"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. május 25., szerda

Nymphenburg kastélya esőben

Este olvastam a hírekben, hogy a Müncheni botanikus kertben nyílik a világ legnagyobb virága a titánbuzogány. Ezt nem lehet kihagyni - gondoltam, de csak a másnap volt alkalmas a látogatásra, amikorra esőt jósoltak. Az időjárással nem volt szerencsém, más mindennel igen.
A botanikus kert a Nymphenburg kastély kertjével szomszédos és először ott néztem szét illetve az odvezető út is látványos volt a nedves időjárás ellenére.

Az 1600-as évek közepén nyári rezidenciának épült kastély és kertje, mely az évszázadok során többször bővült - minden évszakban nyújt látnivalót. Az északi oldalról megközelítve egy kellemes sétával melegíthetünk be a mesterségesen kialakított csatorna, - mint keskeny folyó - mentén, mely a kastélyhoz és annak parkjába vezet. A csatornát több híd szeli át, különböző vizimadarak, halak élvezik szabad életüket München e zöld szegletében.

A képek esőben, szélben készültek (látszik is az eredményen), esernyővel egy kezemben, gép a másikban, aminek a lencséjét igen gyakran kellett törölnöm. Aki már fotózott így egész nap, az tudja miről beszélek. :-)










Nem csak én áztam el és méltatlankodtam, egy pad háttámlájára egy varjú ült, tolláról csepegett az eső és hangosan károgott.


A párás levegőben már sejlik a kastély főbejárata
Nymphenburg kastély
Melléképületei



Főbejárat
Visszatekintés a szökőkútba torkolló csatornára

Az ázott fecskét nem zavarta az eső, vidáman trillázott
Ha jó idő lett volna leültem volna az orgona illatfelhőbe






A kastély szökőkútas barokkparkja, látványkertje és erdei egész évben ingyen látogathatók. A kastély termei egyik másik eredeti barokk, rokokó és klasszicista termei, egyéb múzeumok, porcelán gyűjtemény belépőkkel tekinthető meg. Nyaranta lehetőség van a csatornákon gondolázni. 

A belső park





A belső kertből






A lépcsősorokat őrző oroszlánok



Rengeteg szelíd kanadai lúd legelészett a parkban



Az erdőn áthaladva a magas fák alatt csendesedett az eső. Elértem a Magdalenenklause (Mária Magdolna remetelak) épületét. Ide menkült el anno a választófejedelem a világ elől. Belépővel látogatható. Kívülről romos épülete (művészien szándékos) belül a világ több tájáról gyűjtött értékekkel büszkélkedhet. Tk. egy bizánci kereszt, amit a fejedelem (Max Emanuel) a török háborúk alatt Magyarországon zsákmányolt magának. 


 

Még javában nyíltak a fokhagyma illatú medvehagymák
Magdalenenklause




A várva várt botanikus kert bejárata
A park 230 hektárjának bejárása egy komplett napot vesz igénybe. Ide még visszatérek! Aznap a botanikus kert volt az elsődleges célom, amiről a következő bejegyzésben írok.