk. Le a kalappal előttük!)

A hotel az óceán és egy lápos-bozótos-folyó között fekszik, ami sok vízi élőlénynek ad otthont.
Megérkeztünkkor az első utunk természetesen az óceán partjára vezetett.


 



A szállodasorokat km hosszan promenád kíséri, pálmasorok fogják meg az Atlanti-óceán erős szelét. Azt mondják itt mindig fúj a szél. A pálmákat magamban csak szakállas/bundás pálmáknak hívtam. Itt nem vágták le az elszáradt leveleket, azok szépen simultak a törzsre és a szélben hangosan zizegtek.



Sűrű bozótosok, sások után következett a finom homokos tengerpart, melyet minden nap tisztítottak, simítottak. A bozótoson keresztül deszka hidak, trepnik mutatták az utat a vízparthoz, megannyi forróságot és homokot tűrő szépséggel. Érdeklődve néztem szét.




A leggyakoribb növény egy sás szerű bokor volt, mára lassan beérő termésekkel.



Kopárnak tűnt a távol, de alaposabban körülnézve megmutatta szépségeit.








Virágzó és termő kaktuszok


Mi minden megél a homokon, olykor a forróságban.





Km hosszan finom homokos partszakaszok
Sok-sok kagyló




Három hónappal ezelőtt az Atlanti-óceán nyugati partjain Dominikán hallgattuk a víz morajlását, a hullámok csapódását, ezennel a keleti oldalon. Ugyanaz és mégis más. Megelevenedtek az emlékek, az illat ugyanaz, az érzés mégis más. Ha az Alpok lábainál vagy az óceán partján állok az érzések hasonlóak. Milyen kicsi az ember. Hatalmas úr ereje a tenger/óceán hangja, látványa, a hullámok. Minél erősebb, vadabb annál fehérebbek és habosabbak a hullámok a parton.

A szálloda kertje - nekünk fontos - minimalisztikus, de jellegzetes és tetszetős volt. Nyíltak a leanderek és egyéb délszaki növények. Május-június talán a legszebb időszak a botanikai kalandokra.

 
Virágzó aloe
Illatos rózsák
Hamvaska
A pálmafélékkel a karibi szigeten kicsit közelebbről is megismerkedtem, örömmel fedeztem fel a hasonlóságokat. Egy legyezőpálma féle éles tüskékkel védekeznek. Mint cápafogak sorakoznak a zöld és a már elszáradt levelek nyelén.

 



Cápafogas pálmák
Haragos zöld cikászok
Az utazók pálmájához hasonló pálma ezennel megmutatta virágját. Kísértetiesen emlékeztet a papagájvirágra.