"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. január 12., hétfő

A világ leghosszabb vára télen

Burghausen a Salzach folyó mellett a bajor és osztrák határ mentén húzódó kisvároska, a világ leghosszabb váregyüttesével.
A már korábban járt Wagingersee-től északra található a Salzach folyó mentén.

Az 1051 m hosszú jó állapotban megmaradt épületek története a késő középkorra nyúlik vissza. Az ásatások viszont a bronz- és vaskor, a kelták és rómaik nyomait is felderítették itt.
Több herceg is uralkodott a vár falai között, virágkorát az 1400-as és 1500-as évek környékén élte, mai képe is erre az időszakra hasonlít a leginkább.
A km hosszú vár épületei egy dombon húzódnak, egyik oldalán a Salzach folyó folyik, a másik oldalon a Wöhrsee tó csillog. Az egykori épületek hat udvart foglalnak magukba, - a parkoló, a főbejárat a 6. udvar felől közelíthető meg - és egymás után járhatók be.

A kép jobb oldalán a főbejárat, a parkoló

Egy modern kompozíció
A 6. udvar temploma
Óratorony napórával

 
Az udvarok épületei mind a múltat idézik, tornyok, cakkos várfalak, boltíves kapuk, vasveretes ajtók, óriás zárak, kilincsek, templomtornyok, kápolnák. Több épületet magánlakássá alakítottak, nem látogatható. Igazi élet a váregyüttesben áprilistől októberig van igazán, ilyenkor télen csendes. 
A 6. udvar érdekessége a fotóskiállítás háza. Itt voltak anno a középkori hivatalok, a vár szolgálóinak lakhelyei. Ott jártunkkor sajnos zárva volt.

Magánházak udvarai
 




 
Hivatalnoki torony
Az 5. udvarból szép kilátás nyílik a Wöhrsee-re és itt áll a Hedwig kápolna, amit az 1480-as években építtetett az akkor uralkodó Georg dem Reichen herceg és felesége (Hedwig).




Wöhrsee
Hedwig kápolna



Ebben a házban élt egy ideig a nagy bajor történetíró Johannes Thurmayer (Aventinus) a fiatal Lajos herceg tanítója.
 
 


A 4. udvar a fegyvermesterek területe volt, az elitéltek és azok kínzókamrája is itt található.

 

Kínzókamra ablaka, be nem mentünk
Fegyvermesterek tornya

A 3. udvar az őrtornyok és a lőszertár udvara. Innen is szép kilátás nyílik a Wöhrsee-re, de még szebb az óváros színes, hangulatos reneszánsz, barokk és rokokó stílusú házacskáira.


 

Lőszertár


Óváros a Salzach partján

Szent Jakab templom
Városháza
 
A látkép engem meglehetősen Wasserburg városára emlékeztetett.

A 2. udvar tulajdonképpen a fővár előudvara. Mielőtt a Georg kapun átmegyünk az előudvarba megcsodálhatjuk a falon a kettős címert, a bajort és a lengyelt.
 




Bajor és lengyel címer

Megérkezve a vár szívébe az 1. udvarba csak ámultam-bámultam olyan varázslatos volt. Természetesen kaviccsal volt az aljzat kirakva, festménymaradványok, harang a falon, ágyúgolyók, boltíves helységek. Itt található a kincses kamra, az egykori tároló, amit információs irodává alakítottak, négy emeletnyi múzeum festményekkel, goblenekkel, egykori bútorokkal. Fel lehet menni a múzeumon keresztül a toronyba a tetőre, ahonnan a kilátás fantasztikus. A múzeumba nem szabad kamerával bemenni, amit belépőjegy váltásakor az elzárható szekrényekben hagytam. Utólag már nagyon bánom, mert mások nem tartották ezt tiszteletbe és fotóztak a múzeumban is, a tetőn is - senki nem szólt rájuk.


 



 





Kincses kamra
"Mű" kincs








 





A vár étteremben-kávézóban jól esett a melegben egy sütire kávéra, forró teára betérni. A vicces az volt az egészben, hogy kedves felszolgálónkról hamar kiderült félmagyar. L. innen is üdvözletet küldünk Neked! :-)


Egész biztos, hogy a nyáron ide mégegyszer visszatérünk. Van itt még sok látnivaló, esetleg egy nyári rendezvény alkalmával (az is van bőven), és a városban is körül szeretnék nézni.
A vár érdekességei közé tartozik még a Paul W. S. Anderson által rendezett (2011) “Három muskétás” című film egyik forgatási helyszíne volt e vár is a Chiemsee Herreninsel kastélya mellett.