"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. június 22., hétfő

Vad Balkán

Vad Balkán (Wilder Balkan) 2009., német nyelven:



Csodaszép természetfilm közeli és mégis ismeretlen vidékről, melyről egy osztrák operatőr, rendező és forgatókönyvíró Michael Schlamberger készített egy 43 perces filmet. A profibúvár, és pilóta filmrendező sokoldalúsága a felvételek minőségén, igényességén is látható. A film harmóniájához az országoknak megfelelő népzene ad tökéletes keretet.
"Tolkien, a Gyűrűk Ura rendezője színkulisszának használhatta volna a Balkán e térségét." Hangzik el a filmben többször is... és valóban. 
Végeláthatatlan erdők, mocsaras vidékek, szakadékok, hegyek, völgyek és a hozzá tartozó vadállatok a történelem rejtekéből kivillanó természeti szépségek, olykor érintetlen területek.
Durmitor (Montenegro) - az áthatolhatatlan őserdeivel, ahol az 50 m-es fenyők 500 évükkel sokat mesélhetnének, mint az itt élő farkasok, barna medvék és ragadozó madarak.
Tudtátok, hogy a Tara folyó mentén a meredek kanyon a 78 km hosszával és 1300 m mélységével a második helyen áll a világon a Grand-Canyon után? A Tara folyót türkizkék színe miatt “Európa könnyének” is hívják és ebben semmi túlzás nincs, pedig még csak felvételeken láttam. A folyó Durmitor Nemzeti parkon átfolyó részét 1977 óta az UNESCO világörökségének listájára is felvették.
Kopacki Rit (Horvátország) - Európa legnagyobb mocsaras területe több mint 260 faj madárfélével büszkélkedhet. Gyönyörű halászsasok vadásznak e vizeken. Sajnos a 90-es évek háborúi otthagyták nyomaikat aláaknázott területeikkel. Sokat felszedtek ugyan azóta, de még mindig találni egyet-egyet. Aki kirándulóként biztosra kíván menni, az kövesse a vaddisznók csapásait. A “trüffelorrúak” ugyanis kiszagolják és messziről kerülik az aknás területeket! Nem csodás a természet a benne élő állataival?
Tikves (Macedónia/Görögo.) - zord hegyei, kietlen tája is a ragadozó madarak világa, ezek közül is a fakókeselyűk színtere, csak a kitartóan harcias hollók űzhetik el őket táplálékuktól.
Skadersko Jezero (Montenegro-Albánia) - magyarul a Szkutari-tó a Balkán legnagyobb tava. 50 km-es hosszával és 15 km-es szélességével az 5 m vízszintkülönbséggel 50 szigetet mondhat magáénak. Szépsége vetekedik bármelyik alpesi tóval! A szigeteken kolostorok, várromok, egykori börtönépületek fedezhetők fel. Európa legnagyobb vizimadár-rezervátuma figyelhető itt meg. Romantikus tavirózsa-szőnyegek teszik még vonzóbbá az idilli környezetet.
Dobrudza (Bulgária) - sztyeppéi a lengedező búzamezőkkel akár a Gladiátor c. filmet juttat(hat)ja eszünkbe. A napraforótáblák, mint a pipacs és búzavirág mezők legnagyobb tájképfestőink tökéletes “modelljei” lehetnek/lehettek. Többszöri invázióban Indiából iderepülő pásztormadarak - egy seregély féle németül (Rosenstare) rózsaseregély, - ornitológiai szenzáció!
Duna delta (Románia) - a szúnyogok tengere, a Föld legnagyobb nádasa található itt. Több mint 4000 állatfaj és 1000 növényfajta honos a delta környékén. Az Arktisz költözőmadarai itt telelnek, Afrikából a pelikánok ide járnak. Énekeshattyúk, vadlibák és seregélyek serege érzi itt jól magát. A lemenő Nap fényében lila és rózsaszín háttérrel a seregélycsapatok ezrei/százezrei különös formációkat felvéve - irányt soha el nem vétve - adnak okot a gyönyörködésre, a csodálatra.
"Európa ismeretlen szépségei, olyan közel és mégis távol…"

(A rendező egy másik sokat ígérő filmje "Lipizzaner - Könige und Krieger"  című film, június 26-án a ServusTv adja közre az esti órákban. )