"Vágyaid olyanok, mint egy felbukkanó madárraj a házad felett. Elsuhannak. De ha fészket vernek az ereszed alatt, ott élnek, s ezért már te felelsz. Befogadtad őket!" Müller Péter

2015. január 26., hétfő

Téli gasztro mákos guba tortával és...

Az utóbbi hetekben a gasztro világa került előtérbe az igazi kirándulások helyett. Az ízek és formák világa sem lebecsülendő bár ezt talán nem is kell sokat bizonygatni. Mi magyarok így is arról vagyunk híresek, hogy “szeretjük a hasunkat”, meg jókat tudunk enni. :-)

Aki a mákos gubát szereti - igen, az egyrészt rossz ember nem lehet - másrészt a mákos guba tortát is szeretni fogja. Én most készítettem először, de semmiképp sem utoljára. Ha azt mondom, hogy isteni finom volt, akkor nem mondtam el még a felét sem!
Amikor elkészült küldtem egy fotót a családnak róla haza. Pár nap múlva jött a válaszfotó, ők is megcsinálták és a siker teljes volt. :-)

Mákos guba torta


A recept:
10 db szikkadt kifli (nálam 1 és ½ bagett)
5 tojás
10 kg darátl mák
15 dkg porcukor
1 l tej (nálam kókusztej)
1 citrom reszelt héja (nagyon fontos!)
lekvár (nálam vörösáfonya dzsem 40 dkg)

A kiflit felkarikázzuk (én kockáztam, apróbbra vágtam), a felmelegített tejben keverjük el a tojások sárgáját és öntsük rá a kiflire, jól keverjük el. Reszeljük rá a citromhéjat, szórjuk rá a porcukros mákot. A dzsem ⅓-át is beledolgoztam. Ismét jól keverjük át. A tortaformát (30 cm-es) alaposan kenjük ki vajjal (én sütőpapírt használtam) és terítsük el benne a mákos gubát. kicsit nyomkodjuk le a fakanállal. A megmaradt áfonya dzsemmel fedjük be a guba tetejét.
Előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük. Ez idő alatt verjük fel a tojások fehérjét némi sóval, pici cukorral (lehet bele lekvárt is tenni). 15 perc sütés után rendezzük a tojásfehérjét a gubánkra és süssük szépre pirulásig (pár perc).
Szerintem frissen, langymelegen a legfinomabb. Lehet fokozni vaníliasodóval is, nekünk anélkül is tökéletes volt.





Másik finomság eredeti receptje az áfonyás tarte, amit előírás szerint ki is próbáltam, majd hihetetlen vágyat éreztem átvariálni más ízekre. Lett belőle almás-gyömbéres tarte. Minden nagyképűség nélkül állíthatom, hogy finom, zamatos süti lett belőle. Nagy süteménykritikus (a szó jó értelmében!) kolléganőm azonnal kérte a receptet, csak annyit tudott mondani, miközben kóstolta, hogy hmmmm...áááá...hmmm...

A receptem egy 30 cm átmérőjű tortaformához:

Tészta:
20 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió (én a liszt és a dió arányát megfordítottam)
½ teáskanál mézeskalácsfűszer keveréke (fahéj, csillagánizs, gyömbér, édeskömény, koriander, ánizs, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió)
½  citrom reszelt héja

Töltelék:
4-5 apróra kockázott alma (30-40 dkg)
reszelt gyömbér (2-3 cm darab)
2 evőkanál étkezési keményítő
25 dkg narancslekvár ( vagy ami az almához illik)
½  citrom reszelt héja

A tésztának valókat a puha vajjal gyúrjuk össze majd kb. 2 órára tegyük hűtőbe pihentetni. Ezalatt készítsük el a tölteléknek valót. Kockázzuk fel a meghámozott almákat, locsoljuk meg citromlével, ízesítsük vaniliás cukorral, reszelt citromhéjjal és gyömbérrel, (a mézeskalácsfűszer keverékéből ide is kevertem). Ami levet ereszt (ha nem elég pici narancslével, likőrrel) keverjük el az étkezési keményítőt. Ezt is és a lekvárt is keverjük hozzá az almakockákhoz.
A tésztánkat osszuk el kb. ⅓-ad ⅔-ad részre. A nagyobbat nyújtsuk ki és óvatosan helyezzük el a kivajazott formánkba, úgy hogy az oldalán feljöjjön. Töltsük meg az almás töltelékkel. Az ⅓-nyi tésztából készítsünk rácsokat és fedjük be a tarte-ot. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük meg (kb. 50 perc). Kihűlve szépen szeletelhető.

Áfonyás verzió

Almás-gyömbéres verzió

25 megjegyzés:

  1. Wow! És milyen szép lett... én csak ronda sütit tudok :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép és ízletes :-)
      Dehogy tudsz ronda sütiket... ki hallott már ilyet? :-D
      Próbáld ki bármelyiket, kíváncsi lennék hogy sikerült. :-) biztos szép lesz.

      Törlés
    2. Szerintem a ronda sütik a legfinomabbak. Nekem ez a tapasztalatom. Annyira akarod a jót, hogy mindenből kicsit többet teszel bele, aztán a végén a formája nem olyan lesz, mint a szakácskönyv-beli, de megenni...Hmmm.....megenni jó.

      Törlés
    3. Nem tudom miért, de valahogy mindig rondák lesznek... pedig már sütök egy ideje ...de tényleg finomak!

      Törlés
  2. hű, micsoda finomságok! Épp tegnap olvastam a mák jótékony hatásairól. Jól jött a recept, lehet valamelyik nap elkészítem én is :)
    Az almás is nagyon kedvemre való. amiben gyümölcs van, az minden jöhet :)
    Köszönöm, hogy megosztottad velem, velünk, bizonyára el fogjuk készíteni többen is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekelne majd, hogy sikert a Tiéd, hogy ízlett a családnak.
      A mák jótékony hatásairól még nem is hallottam. Gyerekkorom óta szeretem a mákot.

      Törlés
  3. Azt hittem eltévedtem, egy gasztroblogban vagyok!:) Csuda jól néz ki, ki fogom próbálni! Azt hiszem lekvár helyett vaníliasodóval, vagy talán mindkettővel?:))) Ezen a héten csak egyet, mert sok volt a szülinap mifelénk..., de az almásra is sort kerítek! Köszi, hogy feltetted, nagggyon guszták!;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tiff, ezek csak a gasztrós kiruccanásaim :-) meg kellett, hogy osszam, Ti is kényeztessétek magatokat velük, olyan finomak.
      Nagyon szívesen! :-)

      Törlés
  4. Csatlakozom a képek láttán nagyokat nyelők táborához :D micsoda 'bűnbe' sodorsz Te itt minket ezekkel a finomságokkal??? :) rögtön azt mondtam magamban: azt az elsőt el kell készíteni!!! :) Az almást szoktam többször is sütni, most nem arra fenem a fogam, hanem arra az elsőre :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D bocsánat...
      Én úgy oldom meg ezt a kérdést: nem dohányzom, nem iszom, nem kávézom... egy-egy ilyen "bűn" belefér, max. mászom magasabbra a hegyoldalakon... :-D

      Törlés
    2. na jól van, megbocsátok, ha hozol máskor ilyen guszta sütit/kaját ...bármit, amit még én is el tudok készíteni, amitől el lehet csábulni de rögtön, de máris, de azonnal :-D

      Törlés
  5. Amit mákos gubának írsz le, ahhoz hasonlót én is csinálok, csak mifelénk kiflikoch-nak hívják (=sváb családból jöttem)
    Mák helyett dió, áfonya helyett kajszilekvár van benne (emiatt aztán kevesebb cukor kell) - próbáld ki egyszer, az se rossz ám !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól hangzik Aranyos! Egyébként korábban is gondoltam rá, hogy lehetne diós gubát is csinálni. Nagyon szeretem a diót is, biztos, hogy egyszer kipróbálom és kajszilekvárral, ahogy írod. Köszi!

      Törlés
  6. Nagyon guszta!-)
    kár, hogy nem szeretem a mákot-(
    A máglyarakás is ilyen, csak abban mák helyett dió, meg baracklekvár van-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hasonló a máglyarakás is, amit szintén nagyon szeretek. :-) Mi a máglyrakásba teszünk még sok almát is, meg mazsolát és a tojásfehérje habjába sárgabarcklekvárt.
      Ha nem szereted a mákot, akkor dióval is készítheted. Már nekem sincs mákom viszont van dióm és ki fogom próbálni diósan is.

      Törlés
  7. Hajjajj... egyik jobban néz ki, mint a másik!
    Azt hiszem, mákos guba lesz a hétvégén nálunk is! Persze torta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D jó étvágyat hozzá, majd várom a beszámolót, hogy ízlett a családnak! :-)

      Törlés
  8. Hm.... de jól néznek ki. Ki kell próbálnom:) Köszönöm a recepteket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hegyek lánya, én is így voltam vele, amikor megláttam. :-)
      Nagyon szívesen, próbáld ki, és írd meg milyen volt a reakció.

      Törlés
  9. Mákos gubát imádom! Csak nyelek nagyokat....ezt a gubatortát ki kell próbálni!
    Köszi a receptet! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki Aloha, csak ajánlani tudom :-)

      Törlés